Przełom w produkcji żywności

Przełom w produkcji żywności

Przełom w branży żywnościowej - tak postrzegane jest zatwierdzenie przez singapurskie władze komórek kurczaka hodowanych w bioreaktorach.

To pierwszy raz, kiedy mięso z hodowli komórkowych, wyprodukowane bez uboju zwierząt zostało zatwierdzone do sprzedaży przez organ regulacyjny. "Chicken bites", czyli panierowane mięso kurczaka "na raz", produkowane przez amerykańską firmę z pozytywnym wynikiem przeszło kontrolę bezpieczeństwa singapurskiej agencji ds. żywności. Przedstawiciele firmy twierdzą, że to może otworzyć drzwi do przyszłości, w której całe mięso będzie produkowane bez zabijania zwierząt.

Amerykańska firma hoduje komórki mięsa kurczaka w bioreaktorze o pojemności 1200 litrów, a następnie łączy je ze składnikami roślinnymi. Początkowo sprzedaż byłaby ograniczona do restauracji w Singapurze, a sam produkt byłby znacznie droższy od tradycyjnego mięsa, aż do osiągnięcia efektu skali. Prace nad "bezkrwawym" mięsem prowadzone są przez wiele firm na całym świecie. To odpowiedź na kryzys klimatyczny i wyzwanie, aby zapewnić bardziej ekologiczne, wolne od antybiotyków mięso.