
Szefowa kuchni, która samodzielnie przygotowywała się do zawodu - uhonorowana gwiazdką Michelin
Mowa o Georgiana Viou, szefowej kuchni z Beninu z Afryki Zachodniej, która przyjechała do Paryża z jednym marzeniem - pragnęła zostać tłumaczką. Los chciał inaczej... kobieta pokochała kuchnię, a w miniony poniedziałek została nagrodzona gwiazdką przewodnika Michelin 2023, za swoje dokonania w restauracji "Rouge" w południowo-zachodniej Francji.
Dodać należy, że spośród 44 rozdanych nowych gwiazdek Michelin, Georgiana Viou jest jedyną kobietą pracującą w pojedynkę. Kilka innych kobiet zostało uhonorowanych jako część zespołu.
Czterdziestopięciolatka opisała swoją kuchnię jako mieszankę francuskiej kuchni śródziemnomorskiej z nutami przypominającymi jej ojczyznę. Co więcej, napisała kilka książek o kuchni Beninu - informuje serwis dejli.
Georgiana Viou przyjechała do Francji w 1999 roku, aby studiować języki na Sorbonie, mając nadzieję, że zostanie tłumaczem. Z tego, jak relacjonuje kobieta w rozmowie z jednym z serwisów internetowych, gotowanie było tylko planem awaryjnym. Jednak pracując w agencji, sytuacja życiowa zmusiła ją do zmiany zawodu. Stąd też w wieku 33 lat jej drugą pasją stało się gotowanie, które na stałe już zagościło w życiu kobiety. Kobieta szkoliła się pod czujnym okiem szefów kuchni, jednak podstawy zdobyła w swojej rodzinnej miejscowości.
"Viou nauczyła się gotować od swojej matki, która miała małą restaurację w Cotonou w Beninie. Właśnie tam kobieta dostawała pierwsze lekcje wytrwałości. W Marsylii wspinała się krok po kroku po szczeblach kariery, zdobywając ostatecznie uznanie w restauracjach noszących jej imię. Dołączyła do "Rouge" w Nimes w momencie jej powstania w czerwcu 2021 roku" - relacjonuje serwis dejli.
Serdecznie gratulujemy!
zdj. dejli