Brązowy medal dla Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie!

Brązowy medal dla Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie!

17 lutego 2020, drużyna Culinary Team of Poland zdobyła brązowy medal w kategorii dań regionalnych, podczas jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie - Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej (Internationale Kochkunst Ausstellung).

W skład Culinary Team of Poland 2020 weszli: Krzysztof Szulborski Executive Team Manager / Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Trener kulinarny; Krzysztof Gradzewicz Executive Team Head Chef / Executive Chef Hotels Amber Side; Grzegorz Parczewski Executive Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji "Villa Calvados" w Bydgoszczy, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza; Zbigniew Korzeniowski Senior Chef Manager / Manager firmy cateringowej "W pół drogi"; Andrzej Ławniczak Senior Chef / Właściciel firmy "Kreatornia Smaku", Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich; Jacek Kempa Senior Chef / Szef kuchni i właściciel restauracji "Woła'wina" we Wrocławiu; Ireneusz Koniuszek Chef / Szef kuchni restauracji "Refektarz" w hotelu "Zamek Ryn" w Rynie; Łukasz Lewandowski Chef / Właściciel restauracji "Mała Cegielnia" w Miszewie, Szef kuchni i właściciel restauracji "Kitchen & Coffee Garden" w Gdańsku; Kamil Hildebrandt Chef / Head Chef Gastronomy Amber Side; Damian Dopieralski Chef / Sous Chef Hotels Amber Side; Michał Przewoźnik Chef / Szef Kuchni ECS Amber Side; Piotr Zawalich Chef / Executive Chef Hotel "AMAX" w Mikołajkach, Właściciel firmy "Culinary Club By Mazury"; Sebastian Cichy Chef / Szef kuchni restauracji "Nowosopocka" w hotelu "Eureka" w Sopocie; Bartosz Zwolankowski Chef / Chef de Partie Hotels Amber Side; Przemysław Gościniak Chef / Szef kuchni w restauracji "Boska" w Gliwicach; Łukasz Gościniak Chef / Szef kuchni w hotelu "Mercure Sepia" w Bydgoszczy; Mariusz Dąbała Chef /Szef kuchni restauracji "Karczma pod Sokołem" w Sokółce; Mariusz Wolski Chef / Szef kuchni restauracji "Jastny Dwór" w Bąkowie k. Gdańska; Piotr Lewtak Chef / Kucharz w "Ristorante La Strada" w Stargardzie; Monika Ignaciuk Head Pastry Chef / Mistrzyni cukiernictwa, Ambasadorka marki "Ambasador 92"; Aleksandra Borowska Pastry Chef / Szef cukierni Amber Side; Wojciech Rzepecki Pastry Chef / Mistrz cukiernictwa, Szef cukierni hotelu "Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront".

Zespół jest młody i dlatego bardzo rokujący i perspektywiczny, złożony z kucharzy, którzy chcą zdobywać szczyty. - mówi Krzysztof Szulborski / Executive Team Manager - Chociaż zajmowałem się kompletną organizacją wyjazdu, to czułem się w obowiązku pozostać z drużyną podczas całych 24 przygotowań dań konkursowych. Dla mnie tegoroczny brąz smakuje jak złoto bo widzę błysk w tym teamie i ogromna chęć rywalizacji. Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko organizować kolejne wyjazdy, podczas których bronić będziemy honoru kuchni polskiej. Nic oczywiście nie odbyło by się, gdyby nie wsparcie sponsorskie firm, które zdecydowały się nam zaufać, stając się tym samym mecenasami sztuki kulinarnej. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy wspierali nas w drodze do tego sukcesu.

IKA2020 za nami. - dodaje Krzysztof Gradzewicz / Executive Team Head Chef - Udało się nam zdobyć brązowy medal w kategorii "kuchnie regionalne". Mogę powiedzieć jedno - ogromny trud całej drużyny został zwieńczony sukcesem. Cztery lata temu zdobyliśmy srebro co motywuje nas do dalszego działania na rzecz promocji naszej bogatej kultury kuchni regionalnej. Dziękuję całemu zespołowi, sponsorom, mojej narzeczonej Katarzynie, która dała mi ogromne wsparcie, a także wszystkim zaangażowanym w sukces drużyny Culinary Team of Poland!

Zadaniem drużyny było przygotowanie ściśle określonych rodzajów dań, opartych o lokalne produkty, toteż na regionalnym stole znalazły się m.in.: Terrina przygotowana z królika z hodowli polskiej, solankowanego 12 godzin, emulgowanego z dodatkiem śmietany kremówki oraz jaj, owinięta w blanszowane liście kapusty oraz popiele ze skórki ziemniaka; Rolada przyrządzona z łososia jurajskiego, macerowanego w ziołach, cytrusach i anyżu oraz dorsza macerowanego w soli, w owijce z mleka owsianego i pieczonego buraka; Rolada przygotowana z korzenia pietruszki i kalafiora ugotowanych w mleku, z dodatkiem masła, z kalafiorem zielonym, młodymi marchewkami gotowanymi sous vide z odrobiną masła.