Big Bonjour - przepis na sukces

Big Bonjour - przepis na sukces

Prowadzenie małej, jak i dużej gastronomii wymaga niezawodnego sprzętu i profesjonalnego oraz bezkompromisowego podejścia do potrzeb każdego klienta. To przepis na sukces!

Wymagania klientów bardzo szybko się zmieniają, dlatego właściciele biznesów gastronomicznych, jak i szefowie kuchni stawiają na urządzenia, które nie tylko zoptymalizują ich czas pracy, ale także zagwarantują najwyższą jakość. O tym, dlaczego warto do swojej gastronomii wybrać piece konwekcyjno-mikrofalowe Merrychef opowiedział nam Konrad Macherzyński, szef kuchni z wielkopolskiej piekarni rzemieślniczej Big Bonjour.

Współpraca oparta na zaufaniu

Twórcy francuskiej piekarni w centrum oraz w okolicach Poznania od samego początku stawiali na współpracę z najlepszymi. Tradycyjnymi recepturami pieczywa wyrabianego na zakwasie na co dzień zajmuje się prawdziwy, doświadczony headbaker z Francji. Dostępność szerokiej gamy produktów na miejscu, na wynos jest możliwa dzięki współpracy z marką Welbilt. Profesjonalne i ergonomiczne piece konwekcyjno-mikrofalowe Merrychef dzielnie towarzyszą kucharzom w codziennych zmaganiach o najlepszy smak, zapach i aromat.

Pierwszy piec Merrychef pojawił się w restauracji w centrum konferencyjno-szkoleniowym Młyńska12, gdzie obecnie znajduje się aż pięć konceptów gastronomicznych o różnym charakterze. Teraz każdy z nich jest wyposażony we własny piec, który pomaga w przygotowywaniu najrozmaitszych przekąsek oraz dań. Konrad Macherzyński z Big Bonjour bardzo ceni piece konwekcyjno-mikrofalowe za szybkość działania, niezawodność w każdej sytuacji, a także łatwość i intuicyjność obsługi. Prosty panel do zarządzania czasem, temperaturą, jak i mocą pozwala na łatwe podgrzewanie focacci, czy fondantów czekoladowych przez kelnerki bez konieczności dłuższego przeszkolenia. To ogromna oszczędność czasu!

Szef kuchni Big Bonjour wspomina także bardzo dobrze testowanie kuchni indukcyjnych marki Garland, które są używane, m.in. w trakcie konkursów Bocuse d'Or. Klienci rzemieślniczej piekarni cenią doskonały smak i wyjątkowy aromat potraw serwowanych przez kucharzy. Wśród ulubionych produktów klientów poznańskiej marki można wymienić: pyszne monoporcje i tartaletki, śniadania w stylu francuskim, tosty francuskie croque madame, jaja  a la benedict oraz omlety.

Najwyższa jakość produktów

W Big Bonjour najważniejszy jest klient. Dlatego na co dzień marka współpracuje z jednym z najlepszych francuskich młynarzy oraz przygotowuje swoje wypieki w 100% ręcznie - starannie i przy użyciu najlepszych składników. Klienci codziennie rozkoszują się pysznym smakiem autorskich kanapek, także wegetariańskich.

Kolejnym filarem działalności marki jest oferta Bistrot. To wyjątkowe miejsca w Baranowie, Wysogotowie, Poznaniu oraz w Zalasewie, gdzie goście mogą rozkoszować się w iście francuskich smakach. Jak podkreśla szef kuchni, wszystkie przepisy są inspirowane autorskimi pomysłami z wielu kuchni świata, m.in. włoskiej oraz hiszpańskiej. Dużym zainteresowaniem cieszą się przekąski tapas.

Miłośnicy delikatesów z kuchni śródziemnomorskiej mogą tutaj również spróbować produktów najwyższej klasy takich jak: włoskie sery, majonezy, paluszki Grissini, a także znakowaną przez Big Bonjour oliwę Extra Virgin. Uwagę zwracają także włoskie wędliny: szynka parmeńska, szynka San Daniele, Crudo i Pancetta, które doskonale smakują ze świeżą, chrupiącą bagietką. W całej ofercie również ważna jest obecność dobrze wyselekcjonowanych win przez sommelierów z Młyńska12. Wieczorowa karta zawiera także selekcję długo dojrzewających wędlin oraz serów i rozmaite owoce morza.

Stawiamy na jakość produktu i najlepszy smak. Nasza obsługa jest profesjonalna od pierwszego spotkania z naszymi klientami. Nasi kelnerzy, sprzedawcy doskonale znają produkty. Wszyscy tutaj pracują na sukces Big Bonjour i zaufanie wciąż powracających gości - podkreśla Konrad Macherzyński.

Duży apetyt na sukces

Big Bonjour rozwija się bardzo dynamicznie. Aktualnie w centrum, jak i na przedmieściach Poznania można spróbować iście francuskich smaków w aż 12 punktach. Twórcy tej gastronomii mają ochotę na więcej i jeszcze w tym roku na poznańskiej mapie pojawią się kolejne lokalizacje.

Cały czas wprowadzamy nowe, wysokojakościowe produkty do naszej oferty. Smakujemy, testujemy i tworzymy nowe doznania kulinarne dla naszych klientów. W najbliższym czasie skupimy się na rozwijaniu oferty całodziennej gastronomii, a także karty sezonowej. Zależy nam na rozwijaniu oferty pairingu wina w obecności sommeliera oraz stworzeniu wyjątkowej, śródziemnomorskiej atmosfery w naszych bistro, by zachęcić nowych klientów. Jesteśmy przekonani, że w dalszym rozwoju będą nam towarzyszyć piece Merrychef, które do tej pory spisują się na medal - mówi Szef Kuchni Big Bonjour.

Dystrybutorem pieców konwekcyjno-mikrofalowych Merrychef użytkowanych w Big Bonjour jest Primulator Polska.

Artykuł powstał przy współpracy z Welbilt

fot. Materiały zdjęciowe Big Bonjour