
Świętujemy dzień sernika!
Sernik, jak wiemy, jest ciastem bardzo zakorzenionym w polskiej tradycji. Od zawsze stanowi nierozerwalną parę z uwielbianą przez wszystkich szarlotką. Te wypieki są pewnego rodzaju wyznacznikami polskich ciast w cukierniach, kawiarniach i restauracjach.
Biorąc pod uwagę genezę sernika - nie pochodzi on z Polski. Na świecie występuje wiele odmian cheesecake'ów. Można wręcz powiedzieć, że każdy kraj tworzy sernik według własnej receptury, aczkolwiek bazę zawsze stanowi ser nabiałowy typu cottage, taki jak nasz polski twaróg.
Historii powstania tego ciasta jest dużo. Z pewnością odbyło się to w kraju, który ma stały dostęp do krów, dających dużo mleka. Często wspomina się o krajach bałkańskich, jednakże patrząc na historię, to w wiekach od XIV do XVIII, mleko zawsze było w Europie. Dlatego też się mówi, że serniki ogólnie pochodzą z naszego kontynentu. Co ciekawe, zostały one mocno wypromowane w Stanach Zjednoczonych, ale wiadomo - to było już w XVIII wieku, kiedy to Europejczycy umocnili gospodarczo USA. Przywozili europejską kulturę do Północnej Ameryki i ją tam rozpowszechniali. Dotyczy to również gastronomii. Efektem tych wydarzeń jest popularny sernik nowojorski, który obecnie ma swoich fanów nie tylko w Stanach, ale również w Europie.
Skupiając się jednak na naszym europejskim gruncie - mamy bardzo dużo różnych odmian sernika, jednakże w ostatnim czasie ogromną popularnością cieszy się sernik baskijski, pochodzący z kraju Basków, choć bezpieczniej będzie mówić o terenach północnej Hiszpanii i Portugalii. Jest to sernik charakteryzujący się bardzo dużą kremowością i delikatnością, jednakże również spaloną powierzchnią. Takie serniki można spotkać także we Francji, w jej północno-zachodnich rejonach.
W Polsce również mamy dużo znanych serników. Pierwszym, który nasuwa się na myśl, jest sernik krakowski, charakteryzujący się zbitą strukturą i paskami z kruchego ciasta ułożonymi na górze. Później mamy serniki domowe, które występują na terenie całej Polski. Występuje również sernik wiedeński, który - jak sama nazwa wskazuje - przywędrował prosto z Wiednia. Początkowo wytwarzany był w Austrii i Niemczech. Jest to bardzo delikatne ciasto, które składa się z połączenia masy serowej z bezą. Dodaje mu to ogromnej puszystości i lekkości.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKJNIJ TUTAJ<