Najlepsza i najzdrowsza wołowina świata? Tylko Wagyu!

Najlepsza i najzdrowsza wołowina świata? Tylko Wagyu!

Wagyu słynie z idealnej marmurkowości, czyli tzw. tłuszczu odkładanego śródmięśniowo, który jest nośnikiem smaku. Tłuszcz ten składa się z wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 (zawiera ich ponad 2 razy więcej niż łosoś!) oraz dobrego dla serca kwasu oleinowego. Jest to jedyna wołowina na świecie mająca takie właściwości. 

Rasę Wagyu charakteryzuje bardzo dobra genetyka, wolny wzrost, drogie żywienie i utrzymanie, rzadkość rasy, mały rozmiar i najlepszej jakości mięso, na które jest ciągłe zapotrzebowanie. I to właśnie te czynniki wpływają na wysoką cenę wołowiny.

Wagyu wywodzi się z Japonii. Mimo że obecnie hodowane jest na całym świecie, to najwyższej jakości bydło - z uwagi na tradycję w hodowli - wciąż pochodzi z Japonii. Zdecydowanie jest to najdroższa rasa bydła na świecie. Na sukces w wyhodowaniu zwierząt przekłada się najlepsza genetyka, o którą dbają drobni rolnicy posiadający zaledwie kilka sztuk bydła karmionego wyłącznie najwyższej jakości paszą i żyjącego w bezstresowych warunkach.

Znane są na świecie legendy, że bydło Wagyu słucha muzyki klasycznej, jest pojone piwem oraz masowane szczotkami ryżowymi, a to wszystko po to, by uzyskać najwyższej jakości wołowinę. Jest w tym sporo prawdy, bydło bowiem faktycznie dostaje młóto po produkcji piwa oraz sake, a czasem nawet samo piwo. Jest to bardzo zdrowa oraz energetyczna pasza, która pozwala zwierzętom się zrelaksować. Prawdą jest także to, że zwierzętom puszcza się muzykę, chociaż nie wyłącznie klasyczną. Z kolei jeśli mowa o masażu to odbywa się on z reguły za pomocą automatycznych czochradeł, z których zwierzęta mogą korzystać kiedy tylko mają ochotę. Wszystkie te zabiegi są relaksujące i wpływają na rozluźnienie psychiczne i fizyczne zwierząt. Tylko w takim stanie zwierzęta są wstanie wytworzyć najwyższej jakości mięso z najwybitniejszym marmurem.  

Sztandarowym produktem WAGYU POLAND są elementy stekowe Wagyu A5 Miyazaki prosto z Japonii. Dlaczego Miyazaki, a nie sławne Kobe? Co 5 lat w Japonii odbywa się "olimpiada" wołowiny Wagyu, w której udział bierze ponad 30 prefektur. Start odbywa się w 9 różnych kategoriach, dla konsumenta ważne są 3 ostatnie: 7, 8 i 9. Prefektura Miyazaki wygrała "olimpiadę" już dwa razy (w 2007 i 2012 roku) w kategorii 7 i 8 otrzymując najbardziej honorową nagrodę za najlepszy smak ("PrimeMinister'sAward").

W 2017 roku podczas XI edycji Olimpiady wygrała prefektura Kagoshima, a wołowina Wagyu z prefektury Miyazakizdobyła 2 miejsce, lecz to ona wygrała najważniejsze konkurencje świadczące o jakości mięsa oraz trzeci raz w historii otrzymała najbardziej honorową nagrodę za najsmaczniejszą wołowinę Wagyu, ustanawiając tym samym historyczny rekord. W tym samym czasie prefektura Hy'go znana z marki Kobe w ogóle nie stanęła na podium.

WAGYU POLAND posiada w sprzedaży świeżą wołowinę Wagyu, którą dostarcza do restauracji i hoteli premium. 

WAGYU POLAND jest własnością działającej od 2018 roku spółki Akwaponika sp. z o.o., która zajmuje się hodowlą i dystrybucją wołowiny WAGYU 100% w Polsce.
Więcej informacji na: 
https://www.facebook.com/embryoswagyu  lub pod nr telefonu: 696501080