Znamy zwycięzców w konkursie

Znamy zwycięzców w konkursie "Mistrzowski sernik"!

Serniki zajmują obowiązkową i bezkonkurencyjną pozycję w większości restauracji oraz w cukierniach. Ten rodzaj ciasta jest kultowy - dlatego ma tylu zwolenników. Doskonale smakuje w każdej postaci, a jego wyjątkową cechą jest to, że można go łączyć z różnymi dodatkami. Podsumowaliśmy konkurs "Mistrzowski sernik", który odbył się w pięciu największych polskich miastach: Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Białymstoku i Gdańsku. Jakie serniki przypadły do gustu publiczności?

Owocowy Wrocław

Jury przyznało nagrody czterem przedstawicielom wrocławskich restauracji. Każdy sernik został stworzony z unikalną recepturą, delikatnością i miłością. Jakie serniki cieszyły się największym zainteresowaniem?

  • Zwycięzcą konkursu okazała się Pani Gabriela reprezentująca restaurację Kawa i kot, która poczęstowała gości gotowanym sernikiem z musem malinowo-borówkowym. Deser rozpływał się w ustach i wzbudził największe zainteresowanie.
  • II miejsce zajął Pan Tomasz i jego sernik o nazwie Kaiju Cheesecake. Ciasto zostało stworzone z unikalnej chińskiej receptury z pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem i możecie go spróbować w restauracji Sushi Corner.
  • III miejsce przyznano Pani Natalii z restauracji Cuda na kiju, która przygotowała sernik na zimno z białą czekoladą i świeżymi truskawkami. Ciasto również wyjątkowo przypadło do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną - kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.

Nietuzinkowe smaki w Gdańsku

Kto w Gdańsku otrzymał tytuł twórcy "Mistrzowskiego sernika"?

  • Nagrodę głowną za najlepszy sernik w Gdańsku otrzymała Pani Paulina z restauracji Akita Ramen z UZO Faza Sernik. Laureatka połączyła smaki matchi, soku cytryny, mleka kokosowego oraz werbeny w jednym deserze. Sernik okazał się strzałem w dziesiątkę.
  • Kontynuując naszą trasę po mistrzowskich przepisach na sernik, tym razem zahaczamy o Nowy Jork. Pani Tatiana z restauracji Kuźnia zaprezentowała sernik nowojorski. Deser z polewą, na bazie kremowego serka i płatkami owsianymi znalazł się na II miejscu. Unikalny smak i delikatność w jednym!
  • Pani Paulina (Zakręcone cafe) upiekła sernik według unikalnej receptury, 100% bezglutenowy i tym samym zdobyła III miejsce.

Wyjątkowe serniki w Warszawie

Czas na stolicę! Wszyscy uczestnicy mieli godzinę, aby przygotować swój wyjątkowy sernik z własną recepturą i później prezentowali go przed jury. Kto zdobył medal "Mistrzowskiego sernika" w Warszawie?

  • W stolicy zwyciężył sernik z restauracji Słoik, właśnie tam będziemy mogli skosztować zwycięski, aksamitny sernik z białej czekolady, który wykonała Pani Małgorzata.
  • II miejsce jury zdecydowało się przyznać Pani Magdalenie z restauracji Putka za tradycyjny sernik królewski, którego oryginalna receptura sięga jeszcze z czasów starożytnego Rzymu.
  • Z kolei zaszczytne III miejsce przypadło Panu Piotrowi z restauracji Si za sernik z białej czekolady i śmietankowego serka.

Pistacje w Białymstoku

Stolica Podlasia może pochwalić się najlepszymi sernikami w regionie. Jakie desery zdobyły sympatię jury?

  • A jeśli chcecie spróbować czegoś słodkiego o smaku pistacji, to warto się udać do restauracji Baristacja i spróbować sernik od Pani Pauliny, która zajęła I miejsce w rankingu najlepszych serników w Białymstoku!
  • II miejsce zdobyła Pani Małgorzata z restauracji Regiment za prezentację lekkiego, kremowego i pysznego sernika z białą czekoladą.
  • Na III miejscu uplasowała się Pani Katarzyna z Restauracji Pawilon Towarzyski za sernik Towarzyski z orzechami.

Duety smaków w Krakowie

Królewskie i artystyczne miasto zamyka podsumowanie konkursu "Mistrzowski sernik".

  • Zwycięzcą konkursu został Pan Krystian z restauracji Akita Ramen, który zaproponował połączenie pasty miso i truskawkowego sernika. Nagroda Publiczności również przypadła laureatowi konkursu.
  • II miejsce zdobyła Pani Paulina z Paula?s Cake, za swój autorski przepis Sernikowelove. Aksamitnym deserem goście delektowali się do ostatniego okruszka.
  • III miejsce w Krakowie zajął Pan Bogdan z restauracji Gospoda na Piastowskiej. Sernik z czekoladą, który został doceniony za dobór składników i walory wizualne.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!