
Śródziemnomorskie smaki
Kuchnia śródziemnomorska cieszy się ogromną popularnością od wielu lat i po dziś dzień nie ma sobie równych. Nieoceniona sztuka kulinarna Włoch, Hiszpanii, Grecji, Francji i wszystkich innych południowych krajów Europy, które sięgają z szacunkiem po wieloletnie tradycje, mierząc się z nowoczesnością. Wszystko to, co mamy dziś dostępne jak na dłoni, zawdzięczamy ambitnym handlowcom, znakomitym kucharzom, szefom kuchni, gastronomom i wszystkim innym, którzy przyczynili się do popularyzacji tych wyśmienitych smaków i wciąż wznoszą ku szczytom wykwintne dania i prostotę kuchni śródziemnomorskiej.
Kuchnia południowoeuropejska rozwijała się przez lata, poddawana wpływom arabskim, europejskim i wielu, wielu innym. Kształt kuchni śródziemnomorskiej różni się we wszystkich regionach, mając na względzie tradycje, położenie geograficzne i historię. Nie zmienia się jednak jedna filozofia, opierająca się na dewizie "terra e mare"?, co z języka włoskiego oznacza "ziemia i morze". Dary rolników i rybaków były źródłem tego, jak kształtowało się życie w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Mieszkańcy omawianych rejonów wyznawali od zawsze dwie zasady - primo: konsekwentne przestrzeganie najwyższej jakości produktów; secondo: miłość, troskę i pasję do gotowania i przygotowania tych jakże prostych, ale zdrowych i smacznych potraw. Poprzez lata liczni właściciele, menedżerowie czy szefowie kuchni śródziemnomorskich restauracji akceptują wyższe ceny i dłuższy dojazd do sprzedawców lub producentów konkretnych produktów - niezwykle ważne jest dla nich zaufanie do ludzi i jakości produktów.
Sztuka kulinarna bazująca na produktach śródziemnomorskich to synonim prawdziwej rozkoszy smakowej. Postrzegana jest jako codzienne święto zmysłów, obchodzone w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi w domu czy też restauracji. Lekkość dań wykonanych przez kucharzy z każdego kraju śródziemnomorskiego jest zachwycająca i wielu mogłoby się sprzeczać o to, jaka potrawa powinna zająć pierwsze miejsce na podium oraz który kraj wiedzie w niej prym.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<