Azjatyckie potrawy podbijają polski rynek

Azjatyckie potrawy podbijają polski rynek

Polacy zakochali się w azjatyckiej kuchni. Efekt - coraz więcej lokali gastronomicznych oferuje w swoich kartach dań potrawy pochodzące właśnie z dalekiej Azji. Co lubimy najbardziej?

Kuchnia azjatycka uznawana jest za jedna z najlepszych na świecie. Nic więc dziwnego, że dotarła do Polski i od razu znalazła wielu wielbicieli tego typu potraw.

Mieszkańcy kraju nad Wisłą bardzo szybko przekonali się do jedzenia pochodzącego z Azji. Przyczyniło się do otwierania kolejnych restauracji, barów czy innych lokali, które w swoim menu proponowały coraz to szerszy wybór potraw rodem z dalekiej Azji.

Polacy przekonani do kuchni azjatyckiej zakochali się w kliku jej daniach. Które z nich osiągnęły największa popularność i w największym stopniu podbiły zmysł smaku naszych rodaków?

Dużą popularnością cieszy się zupa Pho. To azjatycka odmiana rosołu z dodatkiem warzyw, makaronu ryżowego i kolendry. W zależności od regionu i miejsca, można zamówić to danie w różnych konfiguracjach - np. ze smażoną wołowiną czy indykiem. Potrawa wywodzi się z północnego Wietnamu i obecnie jest najpopularniejszym daniem, które Wietnamczycy spożywają zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje.

Kolejne danie to Bun Bo Nam Bo - to sałatka będąca kwintesencją orientalnej kuchni. Składa się z wołowiny, makaronu ryżowego, marchwi, kalarepy, kiełków fasoli mung, ogórka, czosnku, sałaty, orzechów i świeżych ziół. Jej niezbędnym elementem jest sos podkreślający smak całości. Robi się go z sosu rybnego, cukru, soli, białego pieprzu i czosnku. Można spotkać również wersje wzbogacane o sos ostrygowy czy sojowy. 

Danie, które znajdziemy chyba w każdej azjatyckiej restauracji to curry. Kojarzone jest głównie z orientalną, żółtą przyprawą, w rzeczywistości występuje w wielu odmianach, smakach i kolorach. W tym przypadku jest to podstawa wspomnianego dania. Curry z kurczaka jest najbardziej popularną odmianą w Polsce. Dla tych, którzy nie przepadają za kurczakiem, a chcieliby spróbować tej potrawy, przewidziane są wersje z dodatkiem innych rodzajów mięs czy ryb np. z łososiem. Danie to najczęściej podawane jest z ryżem.

Idąc dalej - Spring Rolls. W Polsce potocznie nazywane są sajgonkami, jednak od tych klasycznych różnią się sposobem podania, gdyż nie są one smażone. Spring rollsy, to mięsne lub wegetariańskie nadzienie zawinięte w papier ryżowy. Zazwyczaj podaje się je z sosem i jest to bardziej przekąska, niż danie główne.  

Popularne danie w Azji, które dużą popularność osiągnęło też w Polsce to Pad Thai - makaron ryżowy smażony z różnymi dodatkami, w zależności od przepisu. Zazwyczaj jednak są to krewetki, kurczak lub tofu. Podawane z kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca, czosnkiem, papryczką chili, szczypiorkiem, jajkiem oraz sosem rybnym. Czasami można spotkać też wersje podawane z dodatkiem warzyw.

Azjatyckie dania podbiły polski rynek gastronomiczny, który bazuje na dużym zróżnicowaniu oferty. Nic nie wskazuje na to, by kuchnia pochodząca z Azji miała w Polsce chylić się ku upadkowi. Wręcz przeciwnie - to nadal bardzo dobrze prosperująca kategoria gastronomii, która cały czas się rozwija.