Czym jest

Czym jest "nowa żywność"?

Novel food jest definiowana jako żywność, która nie była spożywana w znacznym stopniu przez ludzi w UE przed 15 maja 1997 r., kiedy to weszło w życie pierwsze rozporządzenie w sprawie nowej żywności.

"Nowa żywność" może być nowo opracowaną, innowacyjną żywnością, żywnością wyprodukowaną przy użyciu nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także żywnością, która jest lub była tradycyjnie spożywana poza UE.

Przykłady nowej żywności obejmują nowe źródła witaminy K (menachinon) lub ekstrakty z istniejącej żywności (bogaty w fosfolipidy olej z kryla antarktycznego z Euphausia superba ), produkty rolne z krajów trzecich (nasiona chia, sok owocowy noni) lub żywność poddana działaniu promieniowania UV (mleko, chleb, grzyby i drożdże).

Podstawowymi zasadami leżącymi u podstaw nowej żywności w Unii Europejskiej jest to, że nowa żywność musi być:

  • Bezpieczna dla konsumentów
  • Odpowiednio oznakowana, aby nie wprowadzać konsumentów w błąd
  • Jeżeli nowa żywność ma zastąpić inną żywność, nie może różnić się w taki sposób, aby jej spożycie powodowało niekorzystne pod względem odżywczym skutki dla konsumenta.

Konieczne jest zezwolenie na wprowadzenie nowej żywności do obrotu na podstawie oceny zgodnej z powyższymi zasadami. Nad zmianą przepisów, które ułatwiłyby wprowadzenie na rynki novel food Unia Europejska pracuje już od kilku lat. Odpowiednie rozporządzenia przygotowuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), by masowa produkcja żywności na przykład z owadów była możliwa na terenie całej Unii.

Na naszym portalu pojawiały się już przykłady novel food. Mogliście przeczytać o nich tutaj i tutaj. UE oficjalnie dopuszcza m.in. powszechną produkcję suszonych larw mącznika jako wyrobu spożywczego na terenie wszystkich krajów członkowskich. Do tej pory tego typu produkty były sprzedawane tylko we Francji, w Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Holandii, choć ustawa umożliwiająca ich sprzedaż obowiązuje od 2018 roku na terenie całej Unii Europejskiej. Innowacją stało się też mięso z hodowli komórkowych, wyprodukowane bez uboju zwierząt. "Chicken bites", czyli panierowane mięso kurczaka "na raz", produkowane przez amerykańską firmę z pozytywnym wynikiem przeszło kontrolę bezpieczeństwa singapurskiej agencji ds. żywności.

Co jeszcze znajduje się na liście?

  • rafinowany olej ze żmijowca
  • olej z kryla
  • olej arganowy
  • stewia
  • nasiona chia
  • fitosterole
  • owoce noni
  • żywność GMO