66 RESTAURACJI, 8 REGIONÓW 5-DANIOWE MENU

66 RESTAURACJI, 8 REGIONÓW 5-DANIOWE MENU

Trwa dziewiąta edycja festiwalu kulinarnego Fine Dining Week. Wydarzenie potrwa do 13 września. Autorskie dania przygotowali znakomici Szefowie Kuchni w myśl motywu przewodniego: sezon na polski fine dining. 5-daniowe menu w festiwalowej cenie 129 zł za osobę to doskonała okazja do poznania nowych miejsc i smaków. 

Podczas Fine Dining Week wybitne restauracje jeszcze szerzej otwierają swoje drzwi dla Gości - w trakcie festiwalu będzie można skosztować niedostępnego na co dzień menu degustacyjnego, obsługa restauracji opowie o potrawach, składnikach i stosowanych technikach. Letnia edycja Festiwalu przypada na czas pełni plonów, dlatego w menu zagości wiele dań skomponowanych z najlepszych polskich sezonowych produktów - warzyw, owoców i świeżych ziół z ekologicznych upraw i restauracyjnych ogródków.

- Menu festiwalowe powstało z myślą o wakacyjnych podróżach po naszym kraju. Pragniemy, by za sprawą wspomnianej kulinarnej podróży, Ggoście mieli okazję przenieść się do miejsc, smaków i zapachów, które znają, które pamiętają i które są im z wielu względów bliskie - mówi Arkadiusz Kozłowski, szef kuchni łódzkiej restauracji Quale.

Festiwal trwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Tegoroczna edycja festiwalu jest dedykowana utalentowanym szefom kuchni tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine oraz rozwijającej się polskiej scenie fine diningowej, która twórczo łączy tradycję z nowoczesnością.

- Polski fine dining ciągle ewoluuje. Nasi lokalni szefowie kuchni wymieniają się pomysłami i prą niesamowicie do przodu. W restauracjach fine diningowych Trójmiasta czuć fantastyczną energię i każda nowa odsłona menu jest kolejnym krokiem naprzód naszej lokalnej sceny restauracyjnej. Coraz śmielej szefowie kuchni eksperymentują z lokalnymi przepisami i odkrywają na nowo bogactwo polskich lasów i łąk. - komentuje Marcin Oziębły, Front of House Manager, Biały Królik.

Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez Massimo Botturę, który odwiedził festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator wydarzenia kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie jedzenie w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacji można dokonywać online na stronie www.FineDiningWeek.pl.