BAR - Bezcenna Atrakcja Restauracji

BAR - Bezcenna Atrakcja Restauracji

Do restauracji idziemy po to, by dobrze zejść, natomiast do baru, żeby się napić. Jeszcze do niedawna tak prezentował się podział między tymi dwoma miejscami. Obecnie bar to nieodłączna, wyróżniająca się i fundamentalna część - wręcz wizytówka - restauracji, dlatego niezwykle ważne jest jego odpowiednie wyposażenie.

Diabeł tkwi w szczegółach

Kuchnia - miejsce, w którym wszystko się zaczyna, w którym rodzi się trafiająca na stół potrawa. Tak wiele zależy od tego, z jakich produktów zostanie ona przygotowana oraz jak będzie podana. Przyrządzający ją kucharz musi zadbać nie tylko o walory smakowe, ale i wizualne. W końcu nie od dziś wiadomo, że czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal, jednak jeśli już coś zobaczą, to nie sposób nie posmakować stojącego przed gościem dania. Wizyta w restauracji nie musi się zakończyć przy stoliku. Sporo jest gości, którzy po zjedzeniu dania od razu udają się do baru, dlatego tak ważne jest jego odpowiednio bogate wyposażenie. I nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o uginające się od ilości alkoholu półki - chociaż, oczywiście, te nie powinny świecić pustkami - lecz przede wszystkim o wielorakość urządzeń oraz szeroki wybór między innymi odpowiedniego szkła. Skąd ta potrzeba? Przecież każdy rodzaj trunku to konieczność podania go w innym naczyniu. Bar stał się więc nieodłączną częścią restauracji i nie można pomijać go w planowaniu wyposażenia lokalu. Diabeł tkwi bowiem w szczegółach. Czasami świetne jedzenie może zostać przyćmione negatywnym wrażeniem odniesionym przez gości przy barze. Restaurator nie może sobie na to pozwolić, dlatego musi zainwestować.

Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu

Zanim postanowimy odpowiednio wyposażyć restauracyjny bar, należy zadbać o jego właściwe ulokowanie. Miejsce, w którym stanie, musi przede wszystkim być dobrze widoczne z każdej części sali, a pomocne w tym okaże się prawidłowe oświetlenie, dzięki czemu ten fragment lokalu będzie wyróżniać się od pozostałych. Oświetlenie powinno znajdować się nad barem. Nie można też wykluczyć między innymi lamp umieszczonych w obudowie oraz w podłogach. Te ostatnie winny znajdować się pomiędzy np. hokerami. W końcu podchodzących do baru gości można podzielić na dwie grupy - tych lubiących stać oraz tych, którzy przy barze wolą wygodnie usiąść. Przed oczami goszczącego przy barze klienta nie może zabraknąć odpowiednio uporządkowanej ściany alkoholi. Co to oznacza? Whisky przy whisky, wódka przy wódce, rum przy rumie. Nie należy wprowadzać bałaganu, w końcu porządek to rzecz święta i świadczy o barze, a szerzej - o lokalu. Szkło do alkoholu powinno być odpowiednio wyczyszczone, może nawet zawieszone nad barem. Dodaje to efektywności tej części lokalu, w dodatku prezentuje bogate wyposażenie restauracji pod tym kątem. Jak zadbać o czystość naczyń przy barze? W sukurs przychodzi tutaj uniwersalna zmywarka podblatowa. Dobrze ukryta, niezauważalna dla gości. Przecież najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Wybierając tego typu zmywarkę, warto zwrócić uwagę na jej oszczędność w przypadku pobierania wody, a także energii. Zaletą wielu zmywarek jest też fakt, iż mogą stosować one parę wodną, dzięki czemu o wiele łatwiej jest usunąć bardzo silne zabrudzenia. Z czystego, wypolerowanego naczynia znacznie lepiej wypić łyk czegoś mocniejszego, niż zrobić to ze szkła, które zostało umyte ręcznie. Doceni to gość, dla którego wizyta przy barze nie skończy się na "jednym". Skoro o alkoholu mowa, nie wolno zapomnieć o naprawdę elementarnej części wyposażenia baru - nalewaku. Dla wielu może się on kojarzyć z tradycyjnym pubem czy eventem na świeżym powietrzu, ale bez niego także trudno o bar w restauracji. Nie brak bowiem gości, którzy cenią sobie złoty trunek pity nie z butelki, a właśnie nalewany prosto z kega - oczywiście do czystego kufla.

Restauracyjne orzeźwienie

Podobnie jak ważna jest czystość, tak nie można zapominać o przechowywaniu produktów w odpowiedniej temperaturze - szczególnie w okresie letnim. Do głosu dochodzą tutaj szafy chłodnicze i minilodówki, w których znaleźć można alkohol, ale także żywność. Nieraz przecież na barze sporo jest ciasta i słodkich przekąsek, a wszystko to nie może się po prostu rozpłynąć. Bar to jednak nie tylko alkohol, a przy bogatej ofercie słodkości nie sposób zapomnieć o kawie. Przy barze zawsze musi znaleźć się miejsce na wysokiej klasy ekspres ciśnieniowy, a jeśli do tego uda się wyposażyć go w młynek do kawy, to miłośnicy tego napoju będą w siódmym niebie. Nie ma mowy, by w restauracji na barze zabrakło ekspresu, tym bardziej że Polacy pokochali kawę i piją ją nałogowo. Co może cieszyć - coraz więcej z nas zna się już na kawie. To powód, dla którego bar nie może poprzestać na ofercie dwóch czy trzech rodzajów kawy. Kiedyś wystarczyło cappuccino, espresso i latte. Dziś ten okrojony wybór może okazać się zdecydowanie za wąski dla coraz bardziej wymagających smakoszy. Wniosek? Szeroka rozpiętość kaw, to także pretekst do wyposażenia baru w odpowiednią zastawę kawową, a jeśli tak, to co z tymi, którzy wolą herbatę? Właściwa zastawa i dla nich znaleźć koniecznie się musi. Latem przy przygotowywaniu kawy i herbaty na barze jeszcze bardziej niż w pozostałej części roku przyda się kostkarka do lodu. Najczęściej przydatna przy robieniu drinków, tym razem świetnie nada się do przygotowania mrożonej kawy i herbaty. W efekcie bar staje się miejscem restauracyjnego orzeźwienia.

Miejsce na wszystko

Napoje to nieodłączny element, z którym kojarzymy bar. O ile przygotowanie i podanie drinków, czystych alkoholi, kawy czy herbaty często dla wprawionych barmanów nie bywa czasochłonne, to pomocne dla nich stają się akcesoria barmańskie, których na barze zabraknąć nie powinno. Mimo że z założenia bar jest jedną z wielu części restauracji, to trzeba go tak zagospodarować, by móc zmieścić w jego wyposażeniu takie urządzenia, jak: sokowirówka, wyciskarka do owoców, blender, a także shaker. W tych urządzeniach przygotować można wiele części składowych wspomnianych drinków czy chociażby sam sok. Nigdy tak naprawdę nie wiemy, na jak bardzo wymagającego gościa trafimy, dlatego restauratorzy powinni być przygotowani na każdą ewentualność. Nie wszystkim wystarczy dobrej jakości sok ze szklanej butelki. Są tacy, którzy chcą tylko świeżo wyciskany. Powiedzieć klientowi: "nie ma takiej możliwości", często oznacza w jego mniemaniu: "więcej tutaj nie przyjdę". Dlatego tak ważne jest bogate wyposażenie baru w urządzenia, także te wielofunkcyjne. Wszystkie napoje należy nie tylko podać w odpowiednim szkle, ale także zadbać o podkładki pod naczynia. Ponadto bar to idealne miejsce, by znalazły się na nim serwetki, a także takie rzeczy jak przyprawniki, słomki czy czasami nawet sztućce. Gościom nieraz zdecydowanie łatwiej podejść po konkretną rzecz do baru, niż prosić kilka razy obsługę o pomoc. Bar to także dobre miejsce na położenie kart drinków, a nawet kilku wolnych kart dań. Być może ktoś podchodząc do baru i oczekując na przygotowanie zamówienia weźmie do ręki jedną z kart i zdecyduje się na coś jeszcze.

Inwestycja w wizytówkę

Bar to nie tylko przyjemności, których możemy doznać, odwiedzając restaurację. Każdy bar powinien być wyposażony w kasę fiskalną czy terminal płatniczy. Najmniej przyjemna część wyjścia do lokalu to właśnie ta, w której musimy pozbyć się kilku groszy. Jednak czy ktoś będzie żałował dobrze wydanych pieniędzy? Z pewnością nie - dlatego tak ważne jest nie tylko dobre jedzenie w restauracji, miła i profesjonalna obsługa, ale również miejsce, które zapamiętamy - i to właśnie jest cel baru. On nie może być czymś, obok czego przejdziemy, nie zwróciwszy uwagi. Ma przyciągać wzrok, po prostu ma być widoczny. Wówczas płatność - czy to gotówką, czy w sposób bezgotówkowy kartą, do czego zachęca się coraz częściej, tym bardziej we współczesnych czasach - nie powinna być negatywną stroną wyjścia do restauracji. Pozostając przy temacie pieniądza - odpowiednio wyposażony bar musi kosztować. Dla restauratora jest to jednak inwestycja, dlaczego bowiem taki bar nie miałby stać się jedną z wizytówek lokalu? To chyba właśnie na tym powinno zależeć właścicielom restauracji, by o ich lokalu mówiono - głównie w samych superlatywach. Dlatego tak ważnym miejscem jest bar, wokół którego dzieje się wiele, a często w samej restauracji najwięcej. Restauracja to miejsce spotkań z dobrym smakiem, zaś bar jest ich nieodłącznym punktem, bez którego trudno o udaną wizytę w lokalu.

autor: Łukasz Nowak