Rusza nowy, autorski projekt - Katowicki Klub Kolacyjny!

Rusza nowy, autorski projekt - Katowicki Klub Kolacyjny!

Katowicki Klub Kolacyjny to nowy, autorski projekt pop-upowych wieczorów kulturalno-kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Szefem podczas pierwszego spotkania będzie Dawid Klimaniec. Wydarzenie zaplanowano w sobotę 6 marca o godzinie 18:00.

Koncept wydarzenia

Jeden wieczór, jeden mistrz kuchni, zespół ludzi, 2 unikatowe filmy, bufet słodki i słony, 6 zaskakujących dań podczas kolacji degustacyjnej.

USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją śląskiej kuchni oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.

OCZY: Kolacji towarzyszy krótki pokaz filmowy (unikatowe dokumenty dotyczące legendarnego katowickiego Spodka). Partnerstwo z Instytucją Filmową Silesia Film.

USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.

Skąd pomysł na wydarzenie?

Zespół wybitnych Szefów Kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Pierwszą kolację poprowadzi Dawid Klimaniec (restauracja Tygiel w ***** Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie) wraz zespołem zaproszonych szefów kuchni.

Wśród zaproszonych do współpracy znaleźli się: Przemysław Budziński | Dominik Duraj  | Marek Furczyk | Mariusz Górecki | Przemysław Kasprzak | Konrad Klimek | Łukasz Kończak | Szymon Lorenc | Grzegorz Miśta

Menu wieczoru pierwszego

Część pierwsza:

Krótki pokaz filmowy - filmowa podróż w czasie i szansa na zobaczenie krótkich dokumentów dotyczących legendarnego katowickiego Spodka ze zbiorów Filmoteki Śląskiej.

  • Dokument "Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach", czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar, zbiory Filmoteki Śląskiej.
  • Dokument "Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach", lata 60., czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski, zbiory Filmoteki Śląskiej.
  • Bufet słodki: Praliny, monoporcje, makaroniki w śląskim smaku
  • Mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza
  • Bufet słony: Finger food, popsy, mono porcje w śląskim smaku, innej odsłonie. Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty | Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec | Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi | Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy | "Galert", terrina z świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy | Pate z dzikiego ptactwa, czarna trufla, mini bukiet dzikich ziół z hołdy | "Jarzynowa", kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa

Część druga:

kolacja degustacyjna

  • Selekcja śląskiego pieczywa z oliwą z białego maku i orzechowym masłem | Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, wędzone żółtko, lubczyk, piklowane opieńki
  • "Pierogi" - raviolo ze śląską roladą i modrą kapustą, maślana redukcja z pszczyńskiej gęsi
  • "Wodzionka" - lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba z żymlokiem
  • Terrina z goczałkowickiego sandacza, "bigos" z ryb słodkowodnych, "panczkrałt" lany ziemniak z białym sosem z kiszonej kapusty
  • "Kluska śląska" - comber z sarny, kluska śląska z duszonym bażantem, ozór z dzika, piklowana kapusta, studzienicka pieczarka, ciemny sos z jelenia
  • "Kopa" - biszkopt kokosowy, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe, górska czekolada, lody ajerkoniakowe

Dawid Klimaniec będzie chefem podczas pierwszego spotkania

Kucharz z wieloletnim doświadczeniem, kreatywny zwolennik naturalnych smaków w nie oczywistej odsłonie. Przygodę z gastronomią rozpoczął na Śląsku, zaraz po ukończeniu szkoły gastronomicznej, swoje doświadczenie zaczął zdobywać w Pszczyńskich restauracjach takich jak Stara Piekarnia czy Frykówka. Obecnie jeden z szefów kuchni Platinum Mountain Resort Hotel & SPA ***** w Szklarskiej Porębie. Zdobywał doświadczenie w Polsce i za granicą, najbardziej ukierunkowała go jednak praca w restauracji "OX", która znalazł się w World's Best 50 Restaurants oraz w 2016 r. zdobyła gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.

Szczegóły tutaj: mckkatowice.pl

zdj. mckkatowice