Pierogarnia Stary Młyn otwiera lokal w nowej lokalizacji

Pierogarnia Stary Młyn otwiera lokal w nowej lokalizacji

W menu, w nowej lokalizacji dostępne będą specjalne pozycje - dania dostępne jedynie we wrocławskiej karcie - żurek śląski, bigos wrocławski, wrocławskie kluski śląskie oraz pierogi śląskie niebo i chrząstawskie. Zgadza się. Nowa lokalizacja Pierogarni Stary Młyn to Wrocław! Dlaczego to miasto? - Trzy najważniejsze filary: ludzie, kuchnia, historia. Wyraźnie dostrzegamy ten potencjał - mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci.

Najnowsza lokalizacja Starego Młyna we Wrocławiu już jest otwarta. Znana na północy Polski rodzinna sieć restauracji, która niedawno świętowała 15. urodziny, kontynuuje swój rozwój. Po rozpoczęciu działalności w Kaliszu na początku 2022 roku, kolejnym krokiem jest otwarcie lokalu w następnej lokalizacji - stolicy Dolnego Śląska. Pierogarnia Stary Młyn we Wrocławiu mieści się przy ulicy Rynek 29 w wyjątkowej Kamienicy Pod Złotą Koroną, której historia sięga XV wieku.

Co znajdziemy w karcie?

W nowej lokalizacji na Gości czeka kilka wyjątkowych pozycji w menu, które dostępne są tylko we Wrocławiu. W karcie znajdziemy oczywiście sztandarowe danie Starego Młyna - piecuchy, ale także wiele potraw czerpiących z dolnośląskiej tradycji kulinarnej.

- W Starym Młynie łączymy tradycję z nowoczesnością, dodatkowo stawiamy na lokalną kuchnię z danego regionu. Dlatego tylko w naszej wrocławskiej karcie znaleźć można: żurek śląski ze swojską kiełbasą własnego wyrobu, jajem i kopcem ziemniorów szturanych ze skwarami, bigos wrocławski z czerwonej kapusty, mięsem wieprzowym, boczkiem, kiełbasą, suszonymi śliwkami i grzybami, a także kluski śląskie "wrocławskie" nadziewane kawałkami chleba - mówi Marcin Latarski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn. - W Pierogarni nie mogło zabraknąć pierogów. Oprócz standardowych, dobrze znanych farszów - tradycyjnych, słodkich, wegetariańskich i wegańskich - we Wrocławiu przygotowaliśmy pierogi śląskie niebo z pieczonym mięsem wieprzowym, boczkiem i wędzoną śliwką oraz pierogi chrząstawskie z ziemniakami, regionalnym twarogiem i podsmażanym, wędzonym boczkiemmówi Marcin Latarski.

Lokal z długą historią - Kamienica Pod Złotą Koroną

Wrocławska Kamienica Pod Złotą Koroną, w której otwarto nową lokalizację Starego Młyna, szczyci się wielowiekową historią. Źródła historyczne datują, że pierwsza kamienica stała w tym miejscu już w XV wieku. W XVI wieku kupiec z Kolonii - Johan von Holtz kupił budynek i powierzył jego rozbudowę Vincenzio da Parmataro - architektowi pochodzącemu z północnej Italii. Kamienica przechodziła co jakiś czas architektoniczne modernizacje i zmiany, aż do 1904 roku, kiedy została rozebrana. Na jej miejscu wybudowano dom handlowy, według ówcześnie modnych wzorców berlińskich.

Niestety podczas drugiej wojny światowej budynek został niemal w całości zniszczony. Na przełomie lat 50. i 60. XX w. kamienica została odbudowana w kształcie nawiązującym do pierwotnej, renesansowej formy.