Gwiazdki Michelin zawitają do Gdańska?

Gwiazdki Michelin zawitają do Gdańska?

W drugiej połowie roku Olivia Star - najwyższy budynek w Polsce Północnej, otwiera kolejne przestrzenie. Jedną z nich ma być restauracja prowadzona przez Paco Pereza - jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie.

Olivia Business Centre, będąca częścią najwyższego budynku w Polsce Północnej Olivia Star od początku koncepcji o jego budowie miała stać się czymś więcej niż parkiem biurowym. Celem inwestora było stworzenie przestrzeni, w której pracownicy poczują się komfortowo, a przede wszystkim, aby poprzez dostępne rozwiązania  pomóc rozwijać balans pomiędzy życiem prywatnym i pracą.

Usługi znajdującego się w Gdańsku Olivia Business Centre mają pomóc realizować potrzeby pracowników w pobliżu miejsca pracy. Dlatego znajdują się tam m.in. apteka, notariusz, siłownia, przedszkole czy centrum medyczne. Zlokalizowanych jest tam również wiele punktów gastronomicznych - kawiarni, barów bistro i restauracji. 

W drugiej połowie bieżącego roku Olivia Star otwiera kolejne przestrzenie. Na najwyższych kondygnacjach obiektu przygotowywane są nowe miejsca, których funkcją będzie integrowanie zarówno mieszkańców, turystów, jak i miłośników prestiżowych wydarzeń i środowisk biznesowych.

Na piętrze 33. przygotowywana jest restauracja Arco, którą prowadzić będzie jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie - Paco Perez. Prowadzone przez niego restauracje zlokalizowane są w największych miastach Europy i dotychczas zostały wyróżnione 6 prestiżowymi gwiazdkami przewodnika Michelin.

Jego najnowszy projekt gastronomiczny otwarty został w ubiegłym roku w Manchestrze wspólnie z trenerem Manchester City - Pepem Guardiolą. Ambicją Paco Pereza jest stworzenie restauracji, która skieruje uwagę miłośników sztuki kulinarnej na Gdańsk i Pomorze.

- Klimat Arco ma pozwolić gościowi restauracji poczuć, że nad każdym etapem jego wizyty czuwają absolutnie wybitni eksperci w swoim fachu - deklaruje Krzysztof Dembek, dyrektor odpowiedzialny za projekt.

- Mistrz osobiście sprawuje pieczę nad wszystkimi etapami projektowania i selekcji poszczególnych elementów wystroju wnętrz, zastawy stołowej i dodatków, które wypełnią restaurację. Do współpracy przy tym projekcie zaprosił swoich sprawdzonych partnerów, z pomocą których otwierał wcześniejsze restauracje - dodaje Krzysztof Dembek.

Projekt wnętrz Arco wyszedł spod kreski pracowni Tarruella Trenchs Studio, specjalizującej się w projektowaniu najbardziej wyrafinowanych restauracji na całym świecie. Pracownia dba o stosowanie najwyższej klasy materiałów wykończeniowych, które najczęściej projektowane są na indywidualne zamówienie przez niewielkie manufaktury, co powoduje, że każde wnętrze ma swój niepowtarzalny charakter.

Wystrój restauracji ma być utrzymany w duchu niezobowiązującej elegancji i nawiązywać do słonecznej atmosfery śródziemnomorskiej w swoim najlepszym wydaniu. Znajdą się w niej naturalne materiały - kamień, drewno, a dominującą paletą kolorów będą barwy ziemi z akcentami hiszpańskimi i jej typowymi elementami architektury. Całość wystroju ma dawać okazję do doznania ciepła i gwaru znanego np. z ulic Barcelony oraz przypomnieć klimat wakacji spędzanych na słonecznym południu Europy.

Paco Perez bardzo starannie dobiera lokalizacje swoich restauracji dlatego Arco przygotowywana jest od ponad dwóch lat. Głównym powodem wyboru Gdańska do stworzenia restauracji była wyjątkowa  historia miasta, unikalny widok z w całości przeszklonej przestrzeni przeznaczonej pod restaurację, rozpościerający się z 33. piętra budynku Olivia Star.

Równie ważnym bodźcem było także bogactwo oferty lokalnych dostawców, od których Paco Perez będzie pozyskiwał produkty do swojej kuchni. Mistrz znany jest z tego, że przygotowując menu do swoich restauracji, serwuje dzieła sztuki kulinarnej, oddziałujące na wszystkie zmysły człowieka. Dania mają nie tylko oczarowywać wykwintnym smakiem, ale również artyzmem podania i zapachem.

Dorobek Paco Pereza stanowi również magnes dla wielu mistrzów sztuki kulinarnej z całej Europy, którzy zostali zaproszeni do współpracy przy projekcie w Gdańsku. Jego zespół, który na co dzień odpowiadać będzie za przygotowanie dań, składać się będzie z utytułowanych międzynarodowych osobowości, którzy mają w swoim dorobku prestiżowe wyróżnienia gwiazdkami Michelin.

33. kondygnacja Olivii Star podzielona zostanie na dwie strefy - najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną, w której serwowane będzie menu, przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi.

Obie części oddzieli bodega, w której dostępnych będzie blisko 800 tytułów win, doskonale uzupełniających ofertę gastronomiczną obu restauracji.

Na 34. piętrze otwarta zostanie przestrzeń o charakterze centrum konferencyjnego, ale poza tego typu wydarzeniami, możliwe będzie także organizowanie tam uroczystości i jubileuszy, którym rangę może nadać dodatkowo menu sygnowane przez samego Mistrza - Paco Pereza.

Kondygnacja konferencyjna mimo to posiada własne zaplecze gastronomiczne - kreatywna i nowoczesna kuchnia w doskonałym wydaniu przygotowywana będzie na miejscu.

Oryginalna przestrzeń, perspektywa, której można użyć wprost i metaforycznie oraz wspaniała nadmorska lokalizacja determinują Olivia Star jako obiekt unikatowy wśród centrów konferencyjnych w Polsce. Sam budynek, widoczny z wielu odległych miejsc miasta stał jego nowym symbolem , a w swojej ambicji ma wytyczanie trendów i wprowadzenie nowej jakości nie tylko w skali Gdańska i Polski. Teraz może w nim zagościć tak utytułowany szef kuchni jak Paco Perez.