Świeżość owoców i warzyw

Świeżość owoców i warzyw

Wiosna i lato to czas, kiedy z ogromną przyjemnością sięgamy po świeże warzywa i owoce. Bogactwo smaków, jakie oferują nam te dwie pory roku jest ogromna i zachwycająca. Ale trzeba przyznać, że nie ma nic lepszego i bardziej wartościowego, niż świeże sezonowe dary natury. Po jakie produkty warto sięgnąć i co wykorzystać do najbliższych kart dań w restauracjach? Sprawdźmy!

Przyzwyczailiśmy się już do świadomości, że właściwie w każdym momencie roku możemy dostać w sklepie każde możliwe owoce i warzywa. Musimy jednak pamiętać, że ich smak oraz wartości wcale nie muszą być, a wręcz nie będą, takie same jak w sezonie. Zielone szparagi późną jesienią? Owszem, będą dostępne w hurtowniach. Truskawki w środku zimy? Kupimy bez problemu, ale nie możemy oczekiwać, że w smaku będą identyczne do tych letnich.

Idąc tym tropem, znajdujemy się właśnie w najlepszym momencie roku. Już powoli na rynkach i targach możemy spotkać tegoroczne, świeże warzywa, a za moment pojawią się pierwsze owoce. Jakie produkty podpowiada nam sezonowy kalendarz? Oto kilka z nich.

Rabarbarowa słodycz

Znany ze swojej przyjemnej kwasowości, rabarbar posiada pewnego rodzaju wyrafinowaną słodycz, szczególnie jeśli przyrządzimy z niego pyszne ciasta, kompoty lub konfitury. Ciekawym jest fakt, że głęboko zakorzeniony w naszej polskiej kulturze rabarbar pojawił się w Polsce dopiero w XIX wieku - pierwotnie był byliną pochodząca z południowo-wschodniej Azji.

Rabarbar jest niewątpliwie świetnym źródłem witamin z grup A, C oraz E, a do tego zawiera dużo potasu, kwasu foliowego, a także błonnika. Posiada również dużo magnezu, potasu, sodu, żelaza i wapnia. Jak widać jedzenie rabarbaru przynosi naszemu organizmowi wiele dobrego, jednakże jego najważniejszą i podstawową zaletą jest dostarczanie ważnych dla naszego zdrowia antyoksydantów.

Dla wszystkich dbających o linię mam dobrą wiadomość - rabarbar jest bardzo niskokaloryczny! Na jego 100 gram znajduje się jedynie 21 kalorii! Jest również dobry dla tych, którzy muszą utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi, ponieważ jest niskoglikemiczny.

Czy warto uwzględnić rabarbar w swoim sezonowym menu? Oczywiście! Może on stanowić nie tylko świetny dodatek do deserów czy nawet dań głównych, ale nawet grać pierwsze skrzypce. Jego kwasowość bardzo dobrze będzie współgrała ze słodkimi elementami deserów, a lody z jego udziałem będą z pewnością bardzo orzeźwiające. Można pokusić się również o przygotowanie napojów na bazie rabarbaru - będą idealne na gorące letnie dni!

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<