Zmiany w Białym Króliku

Zmiany w Białym Króliku

Biały Królik w Gdyni pod koniec lutego żegna się z Head Chefem Rafałem Koziorzemskim, który rozpoczyna nową drogę zawodową. Całkowitą pieczę nad restauracją przejmuje ponownie Marcin Popielarz, który ją stworzył w 2015 roku i do tej pory pełnił tu funkcję Chef Patrona.

Szefowie pracowali ze sobą od początku istnienia restauracji, co pozwoliło na płynne przejście w listopadzie 2018 roku, kiedy to Rafał stał się odpowiedzialny za menu Białego Królika, pod okiem Marcina, a ten ostatni mógł zająć się nowymi projektami; m.in. otwarciem siostrzanej restauracji Biôli Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie.

Dwuipółletnia praca Rafała w charakterze Head Chefa była bardzo dobrze przyjmowana przez Gości restauracji i całe środowisko gastronomiczne. I choć spora jej część przypadła na trudny czas pandemii, udało się wdrożyć nowe koncepcje, zrealizować ciekawe projekty kulinarne i ruszyć z produkcją chleba.

Powrót Marcina Popielarza zaczyna nowy rozdział na kartach królikowej opowieści. Ostatnie dwa lata upłynęły mu na tworzeniu nowego konceptu wedding venue w Leśnym Dworze w Sulęczynie, doskonaleniu kuchni kaszubskiej w tamtejszej restauracji Biôli Trus oraz produkowaniu własnej linii przetworów roślinnych. Teraz przyszedł czas na rozwój tej dziedziny, którą Marcin kocha najbardziej, czyli kreatywnej kuchni polskiej Pomorza w królikowym wydaniu.

Na pierwszy ogień idzie hotelowy Pub 10/6 , który zyska nową, ciekawą kartę menu, będącą wstępem i zaproszeniem do późniejszych doznań kulinarnych w restauracji. Biały Królik na razie działa wyłącznie dla Gości hotelowych, oferując im menu do pokoi.

fot. J. Ogórek