Co miłość złączy, restauracja niech nie rozdziela

Co miłość złączy, restauracja niech nie rozdziela

Walentynki w restauracji stały się tradycją kultywowaną przez coraz więcej par. Przygotowanie niezwykłego wieczoru dla zakochanych to nie lada sprawdzian, przed którym stają restauratorzy. Jak więc sprawić, by w ten szczególny dzień miłość przeplatała się nie tylko ze smakiem?

Wyjątkowy dzień. Jedyny taki w ciągu całego roku, w którym kuchnie restauracyjne żyją nie tylko miłością do tworzonego jedzenia, ale miłością samą w sobie. 14 lutego miłość łączy się bowiem z wyjątkowym jedzeniem, wystrojem lokalu i tymi, którzy tego dnia są najważniejsi - dwojgiem zakochanych siedzących przy jednym stoliku. Walentynki wpisały się na stałe w polską rzeczywistość, a te w restauracji to coraz częściej spotykane rozwiązanie na ich spędzenie ze swoją drugą połówką. Romantyczna muzyka, wykwintne - specjalnie przygotowane na tę okazję - dania czy atmosfera prywatności, czego chcieć więcej, by uczcić ten dzień? Jednak staranie się o zadowolenie gości oznacza olbrzymie wyzwanie, przed którym staje właściciel czy menedżer lokalu. Przygotowanie restauracji na święto zakochanych to konieczność poświęcenia czasu na dokładne określenie tego, jaki finalny efekt chcemy osiągnąć. Takie dni nie mogą charakteryzować się przecież jedynie tworzeniem nowego menu, lecz odpowiednim zorganizowaniem całego otoczenia lokalu. Jak zatem sprawić, by walentynki spędzone w konkretnej restauracji były tymi wyjątkowymi, wyróżniającymi się spośród wielu?

Moc afrodyzjaków

Stare porzekadło mówi, że przez żołądek do serca i zdecydowanie nie należy z nim polemizować. W końcu wspólny posiłek zbliża oraz pobudza namiętność, tym bardziej jeśli w daniach spotkamy afrodyzjaki. Niegdyś szczególną moc przypisywano między innymi szafranowi, tymiankowi czy wszelkim miodom. Obecnie wzmocnić doznania mogą chociażby przyprawy korzenne, chili, kakao, ostrygi czy truskawki. Walentynkowa karta dań nie może być identyczna z tą, którą możemy spotkać w lokalu na co dzień. Przed restauratorem i szefem kuchni pojawia się więc pierwsze trudne zadanie - stworzenie uroczystego i odświętnego, a zarazem nienudnego menu. O wiele łatwiej jest zrobić to w restauracjach fine diningowych, ale czy inne lokale muszą stać na przegranej pozycji? Poza dodaniem do potraw afrodyzjaków wystarczy kreatywne podejście do tradycyjnego sposobu serwowania dania. Nieco więcej czerwonych kolorów na talerzu, potrawy w kształcie serca czy różnorodność konsystencji. Dajmy ponieść się fantazji, która nie tylko pobudzi gości, ale przede wszystkim wpłynie na smak dań. Wyjątkową kompozycję potraw doskonale uzupełni porada sommeliera wskazującego odpowiednie wina do foodpairingu. Nie gorszym pomysłem jest uzupełnienie romantycznej kolacji o degustację kilku win. Nie dość, że damy sobie wówczas szansę na odkrycie różnych smaków na talerzu, to będziemy mogli poznać także ich szeroki wachlarz w kieliszku. W końcu szampan i wino to bezapelacyjnie fundamentalne pozycje w okresie walentynek. Jeśli jednak goście zechcą napić się czegoś mocniejszego, warto w specjalnie przygotowanej ofercie zawrzeć walentynkowego drinka - koktajl dla zakochanych. Nie od dziś wiadomo, że alkohol rozluźnia, ale i pozwala dopełniać niepowtarzalne chwile, dlatego karta koktajli - przy tworzeniu menu - nie może pójść w odstawkę. Co, jeśli jednak na czas walentynek nie chcemy tworzyć wyjątkowego menu, rezygnując z dotychczasowej karty dań? Wystarczy wówczas przygotować specjalną wkładkę do codziennego menu. Wtedy to na niej będzie można znaleźć propozycje iście walentynkowe, najczęściej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Wszystko po to, by przez cały czas spędzany w lokalu móc celebrować wyjątkowe chwile u boku ukochanej czy ukochanego.

Tło kolacji

Walentynki w restauracji to nie tylko nietuzinkowe menu, lecz również szereg innych elementów, za które odpowiada obsługa lokalu. W tym szczególnym dniu każdy z gości pragnie poczuć się wyjątkowo i właśnie tak musi być traktowany przez kelnerów. Pracownicy mają więc za zadanie wznieść się na wyżyny swoich umiejętności i zrobić wszystko, by goście wyszli z lokalu w tak samo romantycznym nastroju, w jakim się w nim pojawili. W tym wyzwaniu niewątpliwie pomocna jest odpowiednia dekoracja, która najczęściej opiera się na wszelakich rodzajach prezentacji serc. Wiele zależy także od odpowiedniego oświetlenia. Warto zapewnić gościom przyjemny półmrok, wprawiający zakochanych w miłosny nastrój, a jednocześnie zapewniający bezpieczny serwis i świadomą konsumpcję. Pomocne będą także świece i lampiony ustawione na stołach oraz w miejscach, które warto zaakcentować. Nie można zapomnieć o specjalnym zastawieniu stolika. Kolacja dwojga zakochanych bez świec? Nie do zaakceptowania. Płatki róż? Dlaczego nie. Kwiaty? Jeśli tylko nie zajmą lwiej części stolika i nie będą przesłaniać partnera, jak najbardziej. Niech zakochani wiedzą, że ich uczucie jest w pewien sposób odwzajemniane przez restauratorów, którzy dołożyli wszelkich starań, by ten wieczór był wyjątkowy. Z pewnością dopełni go grająca w tle, niezbyt głośna - ale też nie za cicha, by inne pary wzajemnie się nie słyszały - romantyczna muzyka dodająca nastrojowości. W lokalu wyczuwalna musi być atmosfera lekkiego chilloutu. Goście mają skupić się wyłącznie na sobie, zaś muzyka, dekoracje i menu walentynkowe będą wtedy idealnym uzupełnieniem wieczoru.

Inaczej niż zawsze

Sporo osób plany na walentynki zaczyna snuć już na długo przed świętem. To sygnał dla właścicieli lokali gastronomicznych, by ofertę na ten szczególny dzień stworzyć odpowiednio wcześnie. Po pierwsze - pod kątem menu i wszelkich niespodzianek towarzyszących wieczorowi w lokalu. Po drugie - skupiając się na nowoczesnych technologiach będących wyjściem naprzeciw tym gościom, którzy walentynki planują z wyprzedzeniem. W myśl działań technologicznych warto wyposażyć lokal w możliwość rezerwacji stolików. Systemy rezerwacyjne cieszą się coraz większą popularnością zwłaszcza wśród młodego pokolenia. Dzięki nim restaurator uniknie niezadowolonych gości przychodzących bez rezerwacji do lokalu, w którym nie będzie już wolnego miejsca. Odesłanie ich z kwitkiem może nie być mile widziane, ale jeśli wraz z inwestycją w system rezerwacyjny właściciel zdecyduje się na kampanię promującą walentynki w mediach społecznościowych, może być pewien, że jego lokal będzie pełen zakochanych i zadowolonych gości. Co w sytuacji, gdy restauracja znajduje się w hotelu? Warto wówczas pokusić się o stworzenie możliwych do wykupienia pakietów pobytowych. Romantyczna kolacja, nocleg w specjalnie przygotowanym pokoju, dodatkowe atrakcje, wydłużona doba hotelowa, śniadanie do łóżka, a wszystko taniej, bo w pakiecie. Gdy w hotelu znajduje się oferta spa, warto zaproponować opcję zabiegu dla par, jak np. wspólny masaż czy relaks w saunie zarezerwowanej dla dwojga. Po powrocie ze strefy spa w pokoju na gości może czekać butelka wina oraz kwiaty z dedykacją od partnera.

Powiedz "tak"

Wspólny walentynkowy wyjazd do hotelu czy też wyjście do restauracji to dla wielu panów okazja do zadania swojej partnerce najważniejszego pytania w życiu. Najczęściej takie wydarzenia odbywają się po wcześniejszych szczegółowych ustaleniach z pracownikami restauracji, dlatego tak ważna jest w tym przypadku ich otwartość na pomysły gości. Warto w podobnych sytuacjach pamiętać o empatii, by pomagając jednej parze w organizacji oświadczyn, nie zapomnieć o innych osobach w lokalu. W tym nadzwyczajnym dniu każdy pragnie być traktowany w sposób szczególny. Nieważne, czy zakochani wybiorą się do restauracji fine diningowej, kawiarni, pizzerii, burgerowni czy na sushi. Dla każdego z nich walentynki są świętem ich wzajemnej miłości. Skoro kochają siebie, a lubują się w konkretnych smakach, to z uczuciem należy ich przyjąć i ugościć w progach danego lokalu, bez względu na jego rangę. Miłości nie można bowiem stopniować. Jeśli kogoś kochamy, to po prostu zależy nam na tej osobie. Podobnie jak restauratorom zależy, by w święto zakochanych goście z lokalu wychodzili w pełni usatysfakcjonowani i w romantycznym nastroju udali się w dalszą - wspólną - podróż przez życie.

autor: Łukasz Nowak