Pakuj się kto może!

Pakuj się kto może!

Dania na wynos - dawniej ułatwienie dla zabieganych gości, obecnie główny produkt, pozwalający na funkcjonowanie lokali gastronomicznych. Jak zachować formę, aromat i jakość dań? Jak ułatwić gościom przenoszenie gotowych pozycji z menu?

Odpowiedź jest prosta - warto zainwestować w pakowarki próżniowe i zgrzewarki. Dlaczego? Nie zawsze gotowe opakowania na wynos dobrze przechowają każde danie. Opakowania jednorazowe to obecnie bardzo szeroka kategoria produktów. Oczywiście, mogą mieć one różne wymiary i różne przeznaczenie. W inny pojemnik zapakujemy zupę, nieco inny wykorzystamy, aby wydać na wynos makaron. Na szczęście oferta opakowań dla gastronomii jest tak szeroka, że bez problemu można dostosować pojemnik do serwowanych dań.

- Różne materiały pasują do różnych potrzeb i mają też różny wpływ na środowisko naturalne - tłumaczy Aleksander Czajka, sales manager w Duni Sales Poland. - Naszą misją jest aktywne oddziaływanie na rynek - nawet teraz, w czasie pandemii, staramy się inspirować restauratorów i firmy do przechodzenia na produkty ekologiczne, wyeliminowania odpadów styropianowych, plastikowych i redukcji ich śladu węglowego. Z naszych ostatnich badań wynika, że zdecydowana większość klientów (ponad 55 proc.) jest skłonna zapłacić więcej za produkty firm zaangażowanych w ochronę środowiska oraz inicjatywy społeczne. W dobie tak dużej konkurencyjności warto zatem przemyśleć działania i zatroszczyć się o ten aspekt. Nie ma silnej firmy bez silnej marki. A każda marka jest na początku tylko pomysłem. Sukces osiągają tylko te najlepsze, które to odzwierciedlają osobowość swoich twórców. Rozwiązania oznaczone indywidualną marką mogą w dużym stopniu - a zaskakująco niedużym kosztem - przyczynić się do sukcesu w biznesie. Personalizowane produkty świadczą o profesjonalnym podejściu, a odpowiednio dobrane mogą także uprościć codzienną pracę.

Ekologia, branding to postawy, ale dochodzi jeszcze do głosu idea zero waste, która jest ściśle powiązana z przechowywaniem żywności. Mając na uwadze, że goście nie zawsze zamawiają dania, które będą jeść od razu, należy zadbać o wygodę transportu oraz o... możliwie jak najdłuższy czas zachowania świeżości zamówienia. Pomogą w tym z pewnością dwa sprzęty: zgrzewarki oraz pakowarki próżniowe.

ZACHOWANIE ŚWIEŻOŚCI

Stojąc przed wyborem, jaką pakowarkę próżniową kupić, warto mieć świadomość, że są ich dwa rodzaje. Pierwszy typ - pakowarki próżniowe listwowe - potrzebują woreczków, które trzeba oddzielnie zakupić. Znalazły one zastosowanie w gastronomii, szczególnie w ostatnim czasie, gdy stały się częścią oferty na wynos restauracji fine diningowych. Drugi typ to pakowarki próżniowe komorowe. Urządzenie posiada charakterystyczną tubę i ma znacznie większe rozmiary. Pakowanie próżniowe to sposób na zachowanie świeżości produktów przez stosunkowo długi czas.

Zasada działania pakowarki próżniowej listwowej czy komorowej jest niezwykle prosta. Urządzenie odciąga powietrze z woreczka foliowego, w którym umieszczony został dany produkt spożywczy bądź też kompletna potrawa. Dzięki temu opakowanie pozostaje szczelnie zamknięte, co wpływa bezpośrednio na opóźnienie procesu psucia jedzenia. Wśród zalet pakowania próżniowego wymienić można np. przedłużenie daty przydatności do spożycia, oszczędność pieniędzy oraz czasu, ochronę żywności przed bakteriami, pleśnią i utratą wody (obsychaniem), naturalne zachowanie właściwego smaku i wartości odżywczych produktów, możliwość lepszego planowania i zarządzania dostawami, uniwersalność (pakować można niemalże każdy rodzaj artykułów spożywczych). Stojąc przed decyzją, którą pakowarkę wybrać, należy zwrócić szczególną uwagę na kilka ważnych aspektów. Po pierwsze, grubość woreczków, ponieważ każda pakowarka przystosowana jest do określonej grubości materiałów, których możemy używać przy pakowaniu próżniowym. Po drugie, moc urządzenia, od której zależy szybkość pracy pakowarki. Po trzecie, długość listwy zgrzewającej oraz podciśnienie, które im wyższe, tym lepsze warunki przechowywania żywności. I ostatecznie po czwarte warto wziąć pod uwagę ofertę samego lokalu.

- Rozwiązania, które proponuje Metro-Catering-System to sprawdzone połączenie wysokiej jakości opakowań z niezawodnymi urządzeniami - od manualnych po w pełni automatyczne - mówi  Iwona Nowak, purchasing & marketing manager w firmie Metro-Plast. - Proponowana przez nas oferta całkowicie zaspokaja potrzeby cateringu, gastronomii i handlu w zakresie pakowania. Nasz klient sam decyduje jakiego opakowania będzie używał i zgodnie z jego potrzebami wykonujemy matryce do wybranego modelu. Oferujemy również maszyny z uniwersalnymi, wielofunkcyjnymi matrycami dostosowanymi do wielutypów opakowań. Urządzenia Metro-Catering-System pracują bardzo szybko, a opatentowane rozwiązania sprawiają, że cykl pakowania i zgrzewania trwa zaledwie kilka sekund. Przekrój firm korzystających z naszych rozwiązań jest niezwykle szeroki, a proponowana przez nas oferta w pełni zaspokaja szereg wymagań ze strony rynku.

Co ciekawe, ten sposób przechowywania lub transportu żywności świetnie sprawdził się w restauracjach typu fine dining, które już podczas pierwszego lock downu posiadały ofertę na wynos w formie "zrób to sam". Jak to wygląda? Szef kuchni osobno pakuje produkty w paczki (często sygnowane logo restauracji), instrukcję przyrządzania lub/i serwowania dania. Dzięki temu można przenieść ulubione smaki, a często również formę podania do własnego domu. Na tę formę nie zdecydowało się wiele lokali, ale te, które podjęły się tego, natychmiast otrzymywały wsparcie od stałych klientów.

MAKSYMALNY EFEKT, NIEDUŻY NAKŁAD SIŁY

Zgrzewarki do pakowania żywności służą przede wszystkim do jej bezpiecznego przewiezienia w inne miejsce. Dzięki szczelnie zaklejonej wokół pudełka folii produkty są hermetycznie zamknięte i zachowują swoją świeżość na długo. Zgrzewarki do tacek zamkną w estetycznie wykonanym pudełku nie tylko produkty sypkie i stałe, ale też i płynne. Rynek z takim sprzętem jest duży i dlatego trzeba wiedzieć, na co zwracać szczególną uwagę. Zgrzewarki do tacek różnią się od siebie zewnętrznie nieznacznie. Natomiast zaglądając w specyfikację techniczną produktu, można zauważyć, jak różne mają funkcje. Warto dobrać sprzęt na zasadzie potrzeb. Aby pracować na zgrzewarce do tacek, oprócz samej zgrzewarki należy zaopatrzyć się jeszcze w pojemniki plastikowe oraz folie zgrzewającą, które są odporne na wysokie temperatury. Obsługa zgrzewarek do tacek jest bardzo prosta i nieskomplikowana. Profesjonalne zgrzewarki do tacek umożliwiają zachowanie aromatu, smaku i świeżości na dłużej lub po prostu przewiezienie żywności bez ryzyka jej wysypania lub rozlania. Zazwyczaj kompaktowe rozmiary urządzeń pozwalają umieścić je nawet w mocno ograniczonej przestrzeni roboczej. To nie tylko idealne rozwiązanie dla firm cateringowych, ale też dla restauracji, szczególnie w obecnym czasie. Warto zainwestować w najwyższej jakości maszynę zgrzewającą, która odpowiada obecnym potrzebom. Równie ważne są pojemniki, które można dobierać na zasadzie surowca, z jakiego są wykonane, czy ze względu na przeznaczenie - potrawy i napoje zimne/ciepłe etc. Na koniec folia - wytrzymała, przezroczysta, by danie od samego początku mogło się dobrze prezentować.

Tego typu urządzenia są nie tylko ważnym elementem serwowania dań na wynos, ale też inwestycją. Nawyk zamawiania i odbierania dań, który zakorzenił się w społeczeństwie w trakcie pandemii, z pewnością zostanie z nami na dłużej.

autor: Ewa Mróz