Artykuły

Paragon fiskalny czy rachunek kelnerski?

Każda restauracja, mała czy duża, całoroczna czy sezonowa, musi być wyposażona w kasę fiskalną, a najlepiej dwie, bo na wypadek awarii na stanie powinna znajdować się również rezerwowa kasa rejestrująca. Tak czy nie?

O kształceniu młodych cukierników

Miałem w swojej wieloletniej praktyce zawodowej mały epizod dotyczący pomocy w przygotowaniu młodej osoby do cukierniczego konkursu międzynarodowego. I jak myślicie, jak mi poszło?

Poszukując dawnych smaków...

Okazuje się, że historyczna kuchnia polska idzie w parze z nowoczesnymi trendami. Historia zatacza koło. Smaki powracają na nowo. Wykorzystując receptury z przeszłości, możemy zasmakować historii

Drakula, obozowiska na granicach, sielskie klimaty..., czyli 5000 km w PODRÓŻY cz. I

Moja córka poprosiła, abyśmy odwiedzili zamki Drakuli. Transylwania - brzmi egzotycznie, dopóki nie dodamy Rumunia, która nie kojarzy nam się zbyt obiecująco jako kierunek wakacyjnych podróży, a szczególnie kierunek turystyki kulinarnej

Polska jabłkiem stoi!

Jak okiem sięgnąć, możemy być dumni z naszych rodzimych upraw. Prócz zbóż, ziemniaków, śliwek czy wszechobecnych pól kapusty nie da się ukryć, że od pokoleń jesteśmy jednym ze światowych liderów w hodowli jabłek

Od czasu do czasu może przydać się pomoc

Zdarza się że mamy pomysł i pasję, ale brak nam pieniędzy na start. Albo też potrzebujemy nowego pracownika, a boimy się, że nie damy sobie rady finansowo. Warto wtedy pomyśleć o skorzystaniu z oferowanych nam form dofinansowania

Kawa do zadań specjalnych

Podczas gdy przysłowie mówi, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dla wielu osób pierwszy łyk kawy jest najważniejszą częścią poranka

Baranina i jagnięcina - u nas wciąż niedoceniana

Jagnięcina to mięso pozyskane z młodych owiec do 6. miesiąca życia, dzięki czemu jest bardzo delikatne. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, a dzięki dużej zawartości włókna śródmięśniowego cechuje się wyjątkową soczystością

Ugasić letnie pragnienie

Ciepło, cieplej, gorąco! Zimowa, a nawet wiosenna karta menu już dawno zmieniona. Lato! Wreszcie nadeszło lato! Pełnymi garściami można czerpać z obfitości wszelkich, jakie w ogrodzie i sadzie rosną i dojrzewają w pełnym słońcu. Owoców pełne kosze!

Monitoring wizyjny wreszcie z podstawą prawną

Monitoring jest stosowany w polskich przedsiębiorstwach co najmniej od kilkunastu lat. Co więcej, od kilku lat w zasadzie wyjątkiem są restauracje, które tego monitoringu nie stosują

Dobre, bo... owocowe

Polska ziemia jest pełna kulinarnych bogactw, które uprawiane były z dziada pradziada, z ojca na syna. Pola pełne zbóż, roślin oleistych, sady przyjemnie chłodzące swoich opiekunów cieniem zmieszanym z przyjemnym aromatem słodyczy owoców

Najpierw mrożona kawa, a później słodka strawa

Wysokie temperatury sprawiają, że zaczynamy poszukiwać lekkich potraw i deserów. Za moment przyjdzie czas na chłodniki, sałatki, a także na lekkie i mrożone desery.

Cudzoziemiec - antidotum na problemy z zatrudnieniem

Rozmawiając z osobami blisko związanymi z branżą gastronomiczną, coraz częściej można usłyszeć, iż w branży brakuje rąk do pracy

Nalewka doskonała

Były trunkiem, którego produkcję najlepiej opanowano w zakonach i opactwach przez mnichów. Używali oni do ich tworzenia owoców, pestek czy ziół, które bogato rosły na terenach przez nich uprawianych.

Podróż po smakowe doznania

Świadoma turystyka kulinarna to podróż po smakowe doznania, w których coraz częściej nie przeszkadza ani cena, ani dystans, a różnica kulturowa jest najsmaczniejszą wisienką na torcie, po którą właśnie my chcemy sięgnąć

Grillowa alternatywa - kuchnia roślinna

Pogoda za oknem ewidentnie przypomina nam, że najwyższa pora oficjalnie rozpocząć sezon grillowy. Pomimo iż w wielu restauracjach dania z grilla dostępne są przez cały rok, warto wykorzystać okres wiosenny do odświeżenia tych pozycji kart

Zioła, jadalne chwasty i kwiaty bez tajemnic

Z radością zaczynamy na talerzach układać nowalijki i wszystko co młode i zielone. Sałata i kiełki już nie wystarczają. Coraz odważniej do restauracyjnego menu wchodzą dzikie zioła, jadalne chwasty i kwiaty

O wpływie gminy na sprzedaż alkoholu w Twojej restauracji

Jeżeli ktoś oprócz Ciebie ma wpływ na sprzedaż alkoholu w Twojej restauracji, to jest to właśnie gmina. Gmina rozumiana jako Gminna Komisja ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, ale również gmina rozumiana jako Rada Gminy czy Miasta

Świeżość i witaminy zamknięte w szklance

Świeży, zdrowy sok ma również niską zawartość tłuszczy, cukru i soli. Czy jednak jest to dobry produkt do sprzedaży w restauracji?

Wiosna - z czym się je

Wiosna przynosi świeżość i energię - również na talerzach. Warto wtedy wsłuchać się w rytm natury i wprowadzić do restauracji to, co w niej najlepsze

W ogródkach letnich czas zasiąść!

Latem serce restauracji bije na zewnątrz. Chyba sporo w tym prawdy, bo idąc latem rynkiem lub deptakiem nadmorskich miejscowości, trudno nawet znaleźć wolne miejsce

Wielkanoc - event kulinarno-rodzinny

Biznes zaczyna się kręcić wokół wynajmowania restauracji na wspólne śniadania, obiady czy też uroczyste kolacje. I tutaj restauracje poszły po rozum do głowy, organizując wspólne bufetowe śniadania.

O RODO, czyli restauratorzy kontra dane osobowe

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przeglądając różne serwisy i strony internetowe, natknąłeś się już na tajemnicze słowo RODO. Często może jednak zjechałeś myszką w dół, sądząc, że ten enigmatyczny skrót z pewnością nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia

Baby, ach te baby... Wielkanocne

Na tę część wielkanocnej tradycji czekają chyba wszyscy. Baba wielkanocna ma chyba najwięcej wielbicieli. Z lukrem, bez lukru, w pudrze, w czekoladzie strojnością konkurować może jedynie z kolorowymi mazurkami

Zbyt pusto...

Nie ma receptury na to, jak zostać topowym i głośnym miejscem miasta, chociaż próbujemy to wspólnie wymyśleć podczas tematycznych konferencji, wskazując sukces kolegów za punkt odniesienia

Systemy informatyczne w gastronomii

Restauracje są firmami, które wymagają dostępu oraz przetwarzania bardzo dużych ilości informacji. Są to nie tylko informacje o pracownikach, utargu czy relacjach z klientami, ale również cały system obsługi klientów w i poza restauracją.

Sery wracają na stoły

Nie od dziś wiadomo, że kulturową kolebką serów jest Francja. Tutaj Włosi mogą się na mnie obrazić, bo jak sami twierdzą, to oni jako pierwsi wypromowali sery i tak liczne ich odmiany.

Restauracja i reklamacja

A może tak powinno być, że za każdym razem, kiedy jakość podanego dania nie odpowiada opisowi w karcie, Twój gość ma święte prawo do tego, by otrzymać inne, poprawione danie lub też za takie nie musieć płacić?

Kobieta w (męskim) świecie gastronomii

Dzięki pracowitości oraz skrupulatności coraz więcej kobiet staje dzisiaj na czele firm i tworzy znakomite zespoły.

Jesienno-zimowy czas z warzywami korzeniowymi w tle

Nazwa "warzywa" przyjęła się od określenia roślin zielonych, jedno-, dwu- lub wieloletnich, które w stanie świeżym wykorzystuje się jako pożywienie. Częścią jadalną rośliny warzywnej są różne jej elementy, jak np.: liście, kwiatostany, owoce, korzenie

Franczyza - z czym to się je? Cz. I Na co powinien zwrócić uwagę przyszły franczyzobiorca?

Zastanawiasz się, czy nie skusić się na ofertę współpracy z jedną z wiodących marek na rynku w zakresie biznesu, który chcesz poprowadzić?

Świąteczne smaki

Dim sum zamiast pierogów z grzybami, węgorz z glonami w miejsce karpia, tapioka w zastępstwie makowca. O Bożym Narodzeniu w nowoczesnym wydaniu opowiada Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw.

Sezon na... mrożonki!

Koniec lata, a właściwie późna jesień nierozerwalnie łączy się z ograniczoną dostępnością do świeżych, sezonowych, polskich produktów. Niektórymi mogliśmy cieszyć się od późnej wiosny do jesieni, a niektórymi tylko kilka tygodni.

Nowe gwiazdy jesieni

Jesień to najciekawsza kulinarnie pora roku. Obfitość produktów. Stragany pełne smakołyków. Półki spiżarni już w połowie zapełnione letnimi skarbami. Grzyby się suszą. Teraz nadchodzi czas na przetwory z rokitnika, derenia, jarzębiny i borówki brusznicy.

Profesjonalne wykształcenie to podstawa

We wrześniu przedstawiciele Le Cordon Bleu odwiedzili Polskę, aby zaprezentować szkołę. Poproszono mnie, jako absolwentkę londyńskiego oddziału Le Cordon Bleu, abym wspólnie z prezentującym szefem uczestniczyła w pokazie kulinarnym.

Tabaka, czyli kuchenne zamieszanie

Tabaka, czyli chaos i zamieszanie w kuchni, którego się spodziewaliśmy, a jednak nas zaskoczyło.

Granica kuchnia-kelner, czyli jak odpowiednio zaprojektować rozdzielnię kelnerską

Jednym z elementów decydującym o tym, czy jesteśmy w stanie prowadzić lokal gastronomiczny, jest to, czy posiadamy odpowiednią ilość miejsca zgodną z zasadami obowiązującymi w danym kraju.

Kroić każdy może, trochę lepiej i trochę gorzej...

Nóż w kuchni to na pewno bardzo ważne narzędzie, nikt chyba nie wyobraża sobie pracy w kuchni bez jego użycia.

Czas na chłodnik - zimne zupy świata

Owocowe, warzywne, łagodne czy też bardzo pikantne świetnie się będą nadawać na gorące, popołudniowe wiosenne dni.

Szparagowe Love

Szparagowa miłość zaczyna się już pod koniec kwietnia i trwa przez kilka tygodni. Jest intensywna. Bardzo. Na przemian zielono-biała-zielona, czasem fioletowa.

Witaj w naszych progach Młody Smakoszu

Przeogromna ilość kolacji i kulinarnych spotkań adresowana jest wyłącznie do dojrzałych konsumentów.

Wiosna na talerzu

W kalendarzu obowiązuje na pewno. W przyrodzie też rozgościła się na dobre. Pachnie, kwitnie, zieleni się dookoła. Coraz śmielej rozkłada się też na restauracyjnych talerzach i rządzi w kartach menu. WIOSNA!

Audyt lokalu przed jego zakupem bądź zawarciem umowy najmu

Decyzja w zakresie wyboru lokalu jest w mojej ocenie najważniejszą kwestią, którą trzeba dobrze przemyśleć przed rozpoczęciem działalności.

Wiosenne porządki szefa kuchni

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty... Na nadejście wiosny czeka z utęsknieniem niemalże każdy.

Czy wystarczy sam talent, by wygrać?

Gdy mówi się czy pisze o szefach kuchni, to najczęściej używa się takich określeń jak wyczucie smaku, talent, a gubi się gdzieś przy tym wiedza, umiejętności i po prostu ciężka praca.