Rafał Koziorzemski zdobywcą nagrody głównej Chefs en Or 2023!
Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów - tymi cechami musieli wykazać się szefowie kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie. Zmagania uczestników oceniało 13-osobowe jury. Tytuł "Kucharza ze złota" wywalczył reprezentant Polski - Rafał Koziorzemski!
Do rywalizacji przystąpiło siedmiu doświadczonych kucharzy: Stefan Glantschnig (Austria), Jean-Yves Bournot (Francja), Raül Ruíz Ayats (Hiszpania), Florian Neumann (Niemcy), Rafał Koziorzemski (Polska), Alin Vadean (Rumunia) i Christian Oliveira (Szwajcaria). Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem głównego składnika - kurczaka zagrodowego bio oraz trzech obowiązkowych produktów ukrytych w black box: grzybów, brokułu i czosnku. Główna trudność wiązała się z tym, że dodatkowe składniki zostały podane do informacji 15 godzin przed rozpoczęciem finału. Ponadto z resztek po daniu głównym uczestnicy musieli przyrządzić amuse bouche.
Pracy szefów kuchni przyglądało się 13-osobowe jury, złożone z wybitnych ekspertów kulinarnych z krajów biorących udział w konkursie. Sędziowie techniczni zwracali uwagę na ubiór, czystość na stanowisku pracy i racjonalne zużycie surowców, zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim wydarzenia: "Thrifty Masters" ("Oszczędni mistrzowie"). Sędziowie degustacyjni oceniali z kolei smak, wygląd i innowacyjność podania potrawy, a także sposób wyróżnienia składnika głównego.
Tegoroczną edycję Chefs en Or poprowadzili Hanna Lis - dziennikarka i prezenterka telewizyjna oraz Bartosz Peter - Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
- Od początku rywalizacja była bardzo wyrównana i do samego końca nie było wiadomo, kto wygra tegoroczny konkurs. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i doskonałą organizacją pracy. Podczas zmagań było widać ich doświadczenie, znajomość bardzo zaawansowanych technik, a także indywidualną tożsamość kulinarną. Cieszę się, że mimo bardzo intensywnego czasu mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o inspiracjach, które miały wpływ na przygotowywane dania - mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Na przygotowanie obu potraw w ośmiu porcjach uczestnicy Chefs en Or 2023 mieli 3,5 godziny. Po upływie tego czasu kucharze musieli zaprezentować swoje propozycje przed wymagającymi jurorami i odpowiedzieć na ich pytania. Na tym zakończyła się część konkursowa, a o godz. 20:00 wydarzenie przeniosło się do Sali Kolumnowej Bellotto Hotel, gdzie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród.
Zasady konkursu były nieubłagane - mimo bardzo wysokiego poziomu zwycięzca mógł być tylko jeden. Statuetkę Chefs en Or 2023 i główną nagrodę w wysokości 10 tys. euro zdobył Rafał Koziorzemski. Reprezentant Polski zachwycił jury kurczakiem faszerowanym borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem. Z resztek dania głównego przygotował z kolei amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem. Zwycięzca konkursu nie krył emocji w trakcie przemówienia tuż po odbiorze głównej nagrody.
- Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji Chefs en Or! Cieszę się, że mogłem reprezentować Polskę i że wygrałem ten konkurs nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Dziękuję sędziom degustacyjnym i technicznym za piękne oceny, bardzo cieszę się, że to właśnie moje danie wygrało!
Drugie miejsce i 7 tys. euro otrzymał Jean-Yves Bournot z Francji. Na trzecim stopniu podium uplasował się Alin Vadean. Reprezentant Rumunii poza brązową statuetką otrzymał również 5 tys. euro.
Chefs en Or to organizowany cyklicznie międzynarodowy konkurs kulinarny dla kucharzy pochodzących z krajów, w których działa Transgourmet. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się po pandemicznej przerwie. W przyszłym roku konkurs odbędzie się w Rumunii.