Polska gastronomia w europejskiej rozgrywce

Polska gastronomia w europejskiej rozgrywce

Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d'Or w Turynie. To wspaniała wiadomość i zarazem wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po wielu latach nasz zawodnik będzie miał możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.

W ciągu dwóch dni konkursowych wystąpi 20 krajów według następującej kolejności:

11 czerwca (1 dzień):                                    12 czerwca (2 dzień):

  1. Polska                                                  1. Rosja
  2. Belgia                                                   2. Szwecja
  3. Islandia                                                 3. Chorwacja
  4. Węgry                                                   4. Finlandia
  5. Niemcy                                                 5. Norwegia
  6. Holandia                                               6. Dania
  7. Hiszpania                                             7. Włochy
  8. Francja                                                 8. Bułgaria
  9. Szwajcaria                                           9. Estonia
  10. Wielka Brytania                                   10. Turcja

Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d'Or Europe odbędzie się na południu Europy. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji i Węgrzech przyszedł czas na Włochy i region Piemont, który w czerwcu będzie gościł kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d'Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich kandydatów przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie.

Produkty z Piemontu

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno z ryby - serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa - serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu z ryby.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
- Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
- Ryż Baraggia Biellese i Vercellese (różnorodny ryż Sant's Andrea)
- Grasica cielęca
Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny składnik ze swojego kraju tzw. country heritage.

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.