Druga edycja konkursu

Druga edycja konkursu "Wino na medal" za nami

Czerwone wina z Włoch i Kalifornii triumfowały w drugiej edycji konkursu "Wino na medal". Wśród win wyróżnionych złotymi medalami znalazło się także jedno wino z Izraela. Łącznie na konkurs wpłynęło ponad 170 próbek.

Podczas drugiej edycji konkursu "Wino na medal" jury wybierało najlepsze wina z ponad 170 nadesłanych próbek. Prym wiodły wina włoskie i kalifornijskie, które triumfowały w konkursie.

Najwięcej punktów zdobyło wino Pio Cesare Nebbiolo Langhe DOC. Tuż za nim znalazły się Nipozzano Riserva od Cerville Investments oraz i William Hill Napa Valley Cabernet Sauvignon, które uzyskały równą liczbę punktów.

Jury przyznało łącznie 77 wyróżnień - 7 złotych, 23 srebrne i 47 brązowych medali. Jurorzy drugi raz z rzędu nie przyznali Grand Prix - różnica między pierwszym i drugim miejscem była zbyt mała.

Najliczniej reprezentowanymi były wina włoskie i francuskie. Egzotyczną ciekawostką były zgłoszone wina importowane z Indii.

Podstawowym kryterium udziału w konkursie była dostępność produktu w ofercie branży HoReCa.

Wśród firm rejestrujących produkty znaleźli się zarówno wiodący, jak i mniejsi dystrybutorzy oraz sześć polskich winnic.

Produkty były oceniane w ciemno, w skali 100-punktowej.

Ze względu na dużą liczbę próbek wina oceniały dwa zespoły jury w składzie: Tomasz Kolecki, Paweł Demianiuk, Kamila Dierżawska, Łukasz Ostrowski, Adam Pawłowski, Ewa Relidzyńska, Filip Szaciłowski i Piotr Zieliński.