Hala Lipowa - otwarcie pierwszego food hall'u w Krakowie

Hala Lipowa - otwarcie pierwszego food hall'u w Krakowie

Już w najbliższy weekend otworzy się pierwszy krakowski food hall - Hala Lipowa. Koncept mieści się na Zabłociu przy ul. Lipowej 4D i zapewni krakowianom zróżnicowaną ofertę gastronomiczno-rozrywkową - pięć punktów restauracyjnych, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody. Otwarcie hali odbędzie się w piątek (31.07) i potrwa przez cały weekend. Towarzyszyć mu będą sety DJ-skie, pokaz iluzji i dużo smacznych niespodzianek.

W obszernej i dobrze przemyślanej przestrzeni o powierzchni 600 m2 pojawi się około 200 miejsc siedzących, VIP room, kącik zabaw oraz udogodnienia dla mam z dziećmi. W Hali będą odbywać się koncerty, cykliczne wydarzenia, wystawy, warsztaty czy wykłady.

Wyróżnikiem Hali Lipowej ma być zróżnicowana oferta gastronomiczna dostępna zarówno w dzień, jak i w nocy. W Hali Lipowej będzie można spróbować rzymskiej pizzy na wagę oraz kilka innych klasyków włoskiej kuchni, tradycyjne greckie jedzenie, hiszpańskie tapasy, kanapki i burgery czy syryjskie falafele i hummus w najróżniejszych konfiguracjach.

Sercem hali będzie cocktail bar z pierwszym multitapem na Zabłociu, serwującym rzemieślnicze piwo z aż 20 kranów. Miłośnicy dobrej kawy i lodów również nie będą zawiedzeni. Zjeść w Hali będzie można codziennie od 10.00 do 22.00, a korzystać z baru znacznie dłużej.

Sam koncept food halli wywodzi się z przydworcowych stref gastronomicznych i zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce hale jedzeniowe pojawiły się już w Gdańsku, Warszawie czy w Poznaniu. Naturalnie przyszedł więc czas na Kraków. Food hall w swoim założeniu łączy niewielkie, lokalne inicjatywy gastronomiczne, które współdziałają pod jednym dachem, tworząc przestrzeń ze zróżnicowaną ofertą i możliwościami organizacji inicjatyw kulturalnych. Twórcy Hali Lipowej mają nadzieję, że  pojawienie się Hali Lipowej pomoże w ożywieniu życia kulturalnego Zabłocia.