Zbliżamy się do finału Pasta World Championship

Zbliżamy się do finału Pasta World Championship

Już 24 października w mediolańskim La Pelota szefowie kuchni z całego świata spotkają się by walczyć o tytuł mistrza kuchni włoskiej. Po raz drugi do konkursu zakwalifikował się Polak. Jest nim Paweł Gałecki, kucharz z lubelskiej restauracji Piano. Prezentacja dania, które polski przygotuje w Mediolanie odbyła się 17 października w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Pasta World Championship to konkurs organizowany przez Akademię Barilla już po raz siódmy. W tym roku 18 młodych kucharzy z całego świata wystawi na próbę swoje kulinarne umiejętności. Myśl przewodnia tegorocznej edycji wpisuje się w światowy trend: Jedz pozytywnie. Uczestnicy będą mieli za zadanie zachwycić jurorów daniem, którego głównym składnikiem będzie flagowy produkt kuchni włoskiej - makaron.

VII edycja tego konkursu została podzielona na trzy etapy. Podczas pierwszego etapu odbędą się pojedynki wcześniej rozlosowanych par kucharzy. Paweł Gałecki będzie rywalizował z reprezentantem Emiratów Arabskich. Do drugiego etapu przechodzi dziesięciu kucharzy, którzy będą musieli zachwycić jurorów potrawą przygotowaną z nieznanych im wcześniej składników. W finale d1wójka najlepszych kucharzy będzie miała za zadanie zaprezentować własną wersję klasycznego spaghetti al. pomodoro.

Finałowe potrawy oceniane będą przez największe sławy kulinarnego świata. W jury zasiądą najlepsi włoscy szefowie kuchni: Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti oraz szef kuchni i dietetyk piłkarskiej reprezentacji Niemiec Holger Stromberg. Konkursowe dania oceniać będzie także Brittany Wright, znana amerykańska influencerka, zajmująca się artystyczną fotografią kulinarną.