
Wielkopolski Kucharz Roku 2023 wybrany!
6 czerwca odbyła się VIII edycja konkursu kulinarnego Wielkopolski Kucharz Roku. W czasie całodziennej rywalizacji, o tytuł walczyło dziewieciu zawodników z całej Polski. Najelpszy jednak okazał się Serhii Kurmyshev z poznańskiej restauracji Garden City, działającej przy Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Organizatorzy o zwycięzcy piszą następujące słowa:
Serhii Kurmyshev - pochodzi z Ukrainy, ale swoją zawodową karierę związał z Poznaniem. Ogromną pasję do gotowania odkrył w sobie 9 lat temu. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii. W trakcie studiów, odbywał praktyki we Włoszech, Francji i Hiszpanii. W 2015 roku rozpoczął pracę w restauracji "Oskoma", której szefem kuchni był Adam Adamczak. Pod jego okiem nauczył się najnowszych trendów gastronomicznych. Po Oskomie objął stanowisko zastępcy szefa kuchni Sławomira Popiaka w "Czary Gary".
Od 3 lat pracuje w restauracji "Oregano & wine" należącej do konceptu Garden City na terenie MTP. Tam jest odpowiedzialny za współtworzenie karty restauracyjnej i odbywających się eventów. Serhii jest miłośnikiem produktów sezonowych i darów natury. W wolnym czasie uwielbia zajmować się zbiorem roślin i owoców, z których tworzy wyśmienite, naturalne przetwory.
Wiedzę czerpie głównie z literatury i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Kreując nowe dania stawia przede wszystkim na smak i poprawność technik gotowania. Przygotowując dania zawsze dba o estetykę ich podania. Inspiruje się pracą znanych szefów kuchni takich jak: Rasmus Munk, Grant Achatz, Aitor Zabala oraz Vladimir Mukhin.
Wygrywając Wielkipolskiego Kucharza Roku, Serhii uzyskał możliwość startowania w tegorocznym Kulinarnym Pucharze Polski.
Serdecznie gratulujemy!