Żegnamy jednorazowy plastik! Czy system kaucyjny w gastronomii jest opłacalny?

Żegnamy jednorazowy plastik! Czy system kaucyjny w gastronomii jest opłacalny?

Zgodnie z przygotowywanymi przepisami, które mają być wrażane od 1 stycznia 2023 roku, zostaną wprowadzone zmiany min. zakazane będzie wprowadzanie do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, takich jak patyczki higieniczne, sztućce (widelce, noże, łyżki, patyczki), talerze, słomki, czy styropianowe pojemniki na posiłki i napoje. Rząd przyjął projekt ustawy, która ma doprowadzić do zmniejszenia ilości odpadów.

Rada Ministrów przyjęła we wtorek 20 grudnia projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i innych ustaw - informuje InteriaBiznes.

Projekt zredukuje ilość plastikowych odpadów?

Projekt dostosowuje polskie prawo do przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej. Chodzi o zmniejszenie ilości odpadów, które powstają z produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, obecnych w środowisku naturalnym, w szczególności w środowisku morskim - podała Kancelaria.

Co więcej jak wyjaśniono, ilość odpadów w ocenach i morzach stale rośnie. Pod względem ilościowym produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych stanowią 50 proc. wszystkich odpadów, które występują w środowisku morskim.

Odpady z tworzyw sztucznych mają negatywny wpływ na wiele gatunków, które występują w środowisku morskim, takich jak: żółwie, wieloryby, ptaki oraz niektóre gatunki ryb bądź skorupiaków. Zwierzęta giną zaplątane w odpady albo mylą je z pożywieniem, przez co finalnie tworzywa sztuczne mogą trafić do łańcucha pokarmowego człowieka. Poza szkodliwym oddziaływaniem na środowisko naturalne, a także potencjalnym oddziaływaniem na zdrowie ludzi, odpady morskie z tworzyw sztucznych mają negatywny wpływ na takie rodzaje działalności jak turystyka, rybołówstwo czy żegluga. Dochodzi również do utraty wartościowego materiału, który staje się odpadem mimo, że mógłby zostać ponownie wprowadzony do gospodarki - podano.

Opakowania w gastronomii. Jaka będzie ich przyszłość?

Nie da się ukryć, że projekt ustawy bezwzględnie wpłynie na funkcjonowanie gastronomii. Co zrobić w przypadku plastikowych kubków do napojów czy innych opakowań na wynos? Przedsiębiorcy starają się rozwijać dzięki kreatywnym pomysłom, które pozwolą funkcjonować podobnie, jak za czasów sprzed ustawy. Rozwiązaniem mogą być kubki wielokrotnego użytku, kubek można wziąć ze sobą, a po wypiciu napoju, można by go zwrócić do danego lokalu, tym samym klient otrzymałby zwrot kaucji.

Zakaz sprzedaży plastikowych patyczków, talerzy, słomek

Według KPRM, zgodnie z nowymi przepisami, m.in. zakazane będzie wprowadzanie do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, takich jak patyczki higieniczne, sztućce (widelce, noże, łyżki, patyczki), talerze, słomki, czy styropianowe pojemniki na posiłki i napoje.

Co więcej dodano, że wprowadzony zostanie obowiązek umieszczania na produktach informacji dotyczących m.in. obecności tworzyw sztucznych w wyżej wymienionych produktach, a także o wynikającym z tego negatywnym wpływie na środowisko, tj. zaśmiecania lub innych nieodpowiednich sposobach unieszkodliwiania odpadów w przypadku niniejszych artykułów. Dotyczy m.in. chusteczek nawilżanych, podpasek higienicznych, wyrobów tytoniowych z filtrami oraz kubków na napoje - czytamy - informuje portal InteriaBiznes.

Czy system kaucyjny w gastronomii jest opłacalny?

Jak wiadomo wszelkie działania na rzecz środowiska są dobre. Jednocześnie trend na jedzenie na wynos, który utrzymał się po pandemii, generuje ogromne ilości śmieci. Ponadto dziurawy system segregacji sprawia, że często nie przynosi ona niestety efektów.

Dlatego konkretnie określone i powszechne zasady systemu kaucyjnego to znacząca szansa dla środowiska. Dzięki wprowadzeniu wielorazowych naczyń do obiegu, można zdecydowanie ograniczyć ilość odpadów. Nie da się ukryć, że przy tym będzie można więcej zaoszczędzić, ponieważ regularny zakup jednorazowych naczyń, to spory wydatek. System kaucyjny w gastronomii umożliwia ograniczenie tych kosztów.