Polscy kucharze na medal !

Polscy kucharze na medal !

Międzynarodowy konkurs kulinarny "Virtual Pressure Test in Skill 34 Cooking", który odbył się w dniach 28-30.04 został rozstrzygnięty. Młodzi kucharze z 6 krajów (Belgia, Finlandia, Namibia, Rosja, Wielka Brytania oraz Polska), w ciągu 3 dni konkursu, zaprezentowali swoje umiejętności na najwyższym poziomie.

Jest to pierwsza innowacyjna wersja konkursu kulinarnego na szczeblu światowym. Konkurs odbył się w trybie on-line, w dwóch różnych strefach czasowych. Każdy zawodnik w swoim kraju, polscy zawodnicy test odbyli na terenie Akademii Kulinarnej Farutex w Łodzi. Cały konkurs został przeprowadzony w języku angielskim.

Uczestnicy mieli do o wykonania trzy zadania, po jednym każdego dnia:

  • Dzień 1: Młodzi kucharze pokazali swoje umiejętności i przygotowali między innymi wegetariańskie oraz wegańskie tapas
  • Dzień 2: Zawodnicy mieli do wykonania test z zakresu krojenia, zadaniem było wykonać precyzyjne krojenie ziemniaka julienne oraz mieli do przygotowania interpretacje słynnego deseru "Piękna Helena".
  • Dzień 3: Tematem 3 dnia była pasta oraz potrawy na bazie drobiu. Temat pasty w formie nadziewanym, a kurczak z dodatkiem pieczarek i dowolnego sosu.

Nasz kraj dumnie reprezentował Bartosz Wicherek (reprezentant na EuroSkills Graz 2021) oraz Jacek Darnowski (reprezentant WorldSkills Szanghaj 2022). Bartosz swoją praca zapracował na srebrny medal, natomiast Jacek zdobyl medal doskonałości. A wszystko to dzięki równie ciężkiej pracy kadry szkoleniowej, w skład której wchodzi: Iwona Niemczewska (Ekspert WorldSkills Poland), która pełniła również funkcję szefa składu sędziowskiego oraz Paweł Salamon (Team lider). 

Uczestników oceniali: 

w grupie pierwszej:

  • Iwona Niemczewska - WS Poland
  • Dolan Heaney - WSUK
  • Ralf Herrgott - WS Namibia

w grupie drugiej:

  • Antti Porna - WS Finland
  • Frederic Deroppe - WS Belgium
  • Evigenii Irishkin - WS Russia

Serdeczne gratulacje należą się zarówno samym reprezentatom, jak i ich nauczycielom.