Narodowa Reprezentacja Polski OSSKIC na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie

Narodowa Reprezentacja Polski OSSKIC na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie

Od 14 do 19 lutego 2020 Narodowa Reprezentacja Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni będzie reprezentować nasz kraj na Olimpiadzie IKA/Culinary Olimpics - najstarszym i największym międzynarodowym konkursie sztuki kulinarnej.  Przyszłoroczna edycja będzie 25 odsłoną konkursu, po raz pierwszy będzie towarzyszyć Międzynarodowym Targom Branży HoReCaINTERGASTRA w Stuttgarcie.

Podczas olimpiady swoje umiejętności zaprezentuje około 2.000 kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów. W skład kadry narodowej pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukiernii wchodzą :

Kadra seniorów: Bartosz Peter (kapitan drużyny), Michał Świerad (pastry chef), Mariusz Roch, Marcin Gruszka, Dawid Grucel, Michał Kuduk, Maciej Hippler, Adam Woźniak oraz Filip Cwojdziński.

Kadra juniorów: Emil Guzik, Daniel Warszawski, Damian Hirt, Adam Rzęski, Kamil Poćwiardowski, Krzysiek Kowalski, Karol Piotrowski, Mateusz Galbarczyk oraz Bartosz Wicherek.

Trenerzy: Sebastian Krauzowicz (główny trener drużyny), Janusz Profus (główny trener sekcji cukierniczej), Joanna Klimas-Profus (trener sekcji cukierniczej) oraz Lech Pluciński (trener wspierający).

W konkursie prezentacji sztuki cukierniczej wystartują indywidualnie Angelika Chwyć i Renata Martyna.

Każda z drużyn zaprezentuje swój kunszt i umiejętności w następujących konkurencjach "Restaurant of Nations" (nasi seniorzy w terminie 17.02 godz. 19.00-22.00, nasi juniorzy w terminie 18.02 godz. 11.30-14.30) oraz "Chef's Table" (nasi seniorzy w terminie 15.02 godz.20.00) IKA Buffet (nasi juniorzy w terminie 16.02 godz. 20.30).

Goście, którzy przybędą na olimpiadę IKA/Culinary Olimpics, aby oglądać i wspierać swoje drużyny będą mogli przy okazji odwiedzić jedną z największych i najważniejszych imprez branży HoReCa w Europie - targi INTERGASTRA , które co dwa lata gromadzą na powierzchni wystawienniczej 115.000 m2 ponad 1.400 wystawców, wśród nich wielu światowych liderów oraz ponad 98.000 odwiedzających z 60 krajów. Podczas przyszłorocznej edycji targów zostanie zaprezentowana bogata oferta z zakresu techniki kuchennej i wyposażenia zaplecza kuchennego, artykułów spożywczych dla branży i napoi, wyposażenia wnętrz hotelowych i punktów gastronomicznych oraz specjalne obszary tematyczne poświęcone kawie oraz lodom wytwarzanym w sposób rzemieślniczy (targi Gelatissimo). Wystawcy podczas targów prezentują wiele nowatorskich koncepcji i rozwiązań oraz innowacyjnych produktów. To daje odwiedzającym wiele inspiracji do rozwoju własnego przedsiębiorstwa, a kolejne pomysły goście czerpią z bogatego programu ramowego towarzyszącego imprezie, który sprawia, że INTERGASTRA to platforma wymiany informacji, kontaktów i innowacyjnych pomysłów.