Coroczna akacja

Coroczna akacja "Pajacyk"

Aby tradycji stało się zadość, już 3 grudnia odbędzie się jubileuszowa, 20. edycja "Świątecznego Stołu Pajacyka". To wyjątkowa tradycja, ponieważ tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10 proc. dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. W jaki sposób  restauratorzy mogą włączyć się do akcji?

Akcja cieszy się ogromną popularnością. Ponad 450 lokali gastronomicznych, w tym puby, restauracje i kawiarnie, wzięło udział w zeszłorocznej odsłonie Świątecznego Stołu Pajacyka. Celem organizatorów akcji jest zachęcenie jak największej liczby osób do charytatywnej pomocy w celu wsparcia programów dożywiania w Polsce i na świecie, ale także pomoc dla poszkodowanej przez pandemię COVID-19 polskiej gastronomii.

Ten rok jest szczególny, ponieważ to 20. urodziny Świątecznego Stołu Pajacyka. Miniona dekada pokazała, jak szybko może się poszerzać popularność akcji charytatywnej. To ważny dzień dla wszystkich zaangażowanych we wsparcie osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Dlatego tak ważne  jest przekazanie 10 proc. dziennego obrotu. W akcji może wziąć udział każdy właściciel lokalu gastronomicznego.

Wszystkie pozyskane w ramach akcji środki finansują program wsparcia dzieci "Pajacyk". Dzięki "Pajacykowi" uczniowie mogą zjeść pełnowartościowy posiłek.

Akcja cieszy się dużą popularnością. Do wydarzenia dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. Wśród nich są lokale z całej Polski.

Pełną i aktualizowaną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć na stronie Świątecznego Stołu Pajacyka: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/