Jabłko/graviola/seler

Jabłko/graviola/seler

Składniki:

Jabłko

  • 2 jabłka Granny Smith
  • 300 g wody
  • 130 g cukru
  • 30 g świeżej mięty
  • 100 g soku z cytryny

Ciastko gruszkowo-bazyliowe

  • 180 g mąki pszennej
  • 45 g mąki migdałowej
  • 7 g pdp
  • 1 g sody
  • 2 g pektyny
  • 235 g cukru
  • 215 g purée gruszkowego
  • 70 g yuzu
  • 20 g świeżej bazylii

Wegański pudding graviola yuzu

  • 270 g purée z gravioli
  • 30 g Vege Top
  • 5 g pektyny NH
  • 10 g cukru
  • 60 g czekolady wegańskiej yuzu

Żel jabłko

  • 750 g soku jabłkowego
  • 30 g soku z cytryny
  • 40 g cukru
  • 12 g agaru

Granita z selera

  • 150 g natki pietruszki
  • 250 g korzenia selera
  • 100 g soku z selera i pietruszki
  • 350 g wody
  • 70 g cukru
  • 5 g świeżej bazylii
  • 6 g świeżej mięty
  • 40 g soku yuzu
  • 35 g likieru Pernod

Espuma imbir

  • 200 g mleka kokosowego
  • 24 g imbiru
  • 15 g stabilizatora do pianek

Kruszonka wegańska

  • 125 g masła wegańskiego
  • 125 g cukru
  • 110 g mąki migdałowej
  • zest z limonki

Sposób przygotowania:

Jabłko

  1. Jabłka kroimy, a z reszty składników robimy syrop.
  2. Wszystko łączymy i kompresujemy.
  3. Pozostawiamy do zinfuzjowania na 24 h.

Ciastko gruszkowo-bazyliowe

  1. Łączymy sok yuzu i purée.
  2. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  3. Pieczemy 10 min w 180 ?.

Wegański pudding graviola yuzu

  1. Mieszamy cukier z pektyną.
  2. Purée z gravioli łączymy z Vege Topem i podgrzewamy do 40 ?.
  3. Dodajemy cukier wymieszany z pektyną, a następnie zagotowujemy płyn, cały czas mieszając.
  4. Do masy wlewamy czekoladę, blendujemy i odstawiamy do stabilizacji.

Żel jabłko

  1. Łączymy wszystkie składniki i po zagotowaniu wylewamy na płasko do wystygnięcia.
  2. Po całkowitym wystudzeniu blendujemy.

Granita z selera

  1. Gotujemy wodę z cukrem i ziołami, potem odcedzamy i studzimy.
  2. Dodajemy resztę składników.
  3. Mrozimy.

Espuma imbir

  1. Wykonujemy infuzję mleka z imbirem.
  2. Do wystudzonego płynu dodajemy stabilizator do pianek i blendujemy.
  3. Następnie przelewamy do syfonu (dwa naboje) i odstawiamy na pół godziny do lodówki w celu ustabilizowania.

Kruszonka wegańska

  1. Wszystkie składniki łączymy i rozkładamy na blachę. Pieczemy w 170 ?.
  2. Na koniec rozdrabniamy.

autor: Katarzyna Arendarczyk