Artykuły

Zioła i mikro zioła, czyli jedzenie w najczystszej postaci

Dla naszych pradziadów lasy, łąki i przydomowe ogródki były czymś w stylu wielkiego bazaru, z którego mogli korzystać do woli. Wystarczyła odrobina wiedzy i trochę wolnego czasu. Dlatego postanowiłem podążać ich śladem.

Wina musujące - idealny styl na lato

Wina musujące istnieją tak długo jak samo winiarstwo, jednak relatywnie od niedawna bąbelki w winie są czymś pożądanym. Przez wiele wieków musowanie wina było uważane za wadę i mocno frapowało winiarzy.

BAR - Bezcenna Atrakcja Restauracji

Obecnie bar to nieodłączna, wyróżniająca się i fundamentalna część - wręcz wizytówka - restauracji, dlatego niezwykle ważne jest jego odpowiednie wyposażenie.

Specprawo pracy - pomoże czy zaszkodzi?

Kolejne wyszukiwane w Internecie artykuły grzmią o "małej rewolucji w prawie pracy". Czy zatem faktycznie zamiast pomóc, zmiany te mogą zaszkodzić pracodawcom i pracownikom? Odpowiedzi na to pytanie postaram się udzielić w dzisiejszym artykule.

Frytura w kuchni - wszystko, co musisz wiedzieć

Często poprzez niewiedzę i uprzedzenia na pewien temat kreujemy w swoich głowach błędne przekonania. Stereotypów w gastronomii jest wiele, a jednym z nim jest stwierdzenie, że frytura jest niezdrowa.

Jedzenie na dowóz - wygoda czy konieczność?

Polski rynek dowozów jedzenia jest niezwykle konkurencyjny i rozwija się dynamicznie. Szczególny wzrost można było zauważyć w trakcie izolacji.

Polska chlebem stoi

Niewątpliwym fenomenem pieczywa jest nie tyle jego smak, zapach czy struktura, ile fakt stałej potrzeby spożywania - nawet tego samego typu - wyrobu piekarniczego, każdego dnia, przez zdecydowaną większość społeczeństw, nie tylko w kraju nad Wisłą

Dystrybutorzy HORECA - analiza rynku w Polsce

Wartość rynku HoReCa z roku na rok wzrasta. Gdy rok temu publikowaliśmy artykuły na temat rynku dowozów/zakupów, wskazywaliśmy na stały wzrost oraz rosnące oczekiwania restauratorów i szefów kuchni.

Lody? Naturalnie!

Wzbogacenie i wprowadzenie nowej karty w restauracji o lody jest okazją do przyciągnięcia nowych gości, szczególnie w sezonie letnim.

Co we włoskiej kuchni piszczy?

Jedno jest pewne - wszyscy nadal będziemy kochać włoską kuchnię

Jedna kuchnia, wiele funkcji

Brak czasu na przygotowanie zbyt dużej liczby zamówień to aktualnie problem znikający ze sceny restauracyjnych kuchni. Wszystko dzięki wszechstronności - wychodzących na pierwszy plan - urządzeń, z których korzysta coraz więcej szefów kuchni.

Lato w Polsce - turystyczny boom

Polacy stawiają bowiem na turystykę krajową i zamiast wyjechać za granicę, decydują się lepiej poznać to, co do zaoferowania ma ojczyzna.

Przyjęcia okolicznościowe - wszystko, o czym musisz pamiętać

Dziś napiszę Ci o tym, jakie kłopoty mogą się pojawić wraz z powrotem możliwości organizowania takich przyjęć

Lato w mieście

Chociaż sytuacja w kraju nad Wisłą, zmienia się z dynamiką godną najdoskonalszych sportowych samochodów, można przyjąć, że w związku z następstwami pandemii gros miłośników smażonej ryby, gofrów i kraftowych trunków pozostanie w mieście

Orzeźwiające koktajle na lato

W letnie upalne wieczory najchętniej pijemy lekkie kompozycje alkoholowe z dużą ilością chłodzącego lodu i orzeźwiającymi dodatkami

Mrożona LATTEm

Upalne dni, ciepłe noce. Długo wyczekiwana pora roku puka do naszych drzwi i sprawia, że zaczynamy szukać orzeźwienia. Znakomitym sposobem na letnie ochłodzenie są mrożone kawy, które powinny stać się elementarną pozycją w menu kawiarni i restauracji

Śniadanie na miarę XXI wieku

Na miejscu czy na wynos? To pytanie, które na dobre wróciło do polskich lokali, a wraz z nim zmodernizowana karta dań. Tutaj prym wiedzie bogate w różnorodność produktów śniadanie

Stabilny lider w niestabilnych realiach zmiany

Kryzysy wpisane są w koncepcje rozwoju firm. Ważne, żebyśmy pamiętali, że z każdego kryzysu możemy wyciągnąć wiele cennych lekcji, które odrobione mogą przyczynić się do wzmocnienia naszej biznesowej stabilności.

Branża gastronomiczna - wielki powrót!

Jak zatem podejść do obowiązujących zaleceń, wytycznych, rekomendacji? Zdroworozsądkowo

Czas na chłodnik

Chłodniki nie tylko gaszą pragnienie i sycą, ale równocześnie są bogate w witaminy i mają dużo wartości odżywczych

Smaki Azji wzdłuż i wszerz

Azja wciąż jest dla nas egzotyczna. Im bardziej się jej "uczymy", tym bardziej dostrzegamy jej różnorodność. Tutaj każdy region ma swoją kulturę, tradycyjne potrawy, oryginalne składniki i niepowtarzalny smak

Armageddon, czyli trudne czasy pandemii

Jak pokazuje historia, każdy kryzys niósł za sobą dramaty, ale budował też nowe możliwości i dawał szansę tym, którzy tej szansy bardzo potrzebowali.

Kreatywność w czasie pandemii

W przystosowaniu się do panujących warunków pomaga kreatywność i doświadczenie w kuchni oraz bazowanie na dobrej jakości produktach.

Nie znamy odpowiedzi na podstawowe pytanie: kiedy?

Jesteśmy zablokowani, ponieważ nie znamy odpowiedzi na podstawowe pytanie: kiedy? Czesi, Austriacy i kilka innych krajów mają pewien plan.

Nie będzie już tak, jak było

W tym momencie już wiemy, że nie wszystko wróci do normy po zniesieniu obostrzeń przez rząd. Ludzie będą tak samo oszczędzać jak teraz, ruch w restauracji na pewno spadnie.

Transformacja gastronomii

Coraz częściej mówimy o odblokowaniu restauracji w kategorii uwolnienia naszych umysłów.

Czysto znaczy bezpiecznie

Higiena w gastronomii od zawsze jest niezwykle ważna. Ostatnie wydarzenia jak nigdy wcześniej potwierdziły tę tezę.

O zadatku i przyjęciach okolicznościowych raz jeszcze

Sezon na dobra natury

Zielono mi... to chyba najlepsze, a jeśli nie najlepsze, to jedno z lepszych określeń stanu ducha mieszkańców tej części globu.

Plener party czas zacząć

Przyjęcie na świeżym powietrzu przez wielu postrzegane jest jako logistyczny koszmar. Ale wcale tak nie musi być. W rzeczywistości powinno to być przyjemne doświadczenie zarówno dla gości, jak i dla organizatorów oraz restauracji lub firmy cateringowej.

Grilla rozpalić czas - mięso w roli głównej

Jakie mięso wybrać na grilla? Jak przygotować mięso? Jak grillować? Jakich błędów nie popełniać?

Rejs po smakach lata

Lato, lato, lato czeka. Razem z latem czeka? odświeżona karta dań. Zbliżające się - pełne słońca - dni to zwiastun zmodernizowanego menu w restauracjach i kawiarniach oraz szaleństwa w myśl trendu street food.

Kulinarne zakamarki Europy - przystanek czwarty i... ostatni

Nasza podróż ma się ku końcowi... emocje nie stygną, wręcz przeciwnie - zaczynają sięgać zenitu. W ostatnim tekście z serii "kulinarne zakamarki Europy" zabiorę Was do najlepszej restauracji na świecie.

Witryny chłodnicze i mroźnicze

Spożywana żywność musi nie tyko odpowiadać upodobaniom żywieniowym konsumenta, lecz również być bezpieczna.

Jak zmniejszyć koszty zaistniałych zmian?

Branża gastronomiczna ma pełną świadomość trudności, z którymi przeszyło im się mierzyć, czego wyrazem są postulaty zgłoszone przez restauratorów oraz stowarzyszenia kulinarne w Polsce.

Jak wrócić na rynek po kryzysie?

Możemy szukać synonimów, jednak lepszego określania jak "kryzys" nie ma. Możemy liczyć, że kryzys zakończy się wraz z oficjalnym zakończeniem stanu epidemicznego. Jednak czy się nie przeliczymy?

Jak płynnie przechodzić przez etapy zmiany w dobie pandemii?

To, co się stało, dzieje i nadejdzie, jest jednym z najtrudniejszych wyzwań, z którymi zmierzyć musi się cały świat - nagłe decyzje o zamknięciu restauracji dla gości, izolacja społeczna i strach o to, co przyniesie jutro?

Restauracje dowozami stoją

Sytuacja, w której znaleźli się restauratorzy, zmusza ich do dostosowania się do nowych realiów. Wyjściem z niej są dowozy - obecnie sposób na przeczekanie, który w przyszłości właścicielom może przynieść sporo korzyści.

Pandemia koronawirusa - jak to wygląda od strony prawnej?

Sytuacja, z jaką mamy obecnie do czynienia, jest absolutnie wyjątkowa. I to nie tylko pod względem medycznym, ale też gospodarczym czy społecznym.

Analiza wód i napojów w sektorze HoReCa w Polsce

Cała branża HoReCa rośnie dziś dwa razy szybciej niż rynek detaliczny. Woda butelkowana soki, napoje gazowane i inne typy napojów są ważną częścią restauracyjnego menu.

Majówka - narodowe święto grilla!

Już niemal tradycją stało się wielkie rodzinne grillowanie obejmujące minimum trzy dni, a przy dobrych wiatrach pięć, a nawet siedem - wszystko zależy od układu kalendarza w roku.

A w kieliszkach zielono...

Zatem jakie wina noszą znamiona wiosny? Jakie potrawy przecierają im ścieżki?

Wiosna puka do drzwi restauracji

Bycie szefem kuchni to coś więcej niż tylko zawód. Mam nadzieję, że u większości z nas to pasja, poszukiwanie inspiracji, emocji i szczęścia w przygotowaniu oraz podawaniu posiłku tym, którzy specjalnie do nas przyszli.

Kawa to sztuka

Przyciąga wyjątkowym zapachem i niezapomnianym smakiem. Dla baristy staje się płótnem, na którym dzięki swoim umiejętnościom, niczym pociągnięciem pędzla, tworzy kolejne arcydzieła. Dziś sama jest jednym z nich. Kawa - przemawia do nas niczym obraz.

Tłuszcz kontra tłuszcz

Każdy człowiek potrzebuje tłuszczu, nawet ten, który jest na diecie odchudzającej. Ważne jednak, by wiedzieć, jakie rodzaje tłuszczu spożywać, które dostarczają energii i wspierają zdrowie, a których unikać, bo nam szkodzą.

O ogródkach bez ogródek

Atmosfera, której trudno dorównać w jakikolwiek inny sposób. Miejsce spotkań towarzyskich oraz centrum rozrywki. O restauracyjnych ogródkach można by mówić wiele, ale tak naprawdę istniejący wokół nich - niepowtarzalny - klimat mówi sam za siebie.

Restauracja na błysk

Świadomość kulinarna Polaków rośnie, dzięki czemu z roku na rok wzrasta liczba gości w restauracjach. Zaraz po menu czy szefie kuchni największą wizytówką lokalu jest... czystość.

Śniadaniowy zawrót głowy

Składające się z najlepszych jakościowo i świeżych produktów, a jednocześnie zapewniające różnorodność wyboru. Skoncentrowane na gościach. Takie powinno być śniadanie - wizytówka hotelowej restauracji.

Jak dobrze skomponować kartę win?

Dobrze skrojona karta win jest istotnym elementem restauracyjnej układanki. To bardzo ważne narzędzie w rękach restauratora, służące generowaniu zysku.

Kulinarne zakamarki Europy - przystanek trzeci

Kolejny dzień podróży? San Sebastian wraz z jego mekką gwiazdkowych restauracji opuszczamy z nutą nostalgii, przez długi czas na pewno będziemy tam powracać myślami.

Słodka Wielkanoc

W obecnym czasie planowania i organizacji produkcji wyrobów cukierniczych na okres świąt Wielkanocy, nie możemy nie odnieść się do tradycji kompozycji smaków oraz formy dekoracji.

Turystyka świąteczna, czyli odpoczynek od życia

Ledwie ostatnie choinki, mikołaje i gwiazdy betlejemskie zniknęły ze sklepowych wystaw, a już czas pomyśleć o zbliżających się kolejnych świętach.

Być kobietą... w gastronomii

Szefowie kuchni powinni w końcu otworzyć oczy i docenić pracę kobiet w kuchni.

Profesjonalne piece źródłem oszczędności

Odpowiednie wyposażenie lokalu to klucz do sukcesu. Inwestując w sprzęt wysokiej jakości, możemy być pewni, że przygotowane potrawy urzekną swoim smakiem gości

Przezorny zawsze zabezpieczony

Pisałam tu niedawno o czasie trwania umowy najmu lokalu gastronomicznego, jednak nie tylko dobrze skonstruowane zasady wypowiadania umowy czynią z niej dobrą umowę

Koktajlowe dzieła sztuki

Nietypowa forma czy kreatywne rozwiązania powinny być dopełnieniem wnętrza. Pojawiają się jednak pytania, czy garnish jest aż tak potrzebny?

Kulinarne zakamarki Europy - przystanek drugi

Przed nami krótki lot z Barcelony na wybrzeże Hiszpanii do San Sebastian, małego malowniczego miasteczka położonego nad zatoką Baskijską, do której wpływa Ocean Atlantycki.

Czterdzieści dni postu - całkiem dobry czas dla gastronomii

Zakładając, że choć połowa wierzących przestrzega postu, pojawia się pytanie o dostosowanie oferty gastronomicznej do tej - jak by nie patrząc - szerokiej grupy odbiorców usług.

Analiza rynku piekarniczo-cukierniczego

W jakim miejscu znajduje się obecnie piekarnictwo i cukiernictwo? Jakie są prognozy i nadchodzące trendy?

W nowy rok z klasą - czy Polacy potrafią pić whisky?

Pojawia się coraz częściej pytanie: "jak pić whisky prawidłowo"?. Moja odpowiedź na to brzmi: "jak tylko masz ochotę".

Restauracja pod zastawę

Stworzenie wyjątkowej restauracji, do której będą przychodzić wymarzeni klienci, jest nie lada wyzwaniem. Warto pamiętać, że restauracja to nie tylko wspaniałe menu, ale też wystrój czy - zastawa

Dzień, w którym kalorie przestają mieć znaczenie

Myśląc o zbliżającym się końcu zimy, nie tylko miłośnicy wszelkich wyrobów cukierniczych będą odliczać już czas do 20 lutego. To właśnie wtedy przypada dzień słodkiej rozpusty - tłusty czwartek

Kulinarne zakamarki Europy - przystanek pierwszy

Spakowani? Ruszamy w niezapomnianą kulinarną podróż. Przed nami wiele niespodzianek, smaków, tekstur, zapachów i autorytetów. Pierwszy dzień eskapady po gwiazdkowych restauracjach był dniem najciekawszym.

Jakie trendy zawładną gastro światem w 2020 roku?

Powodzenie każdego trendu zależeć będzie od dostępności portfela społeczeństwa oraz od miejsca i lokalizacji (region, miasto-wieś), od poziomu wiedzy i wyedukowania klienta, od reklamy i mocy kreowania nawyków żywieniowych w naszych mediach

Pracownik pilnie poszukiwany

Jeżeli jesteś potencjalnym pracodawcą, obowiązują Cię określone przepisy prawa, które stawiają przed Tobą poszczególne wymogi, jakie musi spełniać ogłoszenie o pracę oraz sam proces rekrutacyjny

Za tobą pójdę jak na bal... karnawałowy

"Cała sala śpiewa z nami, tańcząc walca, walczyka parami"... ech, to były czasy. Eleganccy mężczyźni, piękne kobiety, muzyka na żywo oraz - niezaprzeczalny symbol karnawału - lorneta z meduzą.

Rachunek na koszt sumienia

Koniec roku to, chcąc nie chcąc, czas swoistych rozrachunków. I o ile remanent w kuchni jest elementem stałym i nie do końca zaskakującym, o tyle podsumowanie empiryczne potrafi przynieść ciekawe wnioski.

Szampan czy prosecco? - oto jest pytanie

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc pojawia się pytanie: jakie wino musujące powinniśmy wybrać? Na co postawić?

ABC organizacji spotkań świątecznych

Organizacja spotkań świątecznych nie jest łatwym zadaniem dla gastronomów, ale posiadając dobry plan, można poradzić sobie z nim szybko, i sprawnie.

Czas trwania umowy najmu lokalu gastronomicznego

Jak długo trwa umowa najmu lokalu potrzebnego do prowadzenia gastronomii?

Jestem zielony, jestem eko

Ekologiczne podejście w restauracji może przypominać wspinaczkę wysokogórską. Nie można ot tak, po prostu, zmienić całego wyposażenia, stylu gotowania czy zarządzania. Wszystko to wymaga czasu i cierpliwości.

Królowa drobiu - kaczka

Najdoskonalszy smak wymaga nie lada cierpliwości i precyzji. Jednak efekt końcowy zadowoli podniebienia każdego miłośnika mięsa. O czym mowa? O królowej polskiego stołu - kaczce.

Ogarnij swój deser - czyli garnir od kuchni

Sztuka ma wiele wymiarów - jednym z nich staje się przyozdabianie potraw i deserów. Ku uciesze konsumentów dania, które trafiają na stół, zaskakują już nie tylko smakiem, ale i sposobem podania, czyli garnirem

Ryba smażona nie tylko od święta

Smażenie to jeden z najbardziej popularnych i lubianych sposobów przyrządzania ryby. Najczęściej jadamy ją w wigilię. Smażona rybka może jednak z powodzeniem gościć na naszych stołach przez cały rok.

Nabiał - w służbie smaku dań i zdrowia gości

Wiele mówi się o niezbędnych składnikach odżywczych, które oferuje nam nabiał, a jeszcze więcej powiedzieć można o jego zastosowaniach w gastronomii, gdzie jest po prostu niezbędny.

Czy smażenie może być zdrowe?

Frytki, kotlety, nuggetsy, panierowane warzywa czy ryby, owoce morza, ser, pierogi, faworki, pączki... Ach ten smak... smażone potrawy smakują przecież najlepiej. I, uwaga! Wcale nie muszą być niezdrowe! Bo smażenie smażeniu nierówne.

Co wyborcze obietnice zrobią z gastronomią?

Podwyższenie pensji minimalnej - najpierw do 2 600 brutto, później do 3 000 brutto, by w 2023 roku dobić do 4000 złotych brutto, co dla niejednego restauratora może być początkiem końca jego gastronomicznej przygody.

Gęś nie tylko od święta

Gęś ma wiele walorów smakowych, a także zdrowotnych - a kto obok kucharzy jak nie producenci tego rarytasu będą wiedzieć o niej więcej?

Jeszcze Polska nie zginęła... gdy tradycja żyje!

Dziś jesień to czas, który szczególnie cieszy. Wszystko to za sprawą dojrzałości. I nie chodzi wbrew pozorom o pierwsze wino czy sery rodem z Francji, a o dojrzałą świadomość historyczną, polityczną i... kulinarną.

Stoliczku, zarezerwuj się

Rozmowy telefoniczne przeprowadzamy coraz rzadziej i coraz rzadziej chcemy zamawiać jedzenie w ten sposób. Podobnie jest z rezerwacją stolika w restauracji - zdecydowanie łatwiej jest nam kliknąć rezerwację w aplikacji niż wykonać w tym celu telefon.

Restauracje bez dzieci - czy to dyskryminacja?

Coraz częściej pewne grupy nakręcają retorykę o dyskryminowaniu poszczególnych grup klientów restauracji. Czy słusznie?

Ryba dzika - dawno odkryta

O korzystnym wpływie ryb na organizm człowieka wie każdy. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę z właściwości, jakie niesie za sobą spożywanie tych dzikich.

Mycie i dezynfekcja - gastronomiczna pięta Achillesa?

O utrzymaniu czystości w restauracyjnej kuchni napisano już wiele, jednak to wciąż palący problem. Nie wiedzieć dlaczego, niektórzy właściciele i pracownicy lokali gastronomicznych jakby "zapominają", jak ważna jest czystość i higiena.

Jesień zagląda do garnków

Wraz z pozłacaniem rudziejących liści drzew oraz spadającymi kasztanami przychodzi jedna z najbardziej nostalgicznych, ale i pięknych pór roku. I chociaż Polska złota jesień potrafi być nieco kapryśna, jednego nie można jej odmówić - bogactwa smaków.

Gastronomia na kółkach

Od niedawna gastronomia na kółkach to nie tylko odpowiednio przerobione samochody dostawcze. Coraz częściej na naszych ulicach widzimy bowiem rowery czy wózki gastronomiczne.

Włoska kuchnia - nieskomplikowana, ale wymagająca

Kultura kuchni włoskiej to nie tylko makarony oraz pizza, mamy bardzo bogatą kulturę - używamy dużo grzybów, ryb, owoców morza, oliwy.

Wina musujące - bohaterowie letnich wieczorów

Sezon wakacyjny rozpoczął się na dobre. Jest to czas, kiedy możemy delektować się słońcem, leżąc na plaży, czy spędzać długie wieczory przy grillu w doborowym towarzystwie.

Piwa bezalkoholowe - oferta obowiązkowa

Lato w pełni, ogródki przed lokalami pękają w szwach, goście - stali bywalcy, ale też wakacyjni turyści - przychodzą spragnieni czegoś chłodnego do picia, i nie ma co ukrywać - przynajmniej połowa z nich marzy o zmrożonym piwie.

Gościna z izbą przyjęć w tle...

Celem pracy restauratorów i szefów kuchni jest niewątpliwie podawanie znakomitych dań oraz nieustające zadowolenie odwiedzających ich restauracje gości.

"Czas odrzucić arogancję w zarządzaniu", czyli biada tym, którzy nie zaakceptują zmian

"Odrzucenie arogancji w zarządzaniu" to cytat z jednej z debat, podczas których rozmawiałam z moimi gośćmi, poruszając m.in. temat ciągłej rotacji pracowników.

Wiosenny talerz zdrowia

Zima chyba na dobre już za nami. Teraz zaczynamy odczuwać wiosenne przesilenie. Dni są coraz dłuższe, słońce świeci mocniej, aż się chce pracować więcej.

Grill - zdrowiej, lepiej...

Pierwsze powiewy ciepłego powietrza natychmiast przywołują temat grilla. I jak co roku, staramy się coraz lepiej do niego przygotować.

Czym rozgrzewają nas restauracje w okresie zimowym?

Okres zimowy to czas zwiększonego zapotrzebowania organizmu na potrawy bogate w tłuszcze. Zimą nasz metabolizm zwalnia. Gdy temperatura na dworze spada, wzrasta w nas chęć spożywania wysokokalorycznych posiłków

Rewolucji w kasach fiskalnych (póki co) nie będzie

Rok 2018 bezsprzecznie stał pod znakiem zapowiadanych zmian, co tam zmian - prawdziwej rewolucji - w używaniu kas fiskalnych

Pączki, pampuchy, donuty...

Myśląc o tłustym czwartku, zacieramy z apetytem ręce, a nasze myśli wypełnione puszystymi kulkami ciasta nadzianego wszelakiej maści konfiturami zagłusza jedynie burczenie rozochoconego żołądka

Walentynki w restauracji

14 lutego zbliża się wielkimi krokami... również do polskich restauracji

Paragon fiskalny czy rachunek kelnerski?

Każda restauracja, mała czy duża, całoroczna czy sezonowa, musi być wyposażona w kasę fiskalną, a najlepiej dwie, bo na wypadek awarii na stanie powinna znajdować się również rezerwowa kasa rejestrująca. Tak czy nie?

O kształceniu młodych cukierników

Miałem w swojej wieloletniej praktyce zawodowej mały epizod dotyczący pomocy w przygotowaniu młodej osoby do cukierniczego konkursu międzynarodowego. I jak myślicie, jak mi poszło?

Poszukując dawnych smaków...

Okazuje się, że historyczna kuchnia polska idzie w parze z nowoczesnymi trendami. Historia zatacza koło. Smaki powracają na nowo. Wykorzystując receptury z przeszłości, możemy zasmakować historii

Drakula, obozowiska na granicach, sielskie klimaty..., czyli 5000 km w PODRÓŻY cz. I

Moja córka poprosiła, abyśmy odwiedzili zamki Drakuli. Transylwania - brzmi egzotycznie, dopóki nie dodamy Rumunia, która nie kojarzy nam się zbyt obiecująco jako kierunek wakacyjnych podróży, a szczególnie kierunek turystyki kulinarnej

Polska jabłkiem stoi!

Jak okiem sięgnąć, możemy być dumni z naszych rodzimych upraw. Prócz zbóż, ziemniaków, śliwek czy wszechobecnych pól kapusty nie da się ukryć, że od pokoleń jesteśmy jednym ze światowych liderów w hodowli jabłek

Od czasu do czasu może przydać się pomoc

Zdarza się że mamy pomysł i pasję, ale brak nam pieniędzy na start. Albo też potrzebujemy nowego pracownika, a boimy się, że nie damy sobie rady finansowo. Warto wtedy pomyśleć o skorzystaniu z oferowanych nam form dofinansowania

Kawa do zadań specjalnych

Podczas gdy przysłowie mówi, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dla wielu osób pierwszy łyk kawy jest najważniejszą częścią poranka

Baranina i jagnięcina - u nas wciąż niedoceniana

Jagnięcina to mięso pozyskane z młodych owiec do 6. miesiąca życia, dzięki czemu jest bardzo delikatne. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, a dzięki dużej zawartości włókna śródmięśniowego cechuje się wyjątkową soczystością

Ugasić letnie pragnienie

Ciepło, cieplej, gorąco! Zimowa, a nawet wiosenna karta menu już dawno zmieniona. Lato! Wreszcie nadeszło lato! Pełnymi garściami można czerpać z obfitości wszelkich, jakie w ogrodzie i sadzie rosną i dojrzewają w pełnym słońcu. Owoców pełne kosze!

Monitoring wizyjny wreszcie z podstawą prawną

Monitoring jest stosowany w polskich przedsiębiorstwach co najmniej od kilkunastu lat. Co więcej, od kilku lat w zasadzie wyjątkiem są restauracje, które tego monitoringu nie stosują

Dobre, bo... owocowe

Polska ziemia jest pełna kulinarnych bogactw, które uprawiane były z dziada pradziada, z ojca na syna. Pola pełne zbóż, roślin oleistych, sady przyjemnie chłodzące swoich opiekunów cieniem zmieszanym z przyjemnym aromatem słodyczy owoców

Najpierw mrożona kawa, a później słodka strawa

Wysokie temperatury sprawiają, że zaczynamy poszukiwać lekkich potraw i deserów. Za moment przyjdzie czas na chłodniki, sałatki, a także na lekkie i mrożone desery.

Cudzoziemiec - antidotum na problemy z zatrudnieniem

Rozmawiając z osobami blisko związanymi z branżą gastronomiczną, coraz częściej można usłyszeć, iż w branży brakuje rąk do pracy

Nalewka doskonała

Były trunkiem, którego produkcję najlepiej opanowano w zakonach i opactwach przez mnichów. Używali oni do ich tworzenia owoców, pestek czy ziół, które bogato rosły na terenach przez nich uprawianych.

Podróż po smakowe doznania

Świadoma turystyka kulinarna to podróż po smakowe doznania, w których coraz częściej nie przeszkadza ani cena, ani dystans, a różnica kulturowa jest najsmaczniejszą wisienką na torcie, po którą właśnie my chcemy sięgnąć

Grillowa alternatywa - kuchnia roślinna

Pogoda za oknem ewidentnie przypomina nam, że najwyższa pora oficjalnie rozpocząć sezon grillowy. Pomimo iż w wielu restauracjach dania z grilla dostępne są przez cały rok, warto wykorzystać okres wiosenny do odświeżenia tych pozycji kart

Zioła, jadalne chwasty i kwiaty bez tajemnic

Z radością zaczynamy na talerzach układać nowalijki i wszystko co młode i zielone. Sałata i kiełki już nie wystarczają. Coraz odważniej do restauracyjnego menu wchodzą dzikie zioła, jadalne chwasty i kwiaty

O wpływie gminy na sprzedaż alkoholu w Twojej restauracji

Jeżeli ktoś oprócz Ciebie ma wpływ na sprzedaż alkoholu w Twojej restauracji, to jest to właśnie gmina. Gmina rozumiana jako Gminna Komisja ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, ale również gmina rozumiana jako Rada Gminy czy Miasta

Świeżość i witaminy zamknięte w szklance

Świeży, zdrowy sok ma również niską zawartość tłuszczy, cukru i soli. Czy jednak jest to dobry produkt do sprzedaży w restauracji?

Wiosna - z czym się je

Wiosna przynosi świeżość i energię - również na talerzach. Warto wtedy wsłuchać się w rytm natury i wprowadzić do restauracji to, co w niej najlepsze

W ogródkach letnich czas zasiąść!

Latem serce restauracji bije na zewnątrz. Chyba sporo w tym prawdy, bo idąc latem rynkiem lub deptakiem nadmorskich miejscowości, trudno nawet znaleźć wolne miejsce

Wielkanoc - event kulinarno-rodzinny

Biznes zaczyna się kręcić wokół wynajmowania restauracji na wspólne śniadania, obiady czy też uroczyste kolacje. I tutaj restauracje poszły po rozum do głowy, organizując wspólne bufetowe śniadania.

O RODO, czyli restauratorzy kontra dane osobowe

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przeglądając różne serwisy i strony internetowe, natknąłeś się już na tajemnicze słowo RODO. Często może jednak zjechałeś myszką w dół, sądząc, że ten enigmatyczny skrót z pewnością nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia

Baby, ach te baby... Wielkanocne

Na tę część wielkanocnej tradycji czekają chyba wszyscy. Baba wielkanocna ma chyba najwięcej wielbicieli. Z lukrem, bez lukru, w pudrze, w czekoladzie strojnością konkurować może jedynie z kolorowymi mazurkami

Zbyt pusto...

Nie ma receptury na to, jak zostać topowym i głośnym miejscem miasta, chociaż próbujemy to wspólnie wymyśleć podczas tematycznych konferencji, wskazując sukces kolegów za punkt odniesienia

Systemy informatyczne w gastronomii

Restauracje są firmami, które wymagają dostępu oraz przetwarzania bardzo dużych ilości informacji. Są to nie tylko informacje o pracownikach, utargu czy relacjach z klientami, ale również cały system obsługi klientów w i poza restauracją.

Sery wracają na stoły

Nie od dziś wiadomo, że kulturową kolebką serów jest Francja. Tutaj Włosi mogą się na mnie obrazić, bo jak sami twierdzą, to oni jako pierwsi wypromowali sery i tak liczne ich odmiany.

Restauracja i reklamacja

A może tak powinno być, że za każdym razem, kiedy jakość podanego dania nie odpowiada opisowi w karcie, Twój gość ma święte prawo do tego, by otrzymać inne, poprawione danie lub też za takie nie musieć płacić?

Kobieta w (męskim) świecie gastronomii

Dzięki pracowitości oraz skrupulatności coraz więcej kobiet staje dzisiaj na czele firm i tworzy znakomite zespoły.

Jesienno-zimowy czas z warzywami korzeniowymi w tle

Nazwa "warzywa" przyjęła się od określenia roślin zielonych, jedno-, dwu- lub wieloletnich, które w stanie świeżym wykorzystuje się jako pożywienie. Częścią jadalną rośliny warzywnej są różne jej elementy, jak np.: liście, kwiatostany, owoce, korzenie

Franczyza - z czym to się je? Cz. I Na co powinien zwrócić uwagę przyszły franczyzobiorca?

Zastanawiasz się, czy nie skusić się na ofertę współpracy z jedną z wiodących marek na rynku w zakresie biznesu, który chcesz poprowadzić?

Świąteczne smaki

Dim sum zamiast pierogów z grzybami, węgorz z glonami w miejsce karpia, tapioka w zastępstwie makowca. O Bożym Narodzeniu w nowoczesnym wydaniu opowiada Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw.

Sezon na... mrożonki!

Koniec lata, a właściwie późna jesień nierozerwalnie łączy się z ograniczoną dostępnością do świeżych, sezonowych, polskich produktów. Niektórymi mogliśmy cieszyć się od późnej wiosny do jesieni, a niektórymi tylko kilka tygodni.

Nowe gwiazdy jesieni

Jesień to najciekawsza kulinarnie pora roku. Obfitość produktów. Stragany pełne smakołyków. Półki spiżarni już w połowie zapełnione letnimi skarbami. Grzyby się suszą. Teraz nadchodzi czas na przetwory z rokitnika, derenia, jarzębiny i borówki brusznicy.

Profesjonalne wykształcenie to podstawa

We wrześniu przedstawiciele Le Cordon Bleu odwiedzili Polskę, aby zaprezentować szkołę. Poproszono mnie, jako absolwentkę londyńskiego oddziału Le Cordon Bleu, abym wspólnie z prezentującym szefem uczestniczyła w pokazie kulinarnym.

Tabaka, czyli kuchenne zamieszanie

Tabaka, czyli chaos i zamieszanie w kuchni, którego się spodziewaliśmy, a jednak nas zaskoczyło.

Jak wygenerować w restauracji dodatkowe 20 tys. obrotu miesięcznie?

Pomimo iż praca w gastronomii sprawia nam ogrom satysfakcji, bywają momenty, w których załamujemy ręce, widząc rachunek zysków i strat.

Granica kuchnia-kelner, czyli jak odpowiednio zaprojektować rozdzielnię kelnerską

Jednym z elementów decydującym o tym, czy jesteśmy w stanie prowadzić lokal gastronomiczny, jest to, czy posiadamy odpowiednią ilość miejsca zgodną z zasadami obowiązującymi w danym kraju.

Kroić każdy może, trochę lepiej i trochę gorzej...

Nóż w kuchni to na pewno bardzo ważne narzędzie, nikt chyba nie wyobraża sobie pracy w kuchni bez jego użycia.

Czas na chłodnik - zimne zupy świata

Owocowe, warzywne, łagodne czy też bardzo pikantne świetnie się będą nadawać na gorące, popołudniowe wiosenne dni.

Szparagowe Love

Szparagowa miłość zaczyna się już pod koniec kwietnia i trwa przez kilka tygodni. Jest intensywna. Bardzo. Na przemian zielono-biała-zielona, czasem fioletowa.

Witaj w naszych progach Młody Smakoszu

Przeogromna ilość kolacji i kulinarnych spotkań adresowana jest wyłącznie do dojrzałych konsumentów.

Wiosna na talerzu

W kalendarzu obowiązuje na pewno. W przyrodzie też rozgościła się na dobre. Pachnie, kwitnie, zieleni się dookoła. Coraz śmielej rozkłada się też na restauracyjnych talerzach i rządzi w kartach menu. WIOSNA!

Audyt lokalu przed jego zakupem bądź zawarciem umowy najmu

Decyzja w zakresie wyboru lokalu jest w mojej ocenie najważniejszą kwestią, którą trzeba dobrze przemyśleć przed rozpoczęciem działalności.

Mroźne oblicze deseru

Lody to najpopularniejszy deser na całym na świecie. Kto nie lubi lodów? Chyba nie ma takiej osoby, zwłaszcza że lody niejedno mają imię.

Wiosenne porządki szefa kuchni

Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty... Na nadejście wiosny czeka z utęsknieniem niemalże każdy.

Czy wystarczy sam talent, by wygrać?

Gdy mówi się czy pisze o szefach kuchni, to najczęściej używa się takich określeń jak wyczucie smaku, talent, a gubi się gdzieś przy tym wiedza, umiejętności i po prostu ciężka praca.