
Żywność z zerowym VAT-em do końca roku?
Minister i wiceminister finansów przyznają w mediach, że jest to prawdopodobne. Przypuszczenia o zerowej stawce VAT na żywność obowiązującej do końca 2023 roku wynikają z prospektu programu emisyjnego Ministerstwa Finansów z 17 marca 2023 roku.
Obecnie obowiązujące przepisy zakładają, że zerowa stawka VAT na żywność obowiązywać będzie przez pierwszą połowę 2023 roku. Jak jednak wynika z prospektu programu emisyjnego Ministerstwa Finansów z 17 marca 2023 r., jej obowiązywanie ma zostać wydłużone do końca roku. Jak zostało napisane w prospekcie:
- Stopa inflacji została w pewnym stopniu ograniczona, dzięki działaniom antyinflacyjnym wprowadzonym przez rząd. W odpowiedzi na rosnącą inflację wprowadzono zestaw działań mających na celu złagodzenie negatywnego wpływu rosnących cen na gospodarstw domowych (tzw. tarcze antyinflacyjne 1.0 i 2.0). Opierały się one na dwóch instrumentach: obniżeniu podatków, w tym podatku od towarów i usług (VAT), akcyzy i niektórych innych podatków od energii, paliwa i artykułów spożywczych, oraz bezpośredniej, jednorazowej pomocy z budżetu państwa dla gospodarstw domowych o niższych dochodach. Część środków wdrożonych w ramach tarcz antyinflacyjnych wygasła z końcem 2022 r., ale zerowa stawka VAT na podstawowe produkty żywnościowe została przedłużona do końca 2023 roku.
Mimo wszystko jest to pewnego rodzaju "przeciek" informacji, której przedstawiciele ministerstwa finansów nie potwierdzają - mówią jedynie o "prawdopodobnym" wydłużeniu zerowej stawki VAT.
- Zerowa stawka VAT na podstawowe produkty żywnościowe będzie obowiązywała prawdopodobnie do końca 2023 roku. Będziemy tę sytuację monitorować. Zdecydowaliśmy, że do połowy roku jest to zapewnione, natomiast zobaczymy jak będzie zachowywała się inflacja i wtedy będziemy podejmować decyzję, tak jak to było ogłoszone przez rzecznika rządu, w kwietniu - powiedziała w środę minister finansów Magdalena Rzeczkowska w Radiu Zet.
Jak na całą sytuację patrzy branża HoReCa? Niezbyt optymistycznie. Przypomnijmy, że obniżenie stawki VAT z 5 proc. do 0 proc. dotyczy produktów spożywczych wymienionych poz. 1-18 załącznika nr 10 do ustawy - są to m.in. mięso, owoce, warzywa, orzechy, tłuszcze i oleje, a także pieczywo. Niestety jednak trzeba pamiętać, że § 8 ust. 1 rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 2 grudnia 2022 r. w sprawie obniżonych stawek podatku od towarów i usług w roku 2023 mówi o tym, że stawka zerowa VAT dotyczy tylko towarów spożywczych innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56). Co to dokładnie oznacza? Że kupując produkty spożywcze w hurtowni restaurator otrzyma fakturę 0 proc. VAT, jednakże sprzedając swoim gościom w restauracji musi zastosować odpowiednią stawkę VAT. Jest to spore zagrożenie dla gastronomii, zarówno dla większych lokali, jak i tych mniejszych.