Cannele

Cannele

Składniki:

Wódka truflowa:

  • 0,5l wódki
  • 0,05 kg czarnej trufli

Cannele:

  • 0,5l mleka
  • 0,12 kg mąki
  • 0,2 kg cukru
  • 0,06 kg żółtka
  • 1 szt. wanilii
  • 0,1l wódki truflowej
  • 0,03 kg masła

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować mleko z wanilią, pozostałe składniki połączyć z zimnym mlekiem.
  2. Przygotowaną masę zostawić na minimum 12 h w chłodni.
  3. Po wychłodzeniu, wysmarować formy do cannele masłem i nałożyć ciasto w równych porcjach.
  4. Piec przez 5 min w 220?, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180? i  piec przez 25 min.
  5. Podawać po ostygnięciu, z odrobiną tartej czarnej trufli.

autor: Mateusz Suliga