
Panettone, czyli spór o jeden z najtrudniejszych wypieków ludzkości
To prawdziwy przysmak! Ciasto panettone coraz częściej gości również na stołach świątecznych, także w Polsce. Jego globalna popularność sprawia, że coraz bardziej zasadne jest pytanie: do kogo należy panettone? Jak się okazuje odpowiedź wcale nie jest tak oczywista, jakby się mogło wydawać.
O panettone
Panettone to ciasto pochodzące z Mediolanu, charakteryzuje się aromatem, jest wilgotne, a zarazem niezwykle puszyste z dodatkiem bakalii. Przeważnie ten przysmak tradycyjnie wypieka się w okresie świąteczno-noworocznym. Jego ogromna popularność stała się powodem sporów w związku z ustaleniem autentycznego panettone - i tego, kto może je wypiekać pod tą nazwą.
Ciasto panettone stało się we Włoszech narodowym symbolem świąt Bożego Narodzenia w drugiej połowie XIX wieku, po zjednoczeniu kraju. Drogie składniki i wymyślny sposób pakowania sprawił, że panettone stało się symbolem statusu społecznego, a także popularnym prezentem świątecznym.
W ciągu ostatniej dekady popularność panettone rozlała się poza granice Włoch, trafiła również do Polski. I to właśnie jego międzynarodowa sława, a także rosnąca liczba przeróżnych wersji, przyprawia teraz włoskich piekarzy o ból głowy. Chcą oni bowiem zachować autentyczny charakter panettone. Sami jednak nie są zgodni co do tego, na czym ten charakter dokładnie polega - podaje "Rzeczpospolita".
Spór trwa od 2005 roku
W 2005 roku włoski rząd zrobił w tym kierunku pewien krok, ustalając listę składników i niektóre szczegóły produkcji. Jedna z reguł mówi na przykład, że aby panettone otrzymało metkę ?Wyprodukowane we Włoszech?, fermentacja ciasta powinna być spontaniczna. Nowe prawo nie doprecyzowuje jednak dość istotnych szczegółów, na przykład co do rodzaju drożdży (dzikie czy hodowlane), mąki czy bakalii.
Jednocześnie nie ma wątpliwości, że panettone pochodzi z Włoch, a konkretnie - z Mediolanu. Jednak w odróżnieniu od takich tradycyjnych włoskich produktów jak ocet balsamiczny z Modeny czy pomidory San Marzano, mediolańskie panettone nie posiada chronionego oznaczenia geograficznego. Włosi starają się też, aby panettone trafiło na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Unesco, jednak jak dotąd - bezskutecznie - informuje "Rz".
Najtrudniejsze ciasto świata
Co ciekawe, chociaż łatwo kupić (jakiegokolwiek) panettone, to piekarze są zgodni co do tego, że to jeden z najtrudniejszych wypieków, jakie wymyśliła ludzkość. Rzemieślniczy proces produkcji włoskiej świątecznej baby wymaga dużego doświadczenia, precyzji, dyscypliny i czasu - podaje "Rz".
Co nie zmienia faktu, że zwolenników tego wypieku nie brakuje. Już na kilka tygodni przed świętami, piekarnie zaczynają zbierać zamówienia na wypiek panettone - tak, aby na święta mieć idealnie świeże ciasto. Nie zawodzą również supermarkety, jednak znacznie tańsze, szczelnie zapakowane i dobrze zakonserwowane baby zwykle nie umywają się do panettone prosto z piekarni!