Rozwiń swój biznes na targach Euro Gastro

Rozwiń swój biznes na targach Euro Gastro

W trakcie odbywających się w dniach 25-27 marca 2020 roku targów Euro Gastro i World Hotel m.in. będzie można dowiedzieć się - jak skutecznie dotrzeć z ofertą do przedstawicieli sektora HoReCa.

Podczas 24. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych Euro Gastro, połączonych z 13. Międzynarodowymi Targami Wyposażenia Obiektów Noclegowych World Hotel, które odbędą się 25-27 marca 2020 roku w Nadarzynie w Ptak Warsaw Expo organizatorzy spodziewają się ponad 300 wystawców.

Przedstawiciele firm z ponad 20 krajów zaprezentują nowości i sprawdzone rozwiązania niezbędne do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Będzie można zapoznać się z ofertą obejmującą wyposażenie zaplecza kuchennego, np.: piece konwekcyjno-parowe, maszyny i urządzenia gastronomiczne, filtry do wody, rozwiązania wentylacyjne, grzewcze i chłodnicze czy systemy informatyczne, a także propozycje dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa. Pokazane zostaną również meble restauracyjne, sprzęt cateringowy czy akcesoria dla HoReCa. Na stoiskach znajdą się produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich sektorów, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz kawy i herbaty. Na Euro Gastro firmy zaprezentują także wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych oraz barów, w tym: meble i elementy dekoracji wnętrz, zastawę i tekstylia, zabezpieczenia i nowe technologie.

- Od lat nasze targi stwarzają dobre warunki dla rozwoju biznesu. Sprzyjają nawiązywaniu nowych kontaktów i pozwalają na "podpatrywanie" oraz wdrażanie nowatorskich rozwiązań w restauracjach. Ofercie wystawców towarzyszy bogaty program konferencji i szkoleń, a także konkursów i pokazów. To wszystko sprawia, że Euro Gastro, które w ubiegłym roku odwiedziło 22 tysiące zwiedzających, stanowią ważne wydarzenie w branży HoReCa, na którym warto i opłaca się być - mówi Urszula Potęga, prezes MT Targi Polska.

Wśród gości Euro Gastro znajdują się przede wszystkim właściciele i menedżerowie lokali gastronomicznych, hoteli, szefowie kuchni, cukiernicy oraz piekarze. Obecni tu są także przedstawiciele sieci handlowych, hurtownicy, producenci, importerzy i dystrybutorzy żywności czy napojów.

Dopełnienie oferty targowej stanowi bogaty program imprez towarzyszących. Jednym z jego ważnych ogniw są seminaria i warsztaty, podczas których można zdobyć wiedzę ułatwiającą prowadzenie biznesu i efektywne konkurowanie na rynku. Na szczególną uwagę zasługuje program szkoleniowy "Profesjonalny Menedżer Restauracji". Pierwszego dnia tego ważnego wydarzenia zostaną poruszone zagadnienia dotyczące otwierania i funkcjonowania restauracji w zmieniającej się sytuacji gospodarczej. Drugi dzień natomiast zostanie poświęcony takim tematom, jak: profesjonalny serwis kelnerski, obsługa niezadowolonego gościa restauracji oraz organizacja wydarzeń dla klienta biznesowego. Więcej informacji na temat tego kompleksowego szkolenia można znaleźć na stronie www.profesjonalnymenedżerrestauracji.pl

Warto podkreślić, że w pokazy, prezentacje i inne wydarzenia towarzyszące targom od lat angażują się znani ze szklanego ekranu szefowie kuchni.

I tak już po raz 15. na Euro Gastro będziemy gościć Theo Vafidisa z Festiwalem Kuchni Greckiej, propagującym tradycyjne potrawy i produkty z południowego krańca Półwyspu Bałkańskiego. Istotny element wydarzenia stanowić będzie prestiżowy konkurs kulinarny, w którym wezmą udział profesjonalni kucharze z wielu zakątków Polski.

Podczas dwunastej edycji zawodów Kulinarny Talent Robert Sowa wraz z innymi wybitnymi szefami kuchni wyłoni najbardziej obiecujących, młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Z kolei doświadczeni kucharze z Polski oraz z zagranicy staną w szranki na InternationalCHEF Culinary Cup. Będzie to już piąta, jubileuszowa edycja tego konkursu.

Nieco innym podejściem do kulinarnej rywalizacji, szczególnie ważnym w dobie dbałości o właściwe odżywianie, charakteryzuje się konkurs Smart Cuisine - dania dietetyczne. Jego pomysłodawca i organizator, Jarek Walczyk, Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, promuje zdrowe i smaczne gotowanie. W turnieju wezmą udział kucharze, którym te wartości przyświecającą w codziennej pracy. Nad przebiegiem zmagań czuwać będzie złożone z dietetyków jury, które wyłoni zwycięzcę.

Zdrowe odżywianie i ekologia to trendy silnie wpływające na funkcjonowanie restauracji w Polsce. Z tego względu organizatorzy Euro Gastro planują również prelekcje dotyczące racjonalnego wykorzystania żywności.

Dla znakomitych szefów cukierni z całej Europy natomiast odbędzie się po raz drugi Debic Pastry Cup organizowany przez mistrza cukiernictwa Pawła Mieszałę.

Specjalne wydarzenie przygotowano także dla barmanów, którzy będą ze sobą rywalizować w Międzynarodowym Konkursie Barmańskim Barmatic Cup, ocenianym m.in. przez wielokrotnego Mistrza Świata w tej dziedzinie Tomasza Małka.

Na 12. Olimpiadę Kawy zaprasza zaś Tomasz Obracaj. Turniej ten stanowi kuźnię talentów kawowych w Polsce. Nasi bariści należą do ścisłej czołówki światowej elity kawowej.

Nowością podczas zbliżającej się edycji Euro Gastro będzie Piazza Italia - kuchnia włoska bez barier, wydarzenie przygotowane m.in. przez Giancarlo Russo. Niewątpliwą atrakcją tego punktu programu będzie live cooking prowadzony na 3 wyspach do gotowania. Oprócz występów mistrzów kulinarnych i gwiazd telewizyjnych przygotowano pokaz pt.: Kuchnia włoska oczami osób niepełnosprawnych intelektualnie, w którym uczestniczyć będą podopieczni Towarzystwa Wspierania Inicjatyw Społecznych ALPI z Białegostoku.

Tak bogata oferta wystawców połączona z atrakcyjnym programem imprez towarzyszących stanowią gwarancję dotarcia do szerokiego grona przedstawicieli branży HoReCa w naszym kraju.

Więcej informacji: www.eurogastro.com.pl