Laureaci konkursu

Laureaci konkursu "Gęsina na imieninach"

29 października 2019 roku w Hotelu Moderno w Poznaniu odbyła się trzecia edycja konkursu kulinarnego "Gęsina na imieninach". Po wielu godzinach rywalizacji najlepszym okazał się zespołów reprezentujący restaurację DOMU Poznań.

Poznański Hotel Moderno, 29 października,  gościł uczestników trzeciej edycji konkursu kulinarnego "Gęsina na imieninach". Do konkursu stanęli kucharze posiadający dowolny stopień w hierarchii zawodowej, a reprezentujący restauracje, restauracje hotelowe, a także catering.

Lista finalistów konkursu:

- Grand Lubicz - Ustka

- Sushi Katei - Puszczykowo

- Boluś Bistro Catering - Krotoszyn

- Republika Róż - Poznań

- Hotel Mercury - Poznań

- Restauracja Lavenda - Poznań

- Restauracja Grodzka 12 - Leszno

- Restauracja Lizawka - Poznań

- Restauracja Nowosopocka - Sopot

- Restauracja Domu - Poznań

- Restauracja Za Murem - Poznań

Głównym produktem w konkursie była nomen omen gęsina - rozumiana jako dowolna część gęsi. Każda dwuosobowa ekipa musiała wykonać potrawę z gęsi w formie przystawki oraz dania głównego na siedmiu talerzach. Przystawka z podrobów gęsich mogła zostać przygotowana wcześniej. Ocenie podlegały techniki kulinarne, estetyka, smak, umiejętność wykorzystania całego produktu, organizacja stanowiska pracy, oraz dyscyplina.

Poczynania kucharzy oceniało jury degustacyjne tegorocznej edycji konkursu w składzie: Adam Chrząstowski - przewodniczący jury, Dominik Brodziak, Sergiusz Hieronimczak, Dawid Łagowski, Iwona Niemczewska, Dominik Narloch, Jakub Pindych, Tomasz Różański, Jolka Knichalska, Maciej Kobylański, Wojciech Wojtkowiak i Wojtek Lewandowski. W jury technicznym znaleźli się natomiast: Andrzej Gołąbek, Maciej Zieliński oraz Marcin Stelmaszyk.

Po skrupulatnej ocenie jury wybrało najlepsze dania. W kategorii przystawka III miejsce przypadło Grand Lubicz Ustka, II zajęła reprezentacja DOMU Poznań. Najlepszą przystawkę przygotował team z restauracji Grodzka 12 z Leszna.

W kategorii danie główne III miejsce zajęła drużyna Grand Lubicz Ustka, na II miejscu uplasował się team DOMU Poznań. Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja restauracji Za Murem Poznań.

Zwycięzcą trzeciej edycji konkursu "Gęsina na imieninach" okazał się zespół DOMU Poznań w składzie Kajetan Buszewicz i Mikołaj Przybysz.

Uczestnikom oraz zwycięzcom serdecznie gratulujemy!