
MOXO już otwarte!
W warszawskiej Fabryce Norblina odwiedzić już można długo wyczekiwany koncept. Wyjątkowe połączenie restauracji i klubu muzycznego MOXO powstało we wnętrzach odnowionej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina. Przez siedem dni w tygodniu goście mogą tam skosztować wyjątkowego menu oraz posłuchać muzyki na żywo.
Czym z technicznego punktu widzenia jest MOXO? To połączenie nowoczesnego designu z industrialnym klimatem, łączące w sumie 1,200 mkw. Przestrzeń dla gości to łącznie 900 mkw., która to może pomieścić 210 miejsc siedzących i nawet 600 osób przy układzie koktajlowym. O zadowolenie gości dba 60 pracowników.
Z założenia projekt wnętrza ma podkreślać wyjątkowość tego konceptu, ale także nawiązywać do miejsca, w którym się znajduje. Aby zrównoważyć pofabryczną surowość, architekci postawili na welurowe kanapy, butelkową zieleń oraz ciepłe światło, które podkreśla urok zabytkowych murów. Aby podkreślić charakter miejsca zachowano pofabryczne wyposażenie obiektu, takie jak trójstanowiskowy piec kotlinowy wraz ze wspomagającym jego pracę przyściennym żurawiem, a także indukcyjne piece odlewnicze. Przysłowiową wisienką na torcie jest najwyższy w Polsce bar, wysoki na 8 metrów oraz szeroki na 12 metrów. We wschodniej części hali znajduje się antresola, na którą wejść można po wachlarzowych schodach - tam znajduje się drugi bar.
Co jest sercem MOXO? Otwarta restauracja, działająca w rytmie Nikkei - wyjątkowego kulinarnego połączenia Japonii i Peru. Szefem kuchni oraz twórcą menu jest Radosław Pelc, posiadający wieloletni staż, zbierający doświadczenie w wielu restauracjach w kraju i na świecie, a także zdobywca licznych nagród. Co znajdziemy w jego karcie? M.in. sushi, peruwiańskie ceviche, owoce morza, ryby i dania mięsne. Całość dopełnia autorska karta koktajli inspirowana filozofią przenikania się wspomnianych dwóch kultur.
MOXO jest autorskim projektem Tomika Grewińskiego, jednej z najbardziej znanych osób w polskiej branży muzycznej i rozrywkowej oraz Bertranda Jasińskiego, twórcy wielu marek, m.in. Centrum Podróży, GO!Internet, Sceny Kulturalnej, Muzeum Store czy Cucina Wilanów. MOXO jest połączeniem smaków i dźwięków. Koncept zakłada, że po kolacji restauracja zamienia się w oryginalny klub muzyczny, który będzie miejscem nie tylko regularnych imprez klubowych, ale także dużych koncertów. Każdy dzień tygodnia ma w MOXO inne brzmienie.