Szarpana wieprzowina podbija rynek street food

Szarpana wieprzowina podbija rynek street food

Rwana lub szarpana wieprzowina to danie, ale też sposób powolnego gotowania mięsa. Od pewnego czasu stała się na tyle popularna i lubiana, że wykorzystywana jest niemal do każdej potrawy.

Pulled pork, bardziej znana jako szarpana wieprzowina, najwięcej miłośników ma w Stanach Zjednoczonych, gdzie podawana jest najczęściej w kanapkach w street foodowych punktach.

Do jej przygotowania używa się głównie karkówki albo łopatki.

Obecnie szarpana wieprzowina przechodzi okres odrodzenia i stała się na tyle popularnym daniem, że można ją wykorzystać jako danie główne lub jako dodatek do innych potraw.

Wiele restauracji decyduje się na bogate uzupełnienie śniadaniowych kanapek właśnie szarpaną wieprzowiną. Z salami, rukolą i oliwkami - we włoskim stylu czy z guacamole po meksykańsku.

To właśnie w Meksyku, gdzie pulled pork jest tak samo popularna jak w USA, nazywa się ją carnitas i niezwykle często podawana jest jako dodatek do tacosów.

Innym połączeniem szarpanej wieprzowiny może być jej dodanie do ramenu. Ta tradycyjna japońska zupa w połączeniu z tak przygotowaną wieprzowiną z pewnością sprowadzi do lokalu wielu fanów obu tych dań.

Szarpana wieprzowina coraz chętniej staje się inspiracją na rynku street food. Tworzenie food trucków opierających swoje dania na tym mięsnym dodatku to już prawdziwa plaga, która nie ma zamiaru się zatrzymać.