Legendarna restauracja w Krakowie

Legendarna restauracja w Krakowie

Taste Atlas ogłosił 150 najbardziej legendarnych restauracji na całym świecie oraz ich kultowe dania. Sukces odniosła krakowska restauracja Pod Aniołami, która uplasowała się na 82. pozycji jako jedyna z Polski.

W pierwszej piąte 150 najbardziej legendarnych restauracji świata znalazły się:

  1. Figlmuller z Wiednia oraz jej kultowe danie Schnitzel Wiener Art. Restauracja została założona w 1905 roku.
  2. Katz's Delicatessen z Nowego Yorku oraz kultowe dani Pastrami on rye. Restauracja została założona w 1888 roku.
  3. Warung Mak Beng z Sanur w Indonezji oraz kultowe danie Ikan goreng. Restauracja została założona w 1941 roku.
  4. La Polar z Mexico City oraz kultowe danie Birria. Restauracja została założona w 1934 roku.
  5. L'Antica Pizzeria da Michele z Neapolu oraz kultowe danie Pizza Napoletana. Restauracja została założona w 1870 roku.

Dla polskiej branży gastronomicznej bardzo ważna jednak jest informacja, że również krakowska restauracja znalazła się w zestawieniu Taste Atlas. Mowa tu o restauracji Pod Aniołami, założonej w 1893 roku, której kultowym daniem są pierogi.

We wstępie zestawienia Taste Atlas napisano:

- To nie tylko miejsca na posiłek, ale miejsca same w sobie, porównywalne z najsłynniejszymi muzeami, galeriami i zabytkami na świecie. Każdy z nich przetrwał próbę czasu, rezygnując z modnych sztuczek na rzecz tradycyjnej, wysokiej jakości kuchni. Od małych, rodzinnych knajpek po cenione lokale nagrodzone gwiazdką Michelin - wszystkie te restauracje są przywiązane do kulinarnej autentyczności. Tutaj nacisk kładziony jest na prawdziwe jedzenie o wyrazistych smakach, często z wykorzystaniem uświęconych tradycją przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Taste Atlas to portal, który jest przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach. Publikuje recenzje potraw i restauracji, a także cyklicznie zamieszcza różnorodne rankingi. Ich wyniki ogłaszane są na podstawie głosowania internautów.