Kuchnia Polska na Mazowszu 2019

Kuchnia Polska na Mazowszu 2019 "Polskie Skarby Kulinarne"

Po raz jedenasty w Warszawie odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny. W tym roku poświęcony będzie wyjątkowej tematyce - polskim smakom. A wszystko to, z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości.

Już 22 listopada w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbędzie się kolejna edycja Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Polska na Mazowszu". W tym roku, chcąc uczcić 100-lecie odzyskania Niepodległości, konkursowi przyświeca idea powrotu do historii polskich kulinariów i zaczerpnięcia wiedzy ze źródeł najstarszych ksiąg kucharskich i zaprezentowanie ich we własnej interpretacji na talerzu. Stąd tytuł konkursu "Polskie Skarby Kulinarne".

Tradycyjnie odbędą się dwa konkursy: Konkurs Kulinarny oraz Kelnerski, w których uczniowie będą mieli okazję zaprezentować swoją wiedzę, talent oraz umiejętności. Ponadto Konkursowi Gastronomicznemu towarzyszyć będą:

VIII MISTRZOSTWA POLSKI HYDROSOMMELIERÓW "HYDROSOMMELIER ROKU 2019" - składające się z części teoretycznej oraz praktycznej

XII MISTRZOSTWA POLSKI KELNERÓW "JUNIOR WAITER 2019" będące pokazami sztuki serwisu synchronicznego w wykonaniu czteroosobowych zespołów kelnerskich

Na wydarzenie zapraszają Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych, Fundacja im. Hanny Szymanderskiej i Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika.