Chefs en Or 2023 - wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego!

Chefs en Or 2023 - wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego!

"Chefs en Or" po pandemicznej przerwie powraca w nowej odświeżonej formule. Do tej pory to prestiżowe wydarzenie kulinarne odbywało się we Francji. Gospodarzem tegorocznego finału będzie Polska. Już 31 października w Warszawie o zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii.

Wielki finał konkursu "Chefs en Or 2023" odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Finałowe zadanie jest wymagające i Szefowie Kuchni będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami, ale i kreatywnością. Polega ono na przygotowaniu dania przy użyciu jednego znanego, obowiązkowego produktu oraz trzech dodatkowych składników ukrytych w tzw. "black box", którego zawartość zostanie podana zawodnikom niespełna 15 godzin przed rozpoczęciem konkursowego gotowania. Wydarzenie ma charakter międzynarodowy. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, jest reprezentowany przez Szefa Kuchni oraz dwóch jurorów (degustacyjnego i technicznego).

Jurorzy wybiorą zwycięzcę, kierując się nie tylko techniką pracy oraz smakiem i wyglądem dań, lecz także filozofią korzystania z dostępnych produktów. Zgodnie z hasłem tegorocznej edycji konkursu - "Thrifty Masters" ("Oszczędni mistrzowie") - ważnym kryterium będzie m.in. generowanie jak najmniejszej ilości odpadków, a dodatkowym zadaniem jest przygotowanie tzw. "amuse bouche", na bazie resztek produktów, które zostaną po stworzeniu dania głównego. Konkursowe dania oceni jury w składzie: Rudolf Obauer i Leo Aichinger (Austria), Pascal Gri?re i Serge Voloscenko (Francja), Rocio Morcillo Mendez (Hiszpania), Dominik Wetzel i Gilbert Korn-Fourcade (Niemcy), Martin Gimenez Castro i Jarosław Uściński (Polska), Cornelia Ghisoi i Bogdan Cozma (Rumunia), a także Tobia Ciarulli i Thomas Kuster (Szwajcaria).

- Przed uczestnikami wielkie wyzwanie. Z jednej strony muszą wykazać się wyjątkową wiedzą i kreatywnością, z drugiej zaś - spełnić oczekiwania naszych jurorów, wybitnych Szefów Kuchni z różnych regionów Europy. W zmaganiach wezmą udział doświadczeni profesjonaliści, więc o zwycięstwie zadecydują detale. Dla nas możliwość organizacji tego prestiżowego wydarzenia jest ogromnym wyróżnieniem - mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.

Znamy już dwóch uczestników Chefs en Or 2023 - to STEFAN GLANTSCHNIG z Austrii i JEAN-YVES BOURNOT z Francji. Śledź stronę chefsenor.com i odkrywaj z nami kolejne ogłoszenia uczestników wielkiego finału.

Na laureatów konkursu, oprócz tytułu "Kucharza ze Złota" i statuetki, czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:

dla zwycięzcy 10 000 euro,

II miejsce 7 000 euro,

III miejsce 5 000 euro

Nagrody dla laureatów zostaną wręczone podczas Wielkiej Gali organizowanej w sali balowej Hotelu Bellotto w Warszawie. Zarówno zmagania konkursowe, jak i Gala będą transmitowane na żywo, na stronie chefsenor.com.