
Desery w letniej odsłonie
Nadchodzący sezon to szczególny czas, gdy życie towarzyskie rozkwita, a spotkania z rodziną i przyjaciółmi wiążą się zazwyczaj ze wspólnymi posiłkami, które nie mogą obejść się bez deseru. Czy jest inna pora roku, która tak jak lato oferuje szeroką gamę możliwości w przygotowaniu słodkiego akcentu w sam raz na upalne dni?
Dużym atutem późnej wiosny i lata jest sezonowość - możliwość kupna świeżo zebranych owoców, dzięki którym można bez trudu wprowadzić do oferty nie tylko wiele rozmaitych, smacznych wypieków, ale także lekkich, orzeźwiających deserów przygotowywanych na zimno.
Ta cukiernicza przygoda, jaką zapewnia nam sezonowość, rozpoczyna się już wraz z rabarbarem. Na uwagę zasługują też truskawki i borówki, a niedługo później soczyste maliny, czereśnie oraz wiśnie. Oczywiście nie można zapomnieć również o uwielbianych przez większość Polaków jagodach. Można rzec, że im krótszy czas dostępności w ciągu roku, tym bardziej nie możemy się doczekać możliwości pieczenia w oparciu o dany produkt.
Skoro ciepłe dni dają nam tak wiele cukierniczych możliwości, warto przedstawić kilka propozycji, które moim zdaniem zasługują na szczególną uwagę. Zacznijmy od ponadczasowych tart owocowych. Choć z pozoru nie wydają się niczym zaskakującym, gwarantuję, że można zachwycić nimi gości w letnie popołudnie.
Kruche ciasto idealnie sprawdzi się jako baza, natomiast kruszonka będzie znakomitym zwieńczeniem deseru. Pozostaje wnętrze, które zdaniem wielu najbardziej się liczy. Tak samo jest w cukiernictwie - dzięki różnym nadzieniom lub dodatkom możemy każdego dnia uzyskać inny efekt, codziennie przygotowując ten sam deser. To właśnie owoce i krem będą nadawały mu charakter. Krem śmietanowy, jogurtowy, czekoladowy, patissiere czy na bazie mascarpone. Odpowiednia kompozycja owocowa, by uzyskać balans między słodyczą a kwasowością. I oto nasze wnętrze!
Jedną z sezonowych propozycji może być w ofercie tarta z rabarbarem i z nadzieniem z kwaśnej śmietany. Aby przygotować ciasto, należy przesiać mąkę pszenną, dodać masło i posiekać nożem do momentu aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść, następnie odstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i przenieść na formę do tarty. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto. W tym przypadku sprawdzi się też fasola lub ryż. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około dwadzieścia minut. W ten sposób przygotujemy delikatny kruchy spód do tarty. Jeśli chodzi o jej wnętrze, to na podpieczony spód można przelać nadzienie z kwaśnej śmietany, układając odsączony i podpieczony rabarbar. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 145 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez około dwadzieścia minut lub do ścięcia się tarty na całej powierzchni, a szczególnie na środku.
Oczywiście przygotowując ofertę deserów, warto także uwzględnić panujące trendy. W ten sposób nieustępliwa w ostatnich sezonach pistacja i jej smak w kremie będzie się świetnie komponował w szczycie sezonu z maliną, jeżyną czy porzeczką lub z jabłkiem, gruszką czy śliwką, gdy lato zbliży się już ku końcowi. To owoce, które aż się proszą, by znaleźć się wewnątrz tarty.
Można też pomyśleć o zwieńczeniu dzieła bezą włoską. Owoce odpowiednio zrównoważą jej słodycz, a dodatkowym atutem będzie kolejna struktura wykorzystana w przygotowaniu deseru, co także jest istotnym aspektem cukiernictwa. Co jednak, jeśli nie mamy akurat czasu na przygotowanie kruchego ciasta, a chcemy zaproponować gościom coś naprawdę pysznego, w sam raz na sezon letni? Może wtedy pora na coś prostego i szybkiego, choć nieustępliwego w smaku? Pora na crumble! Owoce, odpowiednia kruszonka i mamy deser, który wszyscy będą wspominać jeszcze po powrocie do domu.
Chcąc zrobić z prostego crumble coś bardziej ambitnego, warto pomyśleć o przygotowaniu lodów. To właśnie ich smak czujemy, myśląc o wakacjach. Do tego typu deseru będą pasować zwłaszcza lody waniliowe. Idealnie podkreślą smak, a przełamanie zimnych składników ciepłymi doda charakteru. Pamiętajmy też, że dobre lody to dobre składniki i odpowiedni przepis.
Poza klasycznymi i uwielbianymi przez wszystkich smakami warto wypróbować także nietypowe połączenia. Zachwycić może dodatek świeżych ziół lub niekonwencjonalna autorska kompozycja. Lody można podawać klasycznie w wafelku, ale mogą też stanowić element deseru czy dodatek do ciast
Korzystając z dostępności owoców, warto przygotować także słodkie bułki, które zachwycą gości zarówno jako śniadanie, jak i słodka przekąska w ciągu dnia. Pozostaje jedynie podjąć decyzję, czy wybrane owoce lepiej sprawdzą się z dodatkiem kruszonki, czy cukierniczej klasyki ? lukru, także w wersji cytrynowej dla przełamania smaku. Lukier cytrynowy świetnie podkreśla smak deserów z jagodami.
Jako letni deser zapewniający natychmiastowe orzeźwienie można również przygotować skąpaną w świeżych, kolorowych owocach Pavlovą. To propozycja dla wszystkich miłośników różnych tekstur. Chrupiąca beza, słodko-kwaśne owoce i bita śmietana lub krem na bazie białej czekolady zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia wielbicieli słodkości.
Nie zapominajmy przy tym o sposobie podania! Mimo że cukiernicze zmagania mogą zachwycać smakiem, to najważniejsze jest pierwsze wrażenie, więc pamiętajmy o znaczeniu estetyki. Zasada jest prosta - im ładniejszy deser, tym większe zainteresowanie gości.
Podsumowując, latem postawmy na lekkie, kolorowe desery z owocami sezonowymi w roli głównej. Pamiętajmy, że słodkie wypieki mogą wesprzeć lokalnych dostawców, co wpływa na rozwój naszego regionu. Warto zatem wiedzieć, w czym dane miejsce się specjalizuje i co ma do zaoferowania. Korzystajmy z tych dobrodziejstw bez ograniczeń!
autor: Wojciech Golic, Mistrz Polski w Przygotowaniu Deseru 2025, właściciel pracowni cukierniczej Receptura Cukiernia/Piekarnia w Łodzi