Street food - uliczne jedzenie najlepszej jakości

Street food - uliczne jedzenie najlepszej jakości

W pierwszej kolejności należy zastanowić się, czym jest uliczne jedzenie? W tym celu musimy cofnąć się do XIX wieku, do Stanów Zjednoczonych, gdzie powstała pierwsza mobilna jadłodajnia ciągnięta przez konie. To właśnie tam Walter Scott w swoim zadaszonym wozie sprzedawał kawę oraz kanapki. Przez lata wspomniane wozy ewoluowały do dzisiejszych znanych nam food trucków. Nie wiadomo kiedy w Polsce wyjechał pierwszy food truck na drogi, ale moda na te mobilne punkty gastronomiczne trwa nadal i to nie tylko w naszym kraju - są popularne na całym świecie.

Food truck to najdroższa i najbardziej zaawansowana wersja pojazdu gastronomicznego. Poza nim występują wszelkiego rodzaju rowery, wózki gastronomiczne oraz samochody dostosowane do mobilnej gastronomii.

Food trucki zarówno małe, jak i te większe, w ostatnich latach rozwinęły się tak bardzo, że obecnie mogą zaproponować naprawdę każdy rodzaj dania. Charakteryzują się jednak tym, że specjalizują się w określonej kuchni, serwując dania z całego świata. Możemy w ich ofertach znaleźć takie potrawy jak pullet pork, churrosy, frytki belgijskie, hot dogi, pastrami oraz najbardziej wszechobecne, wołowe burgery. Fani ulicznego jedzenia mogą wybrać pomiędzy kuchnią gruzińską, meksykańską, amerykańską, grecką, a także azjatycką, serwującą na przykład makarony, takie jak chow mein lub pad thai. W food truckach spotkamy również przekąski serwowane na słodko. Umożliwiają one klientowi obserwowanie tego, w jaki sposób powstają zakręcone gofry czy azjatyckie lody, znane jako lody tajskie. Smakoszy włoskiego jedzenia również nie ominie pizza serwowana w jednym z wozów, a dzięki ofercie jeszcze innego food trucka w ciepłe dni goście napiją się schłodzonej herbaty.

Co takiego sprawia, że food trucki przyciągają tyle ludzi?

Po pierwsze to ich wygląd zewnętrzny - "Look". Im bardziej dynamiczny i nawiązujący do danego rodzaju kuchni, tym ciekawość jest większa. Po drugie to kolejki osób oczekujących do kasy oraz po odbiór zamówionego jedzenia. Nie ma wątpliwości co do tego, że najlepsze jedzenie oferują te food trucki, które mają najdłuższe kolejki - poważnie, nie raz słyszałem, jak ktoś mówi: "choć tam, mają sporą kolejkę, ale muszą mieć dobre jedzenie"! Po trzecie: "Brand". Food truck występujący pod marką jakiegoś konkretnego wydarzenia, cieszy się zdecydowanie większym zainteresowaniem.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<