
Odbyły się siódme warsztaty kulinarne Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere
Ryby i owoce morza były głównym tematem kolejnych, siódmych już warsztatów kulinarnych Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Zajęcia odbyły się w dniach 12 - 13 stycznia 2023 roku w Atelier Chefs Culinar. Organizatorzy zadbali o solidną dawkę wiedzy dla młodych adeptów sztuki kulinarnej pod czujnym okiem wybitnych trenerów kulinarnych: Kurta Schellera i Tomasza Łagowskiego oraz ekspertów merytorycznych, Tomasza Koleckiego i Pawła Gruby.
Było to wydanie specjalne, bo aż dwudniowe. Tym razem na warsztat wzięto ryby i owoce morza, a solidną dawkę wiedzy w tym zakresie pomagali uczniom zgłębiać Kurt Scheller oraz Tomasz Łagowski. Wykład ekspercki na temat pairingu dań z winami poprowadził Tomasz Kolecki, a Paweł Gruba przybliżył problematykę food costu.
A oto sylwetki czterech wybitnych trenerów i ekspertów:
- Kurt Scheller jest znanym szwajcarskim szef kuchni, łączącym miłość do gotowania z podróżami. Doświadczenie zawodowe zdobywał w wielu prestiżowych restauracjach na całym świecie, zyskując uznanie zarówno wśród profesjonalistów, jak i miłośników dobrej kuchni. Od 2002 roku z powodzeniem prowadzi Akademię Kulinarną ? miejsce spotkań, w którym zawodowi kucharze oraz entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.
- Tomasz Łagowski to szef kuchni znakomitej restauracji Belvedere z ogromną tradycją, znanej w całej Polsce i Europie. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą,
- Tomasz Kolecki jest Prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Ma tytuł Sommeliera Profesjonalnego i wielokrotnego Mistrza Polski Sommelierów.
- Paweł Gruba to certyfikowany trener kompetencji psychospołecznych. Od ponad 11 lat związany z rozwojem właścicieli biznesów, kadry kierowniczej.
Trenerzy zgodnie stwierdzili, że widać było ogromne zaangażowanie młodzieży podczas zadań wykonywanych w kuchni. Pokładają nadzieję w to, że polska edukacja kulinarna ma szansę dalej się rozwijać, a przy tym warto inwestować swój czas i zaangażowanie w podnoszenie kwalifikacji i kompetencji uzdolnionej młodzieży, dając jej szansę na lepszy start. Dlatego podczas dwudniowych zajęć z Kurtem Schellerem i Tomaszem Łagowskim młodzi ludzie mieli możliwość zobaczenia, a przede wszystkim przygotowania ryb i owoców morza.
- Lubię pracę z młodymi kucharzami - dlatego zdecydowałem się zostać trenerem w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Myślę, że to ogromna pomoc dla nich w tym, aby później zostali wybitnymi szefami kuchni. Daje im to możliwość zdobywania praktycznej wiedzy na ich dalszą drogę zawodową. Szef kuchni nie jest zwykłym pracownikiem. Jest organizatorem. Wybiera produkty, zespół, sprawdza, analizuje, przygotowuje nowe menu. Szef kuchni wychodzi naprzeciw wymaganiom Gości i do Gości. Jest gospodarzem, rozumie i doradza. Uczyć trzeba praktyki, a nie tylko techniki i teorii - powiedział Kurt Scheller, trener kulinarny Akademii Mistrzów Smaku.
Cel projektu
Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere to wyjątkowy na skalę kraju projekt realizowany od 2022 roku. W drodze preeliminacji szkolnych wyłoniono wyjątkowo uzdolnionych dwudziestu czterech przyszłych szefów kuchni i zapewniono im możliwość nabywania kulinarnych zdolności pod okiem znakomitych trenerów cenionych zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami.
Co więcej, w ramach projektu uczniowie mają możliwość szkolenia się i zdobywania wiedzy z zakresu gastronomii przez cały rok i to absolutnie za darmo. Celem i misją Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest pomoc młodym kucharzom w pielęgnacji i rozwijaniu pasji, jaką jest sztuka kulinarna na najwyższym, światowym poziomie oraz wykreowanie w nich myśli o tym, że w przyszłości zostaną szefami kuchni, z którymi współpracę podjąłby ambasador dobrego smaku Belvedere Gourmet Group, ale także inne miejsca dbające o prestiż i najwyższą jakość serwowanych dań.