Spotkanie autorskie z Aleksandrem Baronem i Łukaszem Klesykiem

Spotkanie autorskie z Aleksandrem Baronem i Łukaszem Klesykiem

To będzie wyjątkowe wydarzenie z możliwością spotkania z Aleksandrem Baronem i Łukaszem Klesykiem autorami książki "Między wódką a zakąską" przygotowaną przez Wydawnictwo Pascal. W czasie spotkania będziemy rozmawiać o polskich białych wódkach i zakąskach do niej. Dwie niepowtarzalne osobowości i jedna wspaniała książka, jedyna w swoim rodzaju. Po spotkaniu after party. Gospodarzem spotkania jest Restauracja Pod Niebieniem na Starym Rynku w Poznaniu.

Książka Wydawnictwa Pascal to dzieło, które wzięło się z... niezgody! Z niezgody, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat - tak twierdzą autorzy Aleksander Baron i Łukasz Klesyk - zapach i fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód... Autorzy wzięli na warsztat ponad 60 gatunków polskich wódek czystych degustując je i dobierając do nich najlepsze potrawy.

- Kiedy dostałam do ręki, tę książkę dzięki uprzejmości wydawnictwa zaskoczyła mnie ona wiedzą jaką ma do przekazania Czytelnikom. Autorzy pokazują, że ten trunek, tak spowszedniały i pozbawiony szacunku jest całkiem nieznany. Odkrycie go to także rola restauratorów. Stąd też narodził się pomysł na to spotkanie autorskie - mówi Lidia Brauza-Marek właścicielka resturacji Pod Niebieniem.

Aleksander Baron - szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksplorował granice kuchni polskiej. W swoich kulinarnych kreacjach odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Autor bestsellerowej książki "Kiszonki i fermentacje" oraz współautor hitowej książki "Przepisy i opowieści"

Łukasz Klesyk - dziennikarz kulinarny, ekspert od alkoholi mocnych, które zawodowo degustuje i opisuje od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista.

Guru polskiego serowarstwa zagrodowego Gieno Mientkiewicz o książce napisał: "Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby to zrobić lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku".

Po spotkaniu autorskim przewidziano after party, na którym zostaną zaprezentowane 3 wódki i 3 zakąski przygotowane do nich przez szefa restauracji Pod Niebieniem, Adama Mendla. Vouchery na after party w cenie 50 złotych od osoby do nabycia na stronie www.pod-niebieniem.pl, w zakładce menu/vouchery.

Menu:

JA Baczewski i macerowana polędwica wołowa z konfiturą gruszkową

Wódka Kantorowicz i pieczony szpik z relishem z kalarepy

Wódka Dwór Sieraków i chleb domowy z masłem rakowym, wędzonym pstrągiem majonezem dyniowym.

Partnerem wydarzenia jest Hotel Andersia w Poznaniu.