Od 14 lutego restauracje otwarte w Nowym Jorku!

Od 14 lutego restauracje otwarte w Nowym Jorku!

Po długiej batalii gubernatora Nowego Jorku i branży gastronomicznej restauracje w tym mieście mają zostać otwarte już w Walentynki.

Gdy w Polsce restauracje kolejny miesiąc pozostają zamknięte, w USA trwa dyskusja czy pracowników gastronomii można uznać za grupę zawodową kwalifikującą się do szczepień w trybie priorytetowym, jako "essential workers", pracownicy niezbędni gospodarce i społeczeństwu.

Dzisiaj na konferencji premier ogłosił otwarcie od połowy lutego hoteli do 50 proc. obłożenia (pisaliśmy o tym tutaj). Restauracje po raz kolejny zostały pominięte, gdy w tym samym czasie stan Nowy Jork zakwalifikował pracowników branży gastronomicznej do grupy 1b, w ramach której szczepieni mają być między innymi nauczyciele oraz osoby powyżej 65. roku życia. Oprócz branży gastronomicznej do grupy "essential workers" dołączyli także taksówkarze oraz kierowcy związani z firmami dowożącymi. Jest to dobry przykład dla Rządu RP, jak powinna wyglądać dystrybucja szczepionki i które grupy społeczne powinna obejmować. Branża HoReCa w Polsce jest jedną z najbardziej poszkodowanych przez wprowadzone ograniczenia w prowadzeniu działalności.

Co ważne - nowojorscy restauratorzy od wielu tygodni toczą walkę z lokalnymi władzami, uznając wprowadzony 14 grudnia lockdown za niekonstytucyjny i składając kolejne pozwy o odszkodowanie. Już w październiku szefowie 300 restauracji w pozwie zbiorowym zażądali odszkodowania w wysokości 2 miliardów dolarów za poniesione straty z powodu zamknięcia gastronomii. Od początku pandemii z powodu trudnej sytuacji finansowej działalność zakończyło co najmniej tysiąc restauracji w Nowym Jorku. Powrót restauracji w Nowym Jorku ma odbywać się stopniowo - na początku władze mają zezwalać na 25% zwykłego obłożenia lokali.