Artykuły
Mięso - aromatyczny smak umami
Odgrywa ważną rolę w diecie, dając szefom kuchni szerokie pole do kulinarnych kreacji.
Podróż po smakach Turcji
Turecka kuchnia jest jak tamtejsza aura - potrafi zachwycić.
Dostawa dostawie nierówna
To wiedza, która może dla restauratora okazać się bezcenna.
Nowa generacja smaku - młodzi kucharze a gastronomia
Jakie są realia i co powinno stać się przepisem na zachęcenie ich do przywdziania fartucha?
Opakowania a zrównoważona przyszłość gastronomii
Opakowania w gastronomii są równie ważne jak ich zawartość. Muszą być nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne.
Niezbędnik szefa kuchni
Elementem niezbędnym jest zebranie sprzętu, w tym urządzeń i maszyn do profesjonalnego gotowania.
Czysta restauracja: klucz do sukcesu i bezpieczeństwa
Brudne stoły, lepiąca podłoga, zakurzone blaty ? to widok, który odstraszy nawet najbardziej wyrozumiałych gości.
Innowacyjne podejście do wentylacji i okapów kuchennych
Okapy i systemy wentylacyjne są wyposażone w zaawansowane technologie, które nie tylko poprawiają jakość powietrza, ale także zwiększają efektywność energetyczną.
Makaron: przepis na idealną kompozycję z sosem
Lista odmian jest imponująca i stale ewoluuje, a z czasem powstają nowe wariacje. Które z nich sprawdzą się w Twoim menu?
Menu jesienne - talerz sezonowych smaków
Polska złota jesień. Na samą myśl na mojej twarzy pojawia się uśmiech i zachwyt. Jakże kolorowa jest na talerzu!
Burger - jak go ugryźć?
Chleb, bułka, kawałek mięsa, liść sałaty, cebulka, ogórek konserwowy, pomidor, do tego keczup lub majonez, a nieraz jedno i drugie, chyba każdy zjadł kiedyś coś takiego. Czy smakowało?
Sztuka wypoczynku
Powinna stać się nawykiem pozostawiania życia restauracji poza doraźną kontrolą na czas urlopu.
Przetwory - smak lata na później
Czy taka "produkcja" ma uzasadnienie ekonomiczne?
Półka alkoholi - jak ją zbudować?
Zanim zajmę stolik, poświęcam chwilę, aby rzucić okiem na półkę alkoholi.
Dipy i sosy - dopełnienie smaku oraz jakości
Dodatki te tworzą pole do popisu dla szefów kuchni.
Kuchnia francuska - sztuka kulinarnej celebracji
Bogata historia oraz kultura jedzenia oparta na wspólnym spędzaniu czasu przy stole
Profesjonalny bufet - funkcjonalność i przemyślany design
Jak go zorganizować, aby stworzyć klimat gwarantujący doskonałą zabawę i wyeksponowane dania?
Piece konwekcyjno-parowe - technologia, która przynosi zysk
Są jednym z najważniejszych osiągnięć w dziedzinie nowoczesnej gastronomii.
Nieletni a sprzedaż alkoholi bezalkoholowych
Trend, który każe zastanowić się nad zasadami, jakie rządzą procesem ich sprzedaży.
Analiza rynku dystrybutorów i hurtowni - część II
W jaki sposób dystrybutorzy, hurtownie oraz dostawcy odpowiadają na potrzeby właścicieli lokali gastronomicznych.
Kuchnia zero waste - szacunek do produktu i ekonomia
Co na to szefowie kuchni?
Jem, ale nie powiem
Dziś możemy poznawać przepisy znanych szefów kuchni i podglądać ich pracę, nie ruszając się z domu. Czy potrafimy to wykorzystać?
Tłuszcze - bogactwo smaku i aromatu
To właśnie one stanowią główny nośnik smaku!
Lekkie koktajle i szprycery, czyli orzeźwiające trunki na lato
To idealny wybór na letnie dni, kiedy pragniemy orzeźwienia, ale jednocześnie chcemy uniknąć zbyt mocnych trunków.
Kuchnia roślinna dla każdego
Z czego wynika zainteresowanie opcjami wege?
Rynek delivery rośnie w siłę
Kiedyś trend, obecnie codzienność. Nieustanny rozwój oferty dostaw jedzenia przyczynił się do coraz częstszych zamówień.
Czworonogi w restauracji
Sytuacji, w których spotykamy czworonogi w miejscach publicznych, w tym w lokalach gastronomicznych, przybywa.
Wielofunkcyjne urządzenia w gastronomii - zastosowanie i innowacje
Odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej gastronomii, przyczyniając się do zwiększenia efektywności, precyzji i różnorodności.
Co należy wiedzieć o spółce cichej?
Aby współpraca w ramach spółki cichej nie zakończyła się głośną awanturą, stosunki między wspólnikami jawnymi i cichymi powinny być szczegółowo uregulowane.
Zawód: szef kuchni
Szef kuchni to zawód, który w ostatnich latach zyskał na atrakcyjności.
Sztuka owocnej współpracy
Ogarnia mnie smutek i zniechęcenie do współpracy, gdy podczas letniej dostawy umiera na moich oczach świeży bukiet kopru.
Analiza rynku dystrybutorów i hurtowni - część I
Przyjrzymy się, jakie są podstawowe kryteria wyboru dystrybutora oraz spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, jakie wyzwania stoją przed dostawcami w obliczu zmieniających się trendów.
Innowacje a efektywność i doświadczenie gościa
Wprowadzenie zaawansowanych rozwiązań sprzętowych umożliwia osiągnięcie wyższego stopnia personalizacji oferty.
Kiedy zdarzy się wypadek przy pracy
Co zrobić, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tego typu zdarzeń w naszej restauracji?
Garnirowanie - smacznie, świeżo, z pomysłem
Dobrze dobrane garnirunki mogą przemienić zwykłe danie w prawdziwe dzieło sztuki.
Smaki Azji po polsku, czyli jak stworzyć restaurację, która przyciągnie gości
To trochę jak historia o poszukiwaniu skarbu, w moim przypadku są nim smaki.
Mięsna sztuka
My, jako kucharze i szefowie kuchni, stajemy przed wieloma dylematami, wybierając dobry kawałek mięsa. Dlaczego?
Ach, ta dzisiejsza młodzież
Dzisiejsza młodzież, pokolenie ?Z?, utrapienie pracodawców i szefów kuchni. Czy na pewno?
Sprzedaż lodów na wynos - problematyczne podatki
Wymagania, jakie stawiają przed tobą obowiązujące przepisy, w tym te podatkowe.
Zastosowanie i rozwój technologii chłodniczo-mroźniczych
Mają kluczowe znaczenie dla utrzymania wysokiej jakości potraw serwowanych w gastronomii.
Catering dietetyczny - kreatywność zamknięta w pudełku
Odmienne punkty widzenia, którym przyświeca jeden cel - różnorodność cateringu dietetycznego.
Woda okiem hydrosommeliera
Woda w ofercie restauracji nie jest już tylko dodatkiem, lecz stanowi integralną część doświadczenia kulinarnego.
O jajach w kuchni bez jaj
To temat prastary, dlatego można by pomyśleć, że nie sposób nic dodać
La pasta - makaron po włosku
Makaron - jedno z klasycznych dań kuchni włoskiej - od lat podbija menu restauracji.
Kłopotliwy gość, czyli wykluczenia, diety i fanaberie
Szereg ograniczeń wycelowanych dziś w szefa kuchni potrafi podcinać nam delikatnie skrzydła.
Bukiet smaków w ogródku
Okres na wykorzystanie dodatkowej powierzchni, popularnej wśród gości spragnionych słońca.
Pora na lody
To deser, który cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Uwielbiają go dzieci, cenią dorośli.
Napojowa rewolucja
Sprawdzone propozycje i niecodzienne rozwiązania doskonale pójdą ze sobą w parze.
Polskie wina w festiwalowej odsłonie
Imprez winiarskich na mapie Polski, zdecydowanie, nie brakuje.
American food dream, czyli fast food w food truckach
Współczesna kuchnia amerykańska to mieszanka kultur i narodowości.
Naleśniki w restauracji - ewolucja trendu i fenomen popularności
Ich wariacje są niezliczone - od tradycyjnych receptur po nowoczesne interpretacje z różnorodnymi nadzieniami.
(Gdzie) Jest smak! (?)
Sedno naszej pracy sprowadza się do znalezienia smaku.
Z ekologią za pan brat
Stosowanie zrównoważonych rozwiązań przynoszących korzyści dla lokalu i środowiska.
Perfekcyjna czystość: sekrety efektywnej zmywalni
Efektywność operacyjna zmywalni ma fundamentalne znaczenie dla utrzymania standardów higienicznych.
Deserowe trendy na sezon wiosenno-letni
Jakie zjawiska będą kształtować cukiernictwo w nadchodzącym sezonie?
O food pairingu słów kilka
Food pairing, co do zasady, jest sztuką łączenia smaków.
Okapy z mgłą wodną przyszłością profesjonalnych kuchni
W dobie coraz wyższych oczekiwań gości, branża gastronomiczna poszukuje nowych rozwiązań.
Wojaże po smakach Azji
Azjatyckie smaki nie kończą się na Japonii i Chinach. One mają tam swój początek.
Finger food - małe dania, dużo smaku
Z czego wynika fala ich popularności?
Kuchenne inspiracje
Wiele osób marzy dziś, by zostać szefem kulinarnego projektu.
Czekolada w roli głównej
To nie tylko składnik wielu deserów, ale także wszechstronny surowiec.
Ryby, owoce morza i kawior, czyli luksusowe menu
Niech przygotowane z nich dania będą wizytówką lokalu, jak wizytówką jego prestiżu może stać się kawior.
Raport - Euro 2024 i wydarzenia sportowe w gastronomii
Wydarzenia sportowe stanowią doskonałą okazję dla właścicieli lokali gastronomicznych do zwiększenia zysków.
Projektowanie karty alkoholi
Od czego należy zacząć?
Analiza rynku piekarniczo-cukierniczego
Uwzględnimy analizę trendów, które wpływają na spożycie wyrobów piekarniczych oraz cukierniczych w lokalach.
Trendy na 2024 rok
Kulinarnym trendom świat doradców zaczyna się przyglądać z półrocznym wyprzedzeniem, podczas gdy my, ich odbiorcy, poruszamy się po własnych sprawdzonych koleinach.
Tłuszcz królem gastronomii?
Niekiedy demonizowane, są niezwykle potrzebne, bo bez nich nie byłoby gotowania.
Nowy rok i nowe opłaty
Nadchodzi Nowy Rok, a wraz z nim wielu restauratorów zostanie obciążonych nowymi opłatami związanymi z wykorzystywaniem kubków i opakowań jednorazowych z tworzyw sztucznych.
Myśl i nie marnuj
Krok po kroku najbardziej oddani i zaangażowani mieszkańcy naszej planety próbują, choćby w minimalnym stopniu, nauczyć innych, jak poprawić taką rzeczywistość.
Beztroskie święta
Święta to wyjątkowy okres w roku. Są również nie lada wyzwaniem dla branży gastronomicznej i hotelarskiej, gotowej zrobić wiele w celu sprostania wymaganiom gości. A one rosną i rosną.
Rynek alkoholi - analiza w sektorze HoReCa
Alkohol odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu branży. W prezentowanym raporcie przyjrzymy się różnym aspektom konsumpcji alkoholu.
Mały prezent, wielki gest
Święta zbliżają się wielkimi krokami.
Mrożonki - smak, wygoda i zrównoważona kuchnia
Dzięki różnorodnym technikom mrożenia restauracje zachowują świeżość składników, zyskując elastyczność w tworzeniu smacznych dań przez cały rok.
JEJ WYSOKOŚĆ PIZZA
Historia pizzy, jako części włoskiej tradycji i jednego z najważniejszych symboli mojego kraju, jest zakorzeniona w odległych czasach.
Armatura sanitarna w gastronomii - klucz do higieny i efektywności
Odpowiednio dobrana armatura sanitarna stanowi nieodłączny element prawidłowego działania każdej kuchni gastronomicznej.
Reklama alkoholu w Internecie
Ostatnie lata, w tym rozwój Internetu, a przede wszystkim mediów społecznościowych, stworzył wiele nowych kanałów umożliwiających reklamę alkoholu.
Gastronomia POStępowa
Nowoczesne i funkcjonalne rozwiązania technologiczne to we współczesnej gastronomii codzienność.
Drobiowe trio - kurczak, indyk i kaczka
Wybierając się do większości restauracji, w menu ujrzymy liczne pozycje, w których ważną rolę odgrywa drób.
Świąteczne spotkania, czyli catering, klimat i smak
Temat stały i powracający co roku, jak menu letnie, jesienne czy wielkanocne. Czas bardzo intensywnej pracy, a co za tym idzie, doskonały moment na zwiększenie obrotów i, oczywiście, zysków.
Wyposażenie baru w lokalu, czyli barowy tetris
Praca za barem może sprawiać satysfakcję. Uśmiech na twarzach gości po każdym kolejnym łyku idealnie dopasowanego do ich preferencji koktajlu daje dużo radości. Jednak to zajęcie bywa także utrapieniem.
Świąteczne wypieki - sztuka tworzenia bożonarodzeniowych smaków
Powoli zaczynamy czuć święta. W powietrzu unosi się aromatyczny zapach przypraw korzennych, wykorzystywanych choćby w pumpkin spice latte.
Bezpieczna gastronomia - środki czystości i niezbędne czyściwa
W branży gastronomicznej higiena odgrywa kluczową rolę.
Anatomia burgera
Soczyste mięso podawane w dwóch częściach chrupiącej bułki z dodatkiem warzyw i sosów - tak wygląda, znany na całym świecie, klasyczny burger.
Gęsina nie tylko na Świętego Marcina
Gęś - królowa naszych stołów od dawien dawna. Hoduje się ją nie tylko ze względu na mięso, ale i cenny tłuszcz, jaja oraz pierze.
Jesienny bukiet w kieliszku
Jak co roku, nadchodzi właśnie moment, gdy szefowie kuchni zmieniają sezonowe menu.
Poradnik dla boomerów, czyli różnice międzypokoleniowe w gastronomii
Sztos, dzban, to niektóre powiedzonka młodzieży, które przeszły do słownictwa potocznego. Jednak jak nie być boomerem i nie usłyszeć za plecami pogardliwego stwierdzenia: "Ok, boomer!" od młodszego pokolenia?
Oświadczenia na ciasto? A może na tatar?
Proponujemy, by przyjrzeć się lepiej ich treści oraz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy składanie oświadczeń rzeczywiście ma sens i może okazać się skuteczne.
Restauracja w mediach społecznościowych
W czasach, gdy zaczynałam pracę w restauracji, podstawową formą zdobywania informacji o ofercie była dobrze poprowadzona strona internetowa, drukowane informatory oraz mniej lub bardziej lokalne przewodniki.
Złota jesień na talerzu
Choć za oknami ostatnie przebłyski letniego słońca, to restauratorzy i szefowie kuchni powoli już myślą o jesieni. W kuchni oznacza to niemałe zmiany.
Analiza rynku napojów gorących w sektorze HoReCa
Pozycja napojów gorących na rynku nieustannie wzrasta. Traktujemy je, jako stały element codzienności.
Kwiat elektryczny - porażające doznania smakowe
Roślina ta wzbudza wiele kontrowersji. Szczególnie wśród osób preferujących nieco delikatniejszy smak lub tych, którzy nie mieli jeszcze okazji go spróbować.
Restauracja od kuchni
Jak połączyć ładny wygląd z przemyślanym projektem użytkowym kuchni? Design i funkcjonalność mogą iść w parze.
Rezerwacja stolików od strony prawnej
Choć rezerwacja stolików wydaje się kwestią błahą i oczywistą, dobrze, kiedy jest zabezpieczona odpowiednimi postanowieniami prawnymi.
Ryby i owoce morza
Jak co roku wakacje sprzyjały podróżom w ciepłe kraje lub nad morze. Odkryliśmy nieznane nam miejsca i smaki.
Street food - podróż po ulicach świata
Przechodniów przyciąga propozycja niecodziennych dań. Zapach nakazuje im się na chwilę zatrzymać.
Analiza rynku mięsa
Lubiane i spożywane od wieków - mięso - jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Trudno sobie wyobrazić, szczególnie tym, którym diety roślinne nie w głowie, menu bez dań mięsnych.
Rynek hurtowni i dystrybutorów - raport, cz. 2
Tym razem przyjrzyjmy się oczekiwaniom, jakie restauratorzy i szefowie kuchni mają w stosunku do dystrybutorów, hurtowni i dostawców produktów do ich lokali.
Analiza rynku Wege - czyli o kuchni roślinnej
Rynek gastronomiczny oraz wybory gości nie powodują złudzeń - dieta roślinna w naszym kraju ma się bardzo dobrze!
Rynek hurtowni i dystrybutorów - raport, cz. 1
Kluczowym aspektem funkcjonowania lokali z branży HoReCa są zaufani i sprawdzeni dostawcy oraz hurtownie
Sernik - stały bywalec gastronomii
Sernik, jak wiemy, jest ciastem bardzo zakorzenionym w polskiej tradycji. Od zawsze stanowi nierozerwalną parę z uwielbianą przez wszystkich szarlotką.
O odpowiedzialności restauratora słów kilka
Odpowiedzialność może mieć kilka wymiarów
Nowoczesne technologie rewolucjonizujące gastronomię: od kuchni po przestrzeń restauracyjną
W gastronomii technologia odgrywa coraz ważniejszą rolę
Bąbelkowe przeżycie
Nie ma wątpliwości, że Polacy kochają wina musujące
Liofilizowane owoce, warzywa i zioła
Kosmiczna technologia? Nie do końca. Liofilizacja powstała w zasadzie na potrzeby wojska już w okresie drugiej wojny światowej
Lato - czas orzeźwienia
Nadchodzi okres, podczas którego do głosu dochodzą lemoniady, soki i inne zimne napoje
Przetwory w gastronomii
Czas, który od wieków ludzkość wykorzystuje na powolne przygotowania do następnej zimy
Na śniadanie czas!
Aby dobrze zacząć dzień, nie wystarczy z uśmiechem na ustach wstać z łóżka
Trendy w branży piwnej - co będziemy pić w najbliższym sezonie letnim?
Rynek piwa nieubłaganie podlega dość regularnej sezonowości
Street food - uliczne jedzenie najlepszej jakości
W pierwszej kolejności należy zastanowić się, czym jest uliczne jedzenie?
Klauzula rebus sic stantibus, czyli o ryzyku gospodarczym restauratora
Choć wydaje się, że okres największych podwyżek cen powoli mamy za sobą, wielu restauratorów nadal ma problem z wykonaniem umów, które zawarte zostały z dużym wyprzedzeniem
W dobrym szkle dobre wino
Wino, jako trunek, dobre jest zarówno jako dodatek do posiłku, jak również jako osobny element spotkania ze znajomymi czy rodziną
Świeżość owoców i warzyw
Wiosna i lato to czas, kiedy z ogromną przyjemnością sięgamy po świeże warzywa i owoce
Wiosenno-letnie trendy deserowe
Cukiernictwo w roku 2023 jest bardzo odmienione
Pokolenie "Z" vs. "Wypalone Pokolenie"
Jako szefowie kuchni, czy generalnie pracodawcy, mierzymy się od wielu lat z problemami rekrutacyjnymi
Śródziemnomorskie smaki
Kuchnia śródziemnomorska cieszy się ogromną popularnością od wielu lat i po dziś dzień nie ma sobie równych
Czy tłuszcze są niezdrowe?
Niezwykle trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie kuchni bez chociażby podstawowych tłuszczów
Sezon eventowy - czas, start!
"Event" to słowo, które od dłuższego czasu zagościło w nomenklaturze branży gastronomicznej
Czy grill musi być nudny?
Co będzie modne i konieczne w tym ciężkim sezonie?
Czas na wynos
Na ratunek nieraz przychodzi możliwość zakupienia dań na wynos, prosto z dostawą do domu lub zamówienia cateringu
Sezonowość ważna i korzystna
W obecnych czasach dla gastronomii bardzo ważnym elementem funkcjonowania jest sezonowość
Zespół zgrany czy zwinny?
Kiedy myślę o zespołach osób, które pracują w gastronomii i które obserwuję, korzystając z ich usług, często porównuję je do orkiestry symfonicznej lub jazzbandu
Oszczędna efektywność - jak to osiągnąć?
Przedstawicielom wielu branż sen z oczu spędzają aktualnie ciągłe podwyżki cen wszystkiego - od produktów w sklepach, po koszty mediów
Kawa - podróż po smakach i aromatach
Kawa jest z nami wszędzie i niezależnie, w jakiej formie zostanie podana oraz w jakim celu ją pijemy, towarzyszy naszej codzienności
Dział zmywalni - koniec i początek procesów w gastronomii
Zwraca się uwagę na jakość produktów i ich sposób podania, ale warto również mieć na uwadze to, że poza tym istotna jest higiena i czystość
Jak być dobrym menedżerem?
Jedno z najtrudniejszych zadań w restauracji - prócz fenomenalnego szefa kuchni do sukcesu potrzebujemy jeszcze dobrego menedżera
Czy warto się szkolić?
Wiedza, którą zdobywamy, jest bezcenna i jest nasza, poszerzanie jej nieustanie powinno być wpisane w DNA każdego kucharza
O Wielkanocy kilka słów
Zbliżają się święta wielkanocne i mając kilka przemyśleń związanych z tym tematem, postanowiłem się nimi z Wami podzielić
Jak zbudować alkoholową półkę z rozwagą?
W jak dużym mieście prowadzisz pub, bar, bistro?
Restaurator to nie policjant. Ani pracownik ochrony
Dlaczego to postanowienie jest wyjątkowo niefortunne?
Nowoczesny profesjonalizm, czyli jak wyposażyć kuchnię w restauracji
Trudno sobie wyobrazić profesjonalną kuchnię bez nowoczesnych maszyn.
Karta win jako nieodzowny element restauracji
Z moich obserwacji wynika, że coraz częściej karta win jest drukowana osobno i nie dzieje się to bez przyczyny.
Makarony - fundament w gastronomii
Makaron jest wyjątkowym wyznacznikiem w kuchni.
Rewolucja w świecie fast food
Rynek tego typu jedzenia ewoluował i cały czas się rozwija. Co więcej - inwestycja w niego po prostu się opłaca.
Ratunku! Zapomniałem wnieść opłaty za alkohol!
Czy można tę sytuację jednak jeszcze jakoś uratować?
Menu engineering, czyli jak zaprojektować menu w restauracji
Jak prawidłowo zaprojektować menu w restauracji?
Śniadanie hotelowe
Na wstępie chciałbym podzielić hotele na dwie kategorie, ponieważ od tego zależy, jaki asortyment śniadaniowy jest podawany.
Konkursy kulinarne subiektywnie
Można śmiało stwierdzić, że życie to rywalizacja.
Analiza rynku piekarniczo-cukierniczego
Sprawdźmy, jak cały segment poradził sobie w tych specyficznych czasach.
Zmiany w sprzedaży alkoholu online. Czy aby na pewno?
Niemal równo dwa lata temu pisałam dla Ciebie na łamach "Szefa Kuchni" artykuł na temat tego, dlaczego sprzedaż alkoholu przez Internet jest nielegalna.
Walentynki vs. tłusty czwartek. Nie musisz wybierać!
Luty kojarzony jest z czasem dla zakochanych oraz z amatorami słodkości.
Wytrawne monoporcje, czyli tak mało, a tak wiele
Nie w ilości, lecz w jakości i pomyśle tkwi sukces dania
Na rozgrzanie karnawału
Najważniejszą kwestią jest to, jak celebrować ten wyjątkowy czas w roku i jaki napitek wziąć do ręki, by w karnawale dobrze się bawić
Monodesery - wybitna sztuka czy przerost formy nad treścią?
Temat powracający jak bumerang, ale jakże niejednoznaczny. Jedni je uwielbiają, inni nie bardzo.
Zrównoważony rozwój w gastronomii
Od pewnego czasu wszyscy spotykamy się z problemami natury ekonomicznej, gospodarczej oraz ekologicznej.
O zmianach w podatkach w 2023 roku
Warto zainteresować się licznymi zmianami na gruncie prawa podatkowego, jakie nastąpią w roku 2023.
Trendy kulinarne na 2023 rok
Jakie nowości przyniesie nam ten 2023 rok?
Piece do każdego lokalu
Podstawowym wyposażeniem każdej profesjonalnej kuchni są piece piekarnicze, konwekcyjne i konwekcyjno-parowe.
Wyjątkowe powitanie
Czekadełko, wellcome, amuse bouche, przekąska. Kiedy i jaka?
Innowacyjne rozwiązania w kuchni i całej gastronomii
Coraz więcej restauracji jest zainteresowanych wdrożeniem nowych technologii.
Nakarmić turystę
Krótki weekendowy wyjazd do Bukaresztu wzbudził we mnie nie tylko zachwyt wielkością i pięknem samego miasta, ale poruszył szereg myśli związanych z karmieniem turystów, czyli gości.
Amerykańska różnorodność
Zapytać o tradycyjne amerykańskie danie, to jak pytać o tradycyjne danie europejskie - nie ma jednego.
Przyszłość będzie wege!
Nie bez powodu właśnie w styczniu, kolejny rok z rzędu, rusza kampania Vegenuary!
Umowy w gastronomii i prawa konsumenckie cz. II
Dziś chciałabym omówić drugą grupę przepisów, które dotyczą konsumentów i zawieranych z nimi umów.
Rynek alkoholi - analiza w branży HoReCa
Przyjrzyjmy się, jak w mijającym roku kształtował się rynek alkoholi w branży HoReCa.
Święta, święta i prezenty
Boże Narodzenie tuż-tuż. Świąteczna gorączka jest coraz bardziej wyczuwalna.
Ekspresy - wydajność, jakość i pełny profesjonalizm
Kawowa rewolucja dotarła do Polski.
Świąteczny czas w restauracjach
Święta w gastronomii są zawsze intensywnym okresem w roku.
W ten przedświąteczny czas
Mamy grudzień, jednakże świąteczne plany cała branża gastronomiczna snuje już od dawna.
W jedności siła
W jaki sposób wykorzystać najlepiej miejsce i jednocześnie sprostać wymaganiom ekonomicznym i higienicznym?
Wina musujące idealne na karnawał
Prosecco, szampan, hiszpańska cava coraz częściej pojawiają się w naszych kieliszkach.
Catering świąteczny
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen magii, prezentów, spotkań w gronie najbliższych nam osób przy suto zastawionym stole
Prosto z wody na polskie stoły
Ryby od pokoleń goszczą na naszych stołach, od codziennych obiadów, przez wytworne kolacje, kończąc na tradycyjnych świątecznych stołach tysięcy Polaków
Wykorzystanie ziół i przypraw w gastronomii
Kuchnia Polska jest ceniona na całym świecie za prostotę oraz bogactwo zastosowanych ziół i przypraw.
Drób niejedno ma imię
Drób jest obecny w diecie naszych rodaków i tak jak nasi goście uwielbiają kurczaka, tak często wybierają także innego rodzaju mięso drobiowe - indyka, kaczkę, gęś czy perliczkę.
Śniadanie, czyli jak zacząć dzień dobry
Lekkie i szybkie czy obfite i trwające znacznie dłużej niż kilka chwil?
Umowy w gastronomii i prawa konsumenckie cz. I
Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat nasz porządek prawny wzbogacił się o wiele regulacji prokonsumenckich.
Jak to jest z tą wódką?
Wódka była, jest i będzie najbardziej rozpoznawalnym produktem alkoholowym z naszego kraju.
Mundial 2022 - świat sportu i gastronomii gra do jednej bramki
Jak przygotować lokal na przybycie kibiców, by spełnić ich oczekiwania i zachęcić do powrotu po mundialu?
Gęsina na talerzu
Chcąc zacząć opowieść o gęsinie, należy zadać sobie podstawowe pytanie - o jakiej gęsi mówimy?
Urządzenia wielofunkcyjne w gastronomii
Kiedyś wiele z tych czynności wymagało znacznie więcej szkoleń i umiejętności, a dziś można je wykonać szybciej lub prościej.
Zapraszam do POStępowej restauracji
Gastronomia jest branżą, która również garściami chwyta nowinki techniczne, usprawniając dzięki nim pracę w restauracjach.
Rzadkie rodzaje mięsa - ekstrawagancja czy rewolucja?
Na świecie istnieje bardzo dużo gatunków zwierząt, jednak na nasze stoły trafia niewiele z nich.
Raport. Rynek napojów gorących w sektorze HoReCa 2022
Jak kształtuje się rynek napojów gorących? Zobaczcie sami!
Książeczki sanepidowskie - jak to w końcu jest?
Zamieszanie z książeczkami sanepidowskimi trwa co najmniej od 10 lat
Wachlarz roślinnych możliwości
Coraz mniejszym zaskoczeniem w restauracyjnych kartach dań są pozycje wegańskie i wegetariańskie
Skuteczna wentylacja kluczem do dobrej atmosfery
Wszystkie komercyjne urządzenia kuchenne, które wytwarzają jakikolwiek rodzaj dymu, ognia lub tłuszczu, muszą być wentylowane.
Restauracja hotelowa nie tylko dla gości hotelu
Komfort i wygoda, czyli niewątpliwe zalety restauracji hotelowych.
Trendy na jesień w świecie miksologii
Jakie aromaty będą królować w koktajlowych menu? Co będą zamawiać goście barów?
Pudełka pełne zdrowia i smaku
Funkcjonowanie w dzisiejszym świecie pełne jest różnorodności, paradoksów oraz przeciwieństw.
Mrożonki - drugie życie produktów
Można z nich korzystać przez cały rok. Choć latem często zapomniane, jesienią zaczynają wracać do łask.
Zioła i przyprawy - jak i do czego je używać
Czego, w jakich proporcjach, a przede wszystkim jak dodać, aby było smacznie?
O smakach, które zostają w pamięci, czyli o kuchni włoskiej
Kiedy po raz pierwszy przyjechałem do Polski w 2006 roku, wszystko wyglądało zupełnie inaczej niż dzisiaj.
BARdzo ważny element lokalu
Każdy restaurator chciałby, aby jego lokal miał w sobie coś, co wyróżniałoby go spośród pozostałych.
Trend na comfort food trwa!
Są takie dania, do których wracamy nie tylko ze smakiem, ale i z sentymentem
Przetwory w gastronomii? Tak!
Własna spiżarnia w hotelu czy restauracji to powód do dumy każdego szefa kuchni
ZAIKS i STOART - uprawnienia i kontrole
Czy ZAIKS i STOART mogą żądać od Ciebie albo Twoich pracowników udzielenia informacji bądź przedstawienia dokumentów?
Rynek delivery - raport
Jak dokładnie kształtuje się rynek delivery - przyjrzymy się temu w naszym najnowszym raporcie rynku dowozów jedzenia.
Rynek dystrybutorów i hurtowni do HoReCa - raport, część II
W tym numerze spojrzymy na temat od drugiej strony - dystrybutorów, dostawców i hurtowni.
Kurczak - król polskiego stołu
Trudno wyobrazić sobie bez niego polską kuchnię.
Ghost kitchen - nowy format gastronomiczny
Cloud kitchen, dark kitchen, multikuchnia, shadow kitchen lub ghost kitchen, to tylko zamienne nazwy miejsc, które w rzeczywistości nie istnieją.
Przyciągające aromaty, smaki i kolory Indii
W kulturze Indii kuchnia, a zatem jedzenie - to jedne z najważniejszych elementów życia
IT w gastronomii
Obecnie trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie jakiejkolwiek restauracji, kawiarni czy baru bez cyfrowego odpowiednika bloczka kelnerskiego
Jakie wina uprzyjemnią nam lato?
Jakie wina wybrać do picia latem? Oto lista kilku propozycji do odkrycia.
Influencer w restauracji
Jak zatem "ugryźć" temat współpracy z idolami XXI wieku?
Jak to jest z tą muzyką w restauracji?
Muzyka w restauracji to niby rzecz nie nieodzowna.
Rynek dystrybutorów i hurtowni do HoReCa - raport, część I
Jak wygląda relacja między szefami kuchni i restauratorami a dostawcami i hurtowniami produktów spożywczych?
Spójna dekoracja kluczem do sukcesu
Deser powinien zaciekawić, wzbudzić emocje odbioru za pomocą elegancji i kolorów.
Chłodnictwo w gastronomii
Urządzania chłodnicze są istotnym elementem funkcjonowania zakładu gastronomicznego.
O dyskryminacji w zatrudnieniu słów kilka...
O dyskryminacji w restauracji robi się głośno co jakiś czas.
Gdzie mogę kupić alkohol?
Dlatego dziś proponuję Ci powtórkę z ustawowych warunków prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych.
Różnorodność piwnych doznań
"Jasne pełne", z którym to określeniem zwykło nam się kojarzyć, systematycznie przechodzi rewolucję.
Mycie i dezynfekcja w gastronomii
Branże przemysłu spożywczego nie mogą prowadzić swojej działalności bez opracowanych, skutecznych programów mycia i dezynfekcji.
Przywiązanie od pierwszego śniadania
W artykule postaram się przybliżyć kwestie śniadań w lokalach gastronomicznych.
Szkolenia dla gastronomii - co warto o nich wiedzieć?
Bardzo ważne jest dbanie o ciągłe podnoszenie kwalifikacji pracowników czy też swoich własnych umiejętności
Z recyklingu, czyli o mocy surowców wtórnych
Opakowanie nie jest już tylko wyznacznikiem kuchni typu street food.
Stal nierdzewna w gastronomii
W niniejszym artykule postaram się przybliżyć, dlaczego stal nierdzewna jest doskonałym wyborem dla gastronomii.
Sezon lekkości czas zacząć
Nadchodzi niezwykle smaczny czas w roku!
W rytmie orzeźwienia
Szukając ugaszenia pragnienia, w karcie napojów spotkać możemy już nie tylko mineralną, soki czy oranżady.
Leasing wart uwagi
Leasing dla przedsiębiorców działających w branży gastronomicznej pozostaje najkorzystniejszą formą finansowania środków trwałych
Lody - gwarancja smaku i jakości
Rzemieślnicze produkty zyskują na popularności. Czas więc postawić na jakość. Czas na lody!
Zatrudnienie Ukraińców - jak to zrobić?
Specustawa określa szczególne zasady zalegalizowania pobytu obywateli Ukrainy.
Kuchnia roślinna w Polsce - analiza rynku
Przyglądając się gastronomii oraz wyborom polskiego konsumenta, bardzo łatwo można zaobserwować, że wzrosło zainteresowanie kuchnią roślinną.
Rozpoczynamy sezon grillowy
Pierwsze ciepłe dni, słońce, grono rodziny i przyjaciół, a przede wszystkim unoszący się, aromatyczny zapach mięsa z rusztu.
Kuchnia włoska: numero uno in Polonia
Kuchnia włoska jest najbardziej popularną kuchnią regionalną na całym świecie, więc i w Polsce ma swoich wiernych fanów, i to nie mało!
Zastosowanie jaj, przegląd rynkowy oferowanych egzemplarzy i ich ocena konsumencka
W czasach konsumpcjonizmu kierujemy się przede wszystkim ceną i wielkością jaj, ale czy na pewno nam się to opłaca?
Siła wyższa - wystarczy kodeks czy powinna być jednak umowa?
Siła wyższa w ciągu ostatnich dwóch jest w gastronomii odmieniana przez wszystkie przypadki.
Dostawa na wielkanocny stół
Od kilku lat możemy zaobserwować zwiększone zainteresowanie jedzeniem w formie cateringu.
Ładnie, smacznie, funkcjonalnie
Dobra restauracja charakteryzuje się smacznym jedzeniem. Ale czy tylko?
Kiedy mnożysz smak razy różnorodność, wynik może być tylko jeden
O foodsharingu, który jest niewątpliwym trendem 2022 roku, opowiada Jakub Ignyś - regionalny szef kuchni w sieci restauracji Secret Garden.
Analiza rynku piekarniczo-cukierniczego
Jak obecnie wygląda sytuacja rynku piekarniczo-cukierniczego oraz jakie trendy widoczne będą w 2022 roku?
Zbliża się najsłodszy dzień w roku!
To właśnie 24 lutego przypada w tym roku tłusty czwartek.
Co miłość złączy, restauracja niech nie rozdziela
Walentynki w restauracji stały się tradycją kultywowaną przez coraz więcej par.
Kolejne składniki zgodnego z prawem menu
Wykaz składników dania, alergenów i określenie gramatury potrawy - to obligatoryjne składniki zgodnego z prawem menu
Gastronomia molekularna - nauka na talerzu
Nie taka młoda, bo pojawiła się na świecie (a konkretnie we Francji) już ponad 33 lata temu.
Menu zgodne z prawem? Jest kilka warunków
Czym wyróżnia się dobra karta menu? Czy chodzi o przyciągającą oko grafikę? A może finezyjne opisy serwowanych dań?
Jak zbudować dobry zespół?
Zarządzanie innymi zdaje się dodawać roli, którą pełnimy, wagi i splendoru.
Rynek alkoholi - analiza w branży HoReCa
Jak cała sytuacja pandemiczna statystycznie wpłynęła na branżę HoReCa, uwzględniając przede wszystkim rynek alkoholi? Przedstawiamy to w najnowszym raporcie.
Wegerewolucja
Burger bez mięsa? Stek z buraka podany z wegańskim winem? Kiedyś nie do pomyślenia, obecnie codzienność.
Zabierz świąteczne danie do domu
Takim hasłem wielu restauratorów może zachęcać do coraz popularniejszych usług cateringowych.
Święta na słodko
Jakie desery najczęściej występują na naszych rodzinnych świątecznych stołach, a jakie znajdziemy w restauracjach?
Ryby serwowane w restauracjach i na rodzinnych stołach wigilijnych
Nadchodzi czas, który bardzo kojarzy się z rybami - od lat królują one w świątecznym menu.
Gęsina - tradycja i wyjątkowy smak
Gęsina to chude mięso, które można pokochać za wartości odżywcze i fenomenalny smak.
Sezon na dynię
Początek złotej polskiej jesieni, zapowiadający już jesienną aurę, to również początek sezonu na dynię.
Catering dietetyczny, czyli dobrze zapakowany trend
Brak czasu czy chęć odpowiedniego odżywiania się, by zadbać o zdrowie i sylwetkę, to główne powody rosnącej popularności diet pudełkowych.
Analiza napojów gorących w sektorze HoReCa
Kawa, herbata, czekolada - to napoje rozgrzewające, ale i pobudzające. Wielu z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez gorącego kubka swojego ulubionego napoju.
Znane i nieznane szczepy białego wina
Odwiedzając europejskie wakacyjne destynacje, warto poszukać win z lokalnych, mniej poznanych szczepów.
Czy i jak weryfikować osoby zaszczepione?
Obecnie, zarówno jeżeli chodzi o działalność gastronomii na co dzień, jak i organizację przyjęć okolicznościowych, do obowiązujących limitów gości nie wlicza się osób zaszczepionych.
Czy kuchnia azjatycka w Polsce jest prawdziwa?
Ostatnie lata przyniosły znaczące zmiany w preferencjach żywieniowych Polaków.
Letnie desery - co króluje latem?
Tworząc ofertę letnią w cukierniach i restauracjach, musimy zawsze pamiętać o tym, co jest w danym sezonie popularne, czego konsument poszukuje, jakie ma oczekiwania w danym sezonie.
Szprycery - miłość do lata!
Koktajle bazujące na winie, z dużą ilością lodu i z dodatkiem owoców zdają się szczególnie pożądane.
Podatki w gastronomii, czyli nie tylko o owocach morza
Najbardziej "medialną" zmianą, jaką niosła za sobą ostatnia nowelizacja, było z pewnością podniesienie stawek VAT na dania z owocami morza.
Raport: Euro 2020 i inne wydarzenia sportowe w gastronomii
Wydarzenia sportowe są wręcz idealną okazją do dodatkowego zarobku dla restauracji, barów, pubów. W tym roku taką okazją są mistrzostwa Europy w piłce nożnej.
Analiza rynku napojów, która może okazać się pomocna przy wyborze produktów do twojego lokalu
Niejednokrotnie podejmowaliśmy temat serwowania napojów w restauracjach i ich wpływu na ostateczną wartość paragonu. Tym razem na podstawie badań pokażemy, które z napojów cieszą się największą popularnością
Artyści na scenie, czyli barmani w swoim fachu
Często praca barmana jest interpretowana jako coś prostego. Uważa się, że każdy może stanąć za barem, wlać kilka alkoholi do shakera i gotowe. Dzisiaj zmieszanie alkoholi już nie wystarczy, nasi goście są głodni wrażeń
Wiosna to czas poszukiwań
Wraz z budzącą się do życia roślinnością zakwitają nadzieje, a umysły jakby nieco bardziej pobudzają do życia. Wiosna dociera wszędzie... także do kuchni
Dlaczego dobre wino kosztuje?
Na wino składają się trzy główne składowe: odmiana winogron, człowiek i jego techniki oraz miejsce na mapie
Jakość, tradycja i komunikacja
Przed nami druga Wielkanoc w pandemicznej rzeczywistości. Rok temu, gdy ogłoszono lockdown na krótko przed świętami, trudno było cokolwiek zaplanować. Dziś, bogatsi o doświadczenie i wiedzę, możemy lepiej wykreować ofertę świątecznych wypieków.
Wielkanocny catering - tradycyjnie czy nowocześnie?
Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami, więc jak co roku zastanawiamy się co zawita na naszym świątecznym stole.
Zawieszenie działalności? Czasem nie ma innego wyjścia
Chciałabym dziś zwrócić Twoją uwagę na możliwość zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej.
Pasta to pasja - rodzaje i formaty makaronu
Symbol włoskiej kuchni, fundament południowej tradycji kulinarnej, multiformatowy, prosty i niezbędny w kuchni nowoczesnej - makaron.
Na początku była woda
Żadne, potarzam: żadne wino, nie powinno pojawić się na stole bez towarzystwa najlepszego płynu na świecie, czyli... wody!
Śniadaniowa rewolucja
Śniadania to jeden w wielu elementów oferty gastronomicznej, które uległy przekształceniu w wyniku pandemii. I mowa tutaj nie tyle o śniadaniach restauracyjnych, co... hotelowych.
Najsłodszy czas w roku
Gdy słyszę "tłusty czwartek", w mojej głowie pojawia się jedno słowo - "kolejki". To zdecydowanie ten czas w roku, gdy cukiernie, kawiarnie, restauracje i cała reszta lokali gastronomicznych jest oblegana przez wielbicieli słodkości.
Bemary - proste, a niezbędne
Bemar to jedno z najprostszych urządzeń gastronomicznych. Jednak w wielu przypadkach jest nie do zastąpienia i pracuje przez cały czas funkcjonowania lokalu, czyli czasem od rana do nocy.
Trendy w gastronomii 2021
Tradycyjne działanie restauracji z kolorowymi daniami na talerzach, ghost kitchens czy funkcjonowanie na wynos, z dostawą w ekologicznych opakowaniach to tylko niektóre z wielu trendów, którymi wita nas 2021 rok.
Analiza rynku alkoholi w branży HoReCa
Napoje alkoholowe odgrywają w Polsce istotną rolę. Sektor gospodarki, jakim jest przemysł alkoholowy, w tym branża spirytusowa, browarnicza czy winiarska, zawsze był istotny dla państwa.
Szampan czy prosecco? - oto jest pytanie
Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc pojawia się pytanie: jakie wino musujące powinniśmy wybrać? Na co postawić?
W nowy rok z klasą - czy Polacy potrafią pić whisky?
Pojawia się coraz częściej pytanie: "jak pić whisky prawidłowo"?. Moja odpowiedź na to brzmi: "jak tylko masz ochotę".
Z nadzieją w nowe
Choć chciałbym życzyć - pod ten nowy rok - radości, sukcesów, zrealizowanych marzeń i wszystkiego, co najpiękniejsze, dziś życzę nam tylko normalności. Tylko normalności życzę nam na nadchodzący nowy rok. Niczego więcej.
Słodki zapach i smak świąt
Przez wiele lat cukiernicze wypieki bożonarodzeniowe pozostają w swoim charakterze smakowym i doborze odpowiednich surowców takie same. To w tym czasie wracamy do wspomnień, które towarzyszą nam od dzieciństwa.
Co pić, gdy dni robią się coraz krótsze?
Jesień zagościła w lokalach gastronomicznych na stałe - dni są coraz krótsze, a słońce później wyłania się znad horyzontu. Tak jak zmianie ulegają menu, tak samo karty win, które jesienią dostarczają gościom nowych doznań.
Pomysły na prezenty od ręki
Coraz mniej czasu do świąt - warto więc wcześniej pomyśleć o prezentach zarówno dla rodziny, jak i dla przyjaciół czy partnerów biznesowych.
Smażenie jak marzenie
O mitach krążących wokół smażenia powiedziano już wiele, ale wątpliwości są po to, by je rozwiewać, a najlepiej robić to... ze smakiem.
Powiew lata w zimowym menu
Mrożonki to idealny produkt, z którego można korzystać cały rok, a ich popularność ciągle wzrasta ze względu na walory smakowe i odżywcze.
Król polskiego stołu - drób... nie tylko hodowlany
Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów drobiu na świecie.
Jesień inna niż zwykle
Marzyłem o tym, by mój listopadowy felieton traktował o grzybach, ich różnorodności i możliwości przeobrażenia w doskonałe, pełne rozkoszy potrawy...
Funkcjonowanie w dobie pandemii - odsłona jesienna
Kilka miesięcy temu zaczynałam swój artykuł od słów: "Z koronawirusem żyjemy już od ponad 5 miesięcy", dziś już nie tylko mogę napisać, że epidemia towarzyszy nam od 8 miesięcy
Zaprojektuj funkcjonalną zmywalnię
Dobra zmywarka to jeden z największych wydatków w zakładzie gastronomicznym, a poświęca się jej niewiele uwagi. Warto jednak przyjrzeć się tej tematyce bliżej, by lepiej zaplanować funkcjonowanie restauracyjnego zaplecza.
Kultura picia - czyli o wódce słów kilka
Przeciętny Polak spożywa aktualnie o 2 litry więcej czystego spirytusu niż 10 lat temu. Coraz częściej jednak uczymy się degustować alkohol lub sięgamy po koktajle.
Pomidorowy raj nie tylko w sezonie
O pomidorach powiedziano i napisano już wiele. Ba! Nawet zaśpiewano. Nie zmienia to jednak faktu, że wciąż jest nam ich mało i mało. Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie ich braku w kuchni. Pomidory muszą być i basta!
W sprawie kas fiskalnych on-line
Czy wprowadzenie kas fiskalnych on-line będzie jednak dla branży gastronomicznej potężną rewolucją, czy też jedynie naturalną ewolucją i z czym będzie się wiązało dla restauratorów, o tym postaram się napisać w tym artykule.
Piwo w roli głównej - beer and food paring
Polacy lubią pić piwo, a teraz coraz modniejsze i bardziej doceniane są piwa kraftowe. Goście otwierają się na nowe smaki, a szefowie kuchni dzięki swej kreatywności i wiedzy serwują nietypowe kombinacje. Jak zatem łączyć piwo z daniami?
SERwis! Jak postępować z serami w kuchni i na deskach degustacyjnych?
Ze wszystkich sposobów postawienia kropki nad "i" po doskonałym posiłku w restauracji nie znajduję bardziej dekadenckiego, kuszącego i autentycznego dania niż danie serowe.
Gęsina w restauracji - symbol dobrego stołu
Wszystko zaczęło się od slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina", a kilkanaście lat później stała się gastro-patriotycznym ruchem.
Co przy kotlecie najlepiej nam gra?
Szkocja w obostrzeniach dla restauracji w czasie pandemii wprowadziła wytyczne w sprawie puszczanej muzyki. Zakazała hałasu i zezwoliła na delikatne tło muzyczne dostosowane do dwumetrowej odległości dystansu społecznego w trakcie jedzenia.
Czas na kawę i herbatę
Jesień z każdym dniem coraz bardziej rozgaszcza się w naszym otoczeniu. Po upalnym lecie czas na chłodniejsze dni, które sprzyjają piciu gorących napojów.
Spór o wesela
Branża HoReCa po wiosennym lockdownie staje na nogi. Jednym z elementów, który ten proces usprawnia, są wesela.
Tradycje jednej z najstarszych kuchni świata
W poszukiwaniu nowych smaków coraz częściej sięgamy nie tylko do kuchni z różnych zakątków świata, ale również do kuchni etnicznych. Jedną z takich kuchni, którą z chęcią poznajemy, jest jedna z najstarszych kuchni świata, czyli kuchnia żydowska
Piwne orzeźwienie
Tegoroczny sezon jest na pewno sporym wyzwaniem dla browarów i całej branży HoReCa. Za sprawą epidemii COVID-19 cała branża piwowarska odczuwa spowolnienie związane z obostrzeniami i zachowaniem społecznego dystansu
Świat bez kawy byłby smutny
Kawa jest z nami każdego dnia, więc jeden dzień w roku, światowy dzień kawy, z pewnością jej się "należy"
Od lodu do smartfona
Zanim wynaleziono lodówki i zamrażarki, ludzie schładzali żywność lodem i śniegiem. Dziś na szczęście mamy odpowiednią technologię pozwalającą na bezpieczne przechowywanie żywności.
Czy marka jest naprawdę potrzebna?
Zbudowanie spójnej i wyróżniającej się marki jest jednym z elementów, które pomoże ten sukces osiągnąć. To w telegraficznym skrócie jeden z powodów, dla którego warto budować markę. Teraz rozbierzmy temat na części pierwsze
Przyjęcia okolicznościowe w czasie koronawirusa - mity kontra rzeczywistość!
Przyjęcia okolicznościowe w czasie koronawirusa - mity kontra rzeczywistość!
Bogactwo bałtyckiej głębi
Mimo stale rozwijającej się gastronomii w Polsce ryby nadal kojarzą się z głębokim tłuszczem i smażalniami. Jednak świeża i dobrze przyrządzona ryba to niezwykle smaczne i aromatyczne danie.
5 etapów świadomości kulinarnej
Jaką świadomość prezentujesz i w którym kierunku zmierza Twoja kulinarna przygoda?
Powrót do rzeczywistości czy cisza przed burzą?
Wirus SARS-CoV-2 pojawił się niespodziewanie - w jednej chwili zostaliśmy odcięci od pasji, pracy twórczej i kreowania swoich ideologii na talerzach. Jednak czy rzeczywiście ta sytuacja przyniosła nam tylko negatywne skutki?
Zioła i mikro zioła, czyli jedzenie w najczystszej postaci
Dla naszych pradziadów lasy, łąki i przydomowe ogródki były czymś w stylu wielkiego bazaru, z którego mogli korzystać do woli. Wystarczyła odrobina wiedzy i trochę wolnego czasu. Dlatego postanowiłem podążać ich śladem.
Wina musujące - idealny styl na lato
Wina musujące istnieją tak długo jak samo winiarstwo, jednak relatywnie od niedawna bąbelki w winie są czymś pożądanym. Przez wiele wieków musowanie wina było uważane za wadę i mocno frapowało winiarzy.
BAR - Bezcenna Atrakcja Restauracji
Obecnie bar to nieodłączna, wyróżniająca się i fundamentalna część - wręcz wizytówka - restauracji, dlatego niezwykle ważne jest jego odpowiednie wyposażenie.
Specprawo pracy - pomoże czy zaszkodzi?
Kolejne wyszukiwane w Internecie artykuły grzmią o "małej rewolucji w prawie pracy". Czy zatem faktycznie zamiast pomóc, zmiany te mogą zaszkodzić pracodawcom i pracownikom? Odpowiedzi na to pytanie postaram się udzielić w dzisiejszym artykule.
Frytura w kuchni - wszystko, co musisz wiedzieć
Często poprzez niewiedzę i uprzedzenia na pewien temat kreujemy w swoich głowach błędne przekonania. Stereotypów w gastronomii jest wiele, a jednym z nim jest stwierdzenie, że frytura jest niezdrowa.
Jedzenie na dowóz - wygoda czy konieczność?
Polski rynek dowozów jedzenia jest niezwykle konkurencyjny i rozwija się dynamicznie. Szczególny wzrost można było zauważyć w trakcie izolacji.
Polska chlebem stoi
Niewątpliwym fenomenem pieczywa jest nie tyle jego smak, zapach czy struktura, ile fakt stałej potrzeby spożywania - nawet tego samego typu - wyrobu piekarniczego, każdego dnia, przez zdecydowaną większość społeczeństw, nie tylko w kraju nad Wisłą
Dystrybutorzy HORECA - analiza rynku w Polsce
Wartość rynku HoReCa z roku na rok wzrasta. Gdy rok temu publikowaliśmy artykuły na temat rynku dowozów/zakupów, wskazywaliśmy na stały wzrost oraz rosnące oczekiwania restauratorów i szefów kuchni.
Lody? Naturalnie!
Wzbogacenie i wprowadzenie nowej karty w restauracji o lody jest okazją do przyciągnięcia nowych gości, szczególnie w sezonie letnim.
Co we włoskiej kuchni piszczy?
Jedno jest pewne - wszyscy nadal będziemy kochać włoską kuchnię
Jedna kuchnia, wiele funkcji
Brak czasu na przygotowanie zbyt dużej liczby zamówień to aktualnie problem znikający ze sceny restauracyjnych kuchni. Wszystko dzięki wszechstronności - wychodzących na pierwszy plan - urządzeń, z których korzysta coraz więcej szefów kuchni.
Lato w Polsce - turystyczny boom
Polacy stawiają bowiem na turystykę krajową i zamiast wyjechać za granicę, decydują się lepiej poznać to, co do zaoferowania ma ojczyzna.
Przyjęcia okolicznościowe - wszystko, o czym musisz pamiętać
Dziś napiszę Ci o tym, jakie kłopoty mogą się pojawić wraz z powrotem możliwości organizowania takich przyjęć
Lato w mieście
Chociaż sytuacja w kraju nad Wisłą, zmienia się z dynamiką godną najdoskonalszych sportowych samochodów, można przyjąć, że w związku z następstwami pandemii gros miłośników smażonej ryby, gofrów i kraftowych trunków pozostanie w mieście
Orzeźwiające koktajle na lato
W letnie upalne wieczory najchętniej pijemy lekkie kompozycje alkoholowe z dużą ilością chłodzącego lodu i orzeźwiającymi dodatkami
Mrożona LATTEm
Upalne dni, ciepłe noce. Długo wyczekiwana pora roku puka do naszych drzwi i sprawia, że zaczynamy szukać orzeźwienia. Znakomitym sposobem na letnie ochłodzenie są mrożone kawy, które powinny stać się elementarną pozycją w menu kawiarni i restauracji
Śniadanie na miarę XXI wieku
Na miejscu czy na wynos? To pytanie, które na dobre wróciło do polskich lokali, a wraz z nim zmodernizowana karta dań. Tutaj prym wiedzie bogate w różnorodność produktów śniadanie
Stabilny lider w niestabilnych realiach zmiany
Kryzysy wpisane są w koncepcje rozwoju firm. Ważne, żebyśmy pamiętali, że z każdego kryzysu możemy wyciągnąć wiele cennych lekcji, które odrobione mogą przyczynić się do wzmocnienia naszej biznesowej stabilności.
Branża gastronomiczna - wielki powrót!
Jak zatem podejść do obowiązujących zaleceń, wytycznych, rekomendacji? Zdroworozsądkowo
Czas na chłodnik
Chłodniki nie tylko gaszą pragnienie i sycą, ale równocześnie są bogate w witaminy i mają dużo wartości odżywczych
Smaki Azji wzdłuż i wszerz
Azja wciąż jest dla nas egzotyczna. Im bardziej się jej "uczymy", tym bardziej dostrzegamy jej różnorodność. Tutaj każdy region ma swoją kulturę, tradycyjne potrawy, oryginalne składniki i niepowtarzalny smak
Armageddon, czyli trudne czasy pandemii
Jak pokazuje historia, każdy kryzys niósł za sobą dramaty, ale budował też nowe możliwości i dawał szansę tym, którzy tej szansy bardzo potrzebowali.
Kreatywność w czasie pandemii
W przystosowaniu się do panujących warunków pomaga kreatywność i doświadczenie w kuchni oraz bazowanie na dobrej jakości produktach.
Nie znamy odpowiedzi na podstawowe pytanie: kiedy?
Jesteśmy zablokowani, ponieważ nie znamy odpowiedzi na podstawowe pytanie: kiedy? Czesi, Austriacy i kilka innych krajów mają pewien plan.
Nie będzie już tak, jak było
W tym momencie już wiemy, że nie wszystko wróci do normy po zniesieniu obostrzeń przez rząd. Ludzie będą tak samo oszczędzać jak teraz, ruch w restauracji na pewno spadnie.
Transformacja gastronomii
Coraz częściej mówimy o odblokowaniu restauracji w kategorii uwolnienia naszych umysłów.
Czysto znaczy bezpiecznie
Higiena w gastronomii od zawsze jest niezwykle ważna. Ostatnie wydarzenia jak nigdy wcześniej potwierdziły tę tezę.
O zadatku i przyjęciach okolicznościowych raz jeszcze
Sezon na dobra natury
Zielono mi... to chyba najlepsze, a jeśli nie najlepsze, to jedno z lepszych określeń stanu ducha mieszkańców tej części globu.
Plener party czas zacząć
Przyjęcie na świeżym powietrzu przez wielu postrzegane jest jako logistyczny koszmar. Ale wcale tak nie musi być. W rzeczywistości powinno to być przyjemne doświadczenie zarówno dla gości, jak i dla organizatorów oraz restauracji lub firmy cateringowej.
Grilla rozpalić czas - mięso w roli głównej
Jakie mięso wybrać na grilla? Jak przygotować mięso? Jak grillować? Jakich błędów nie popełniać?
Rejs po smakach lata
Lato, lato, lato czeka. Razem z latem czeka? odświeżona karta dań. Zbliżające się - pełne słońca - dni to zwiastun zmodernizowanego menu w restauracjach i kawiarniach oraz szaleństwa w myśl trendu street food.
Kulinarne zakamarki Europy - przystanek czwarty i... ostatni
Nasza podróż ma się ku końcowi... emocje nie stygną, wręcz przeciwnie - zaczynają sięgać zenitu. W ostatnim tekście z serii "kulinarne zakamarki Europy" zabiorę Was do najlepszej restauracji na świecie.
Witryny chłodnicze i mroźnicze
Spożywana żywność musi nie tyko odpowiadać upodobaniom żywieniowym konsumenta, lecz również być bezpieczna.
Jak zmniejszyć koszty zaistniałych zmian?
Branża gastronomiczna ma pełną świadomość trudności, z którymi przeszyło im się mierzyć, czego wyrazem są postulaty zgłoszone przez restauratorów oraz stowarzyszenia kulinarne w Polsce.
Jak wrócić na rynek po kryzysie?
Możemy szukać synonimów, jednak lepszego określania jak "kryzys" nie ma. Możemy liczyć, że kryzys zakończy się wraz z oficjalnym zakończeniem stanu epidemicznego. Jednak czy się nie przeliczymy?
Jak płynnie przechodzić przez etapy zmiany w dobie pandemii?
To, co się stało, dzieje i nadejdzie, jest jednym z najtrudniejszych wyzwań, z którymi zmierzyć musi się cały świat - nagłe decyzje o zamknięciu restauracji dla gości, izolacja społeczna i strach o to, co przyniesie jutro?
Restauracje dowozami stoją
Sytuacja, w której znaleźli się restauratorzy, zmusza ich do dostosowania się do nowych realiów. Wyjściem z niej są dowozy - obecnie sposób na przeczekanie, który w przyszłości właścicielom może przynieść sporo korzyści.
Pandemia koronawirusa - jak to wygląda od strony prawnej?
Sytuacja, z jaką mamy obecnie do czynienia, jest absolutnie wyjątkowa. I to nie tylko pod względem medycznym, ale też gospodarczym czy społecznym.
Analiza wód i napojów w sektorze HoReCa w Polsce
Cała branża HoReCa rośnie dziś dwa razy szybciej niż rynek detaliczny. Woda butelkowana soki, napoje gazowane i inne typy napojów są ważną częścią restauracyjnego menu.
Majówka - narodowe święto grilla!
Już niemal tradycją stało się wielkie rodzinne grillowanie obejmujące minimum trzy dni, a przy dobrych wiatrach pięć, a nawet siedem - wszystko zależy od układu kalendarza w roku.
A w kieliszkach zielono...
Zatem jakie wina noszą znamiona wiosny? Jakie potrawy przecierają im ścieżki?
Wiosna puka do drzwi restauracji
Bycie szefem kuchni to coś więcej niż tylko zawód. Mam nadzieję, że u większości z nas to pasja, poszukiwanie inspiracji, emocji i szczęścia w przygotowaniu oraz podawaniu posiłku tym, którzy specjalnie do nas przyszli.
Kawa to sztuka
Przyciąga wyjątkowym zapachem i niezapomnianym smakiem. Dla baristy staje się płótnem, na którym dzięki swoim umiejętnościom, niczym pociągnięciem pędzla, tworzy kolejne arcydzieła. Dziś sama jest jednym z nich. Kawa - przemawia do nas niczym obraz.
Tłuszcz kontra tłuszcz
Każdy człowiek potrzebuje tłuszczu, nawet ten, który jest na diecie odchudzającej. Ważne jednak, by wiedzieć, jakie rodzaje tłuszczu spożywać, które dostarczają energii i wspierają zdrowie, a których unikać, bo nam szkodzą.
O ogródkach bez ogródek
Atmosfera, której trudno dorównać w jakikolwiek inny sposób. Miejsce spotkań towarzyskich oraz centrum rozrywki. O restauracyjnych ogródkach można by mówić wiele, ale tak naprawdę istniejący wokół nich - niepowtarzalny - klimat mówi sam za siebie.
Restauracja na błysk
Świadomość kulinarna Polaków rośnie, dzięki czemu z roku na rok wzrasta liczba gości w restauracjach. Zaraz po menu czy szefie kuchni największą wizytówką lokalu jest... czystość.
Śniadaniowy zawrót głowy
Składające się z najlepszych jakościowo i świeżych produktów, a jednocześnie zapewniające różnorodność wyboru. Skoncentrowane na gościach. Takie powinno być śniadanie - wizytówka hotelowej restauracji.
Jak dobrze skomponować kartę win?
Dobrze skrojona karta win jest istotnym elementem restauracyjnej układanki. To bardzo ważne narzędzie w rękach restauratora, służące generowaniu zysku.
Kulinarne zakamarki Europy - przystanek trzeci
Kolejny dzień podróży? San Sebastian wraz z jego mekką gwiazdkowych restauracji opuszczamy z nutą nostalgii, przez długi czas na pewno będziemy tam powracać myślami.
Słodka Wielkanoc
W obecnym czasie planowania i organizacji produkcji wyrobów cukierniczych na okres świąt Wielkanocy, nie możemy nie odnieść się do tradycji kompozycji smaków oraz formy dekoracji.
Turystyka świąteczna, czyli odpoczynek od życia
Ledwie ostatnie choinki, mikołaje i gwiazdy betlejemskie zniknęły ze sklepowych wystaw, a już czas pomyśleć o zbliżających się kolejnych świętach.
Być kobietą... w gastronomii
Szefowie kuchni powinni w końcu otworzyć oczy i docenić pracę kobiet w kuchni.
Profesjonalne piece źródłem oszczędności
Odpowiednie wyposażenie lokalu to klucz do sukcesu. Inwestując w sprzęt wysokiej jakości, możemy być pewni, że przygotowane potrawy urzekną swoim smakiem gości
Przezorny zawsze zabezpieczony
Pisałam tu niedawno o czasie trwania umowy najmu lokalu gastronomicznego, jednak nie tylko dobrze skonstruowane zasady wypowiadania umowy czynią z niej dobrą umowę
Koktajlowe dzieła sztuki
Nietypowa forma czy kreatywne rozwiązania powinny być dopełnieniem wnętrza. Pojawiają się jednak pytania, czy garnish jest aż tak potrzebny?
Kulinarne zakamarki Europy - przystanek drugi
Przed nami krótki lot z Barcelony na wybrzeże Hiszpanii do San Sebastian, małego malowniczego miasteczka położonego nad zatoką Baskijską, do której wpływa Ocean Atlantycki.
Czterdzieści dni postu - całkiem dobry czas dla gastronomii
Zakładając, że choć połowa wierzących przestrzega postu, pojawia się pytanie o dostosowanie oferty gastronomicznej do tej - jak by nie patrząc - szerokiej grupy odbiorców usług.
Analiza rynku piekarniczo-cukierniczego
W jakim miejscu znajduje się obecnie piekarnictwo i cukiernictwo? Jakie są prognozy i nadchodzące trendy?
Restauracja pod zastawę
Stworzenie wyjątkowej restauracji, do której będą przychodzić wymarzeni klienci, jest nie lada wyzwaniem. Warto pamiętać, że restauracja to nie tylko wspaniałe menu, ale też wystrój czy - zastawa
Dzień, w którym kalorie przestają mieć znaczenie
Myśląc o zbliżającym się końcu zimy, nie tylko miłośnicy wszelkich wyrobów cukierniczych będą odliczać już czas do 20 lutego. To właśnie wtedy przypada dzień słodkiej rozpusty - tłusty czwartek
Kulinarne zakamarki Europy - przystanek pierwszy
Spakowani? Ruszamy w niezapomnianą kulinarną podróż. Przed nami wiele niespodzianek, smaków, tekstur, zapachów i autorytetów. Pierwszy dzień eskapady po gwiazdkowych restauracjach był dniem najciekawszym.
Jakie trendy zawładną gastro światem w 2020 roku?
Powodzenie każdego trendu zależeć będzie od dostępności portfela społeczeństwa oraz od miejsca i lokalizacji (region, miasto-wieś), od poziomu wiedzy i wyedukowania klienta, od reklamy i mocy kreowania nawyków żywieniowych w naszych mediach
Pracownik pilnie poszukiwany
Jeżeli jesteś potencjalnym pracodawcą, obowiązują Cię określone przepisy prawa, które stawiają przed Tobą poszczególne wymogi, jakie musi spełniać ogłoszenie o pracę oraz sam proces rekrutacyjny
Za tobą pójdę jak na bal... karnawałowy
"Cała sala śpiewa z nami, tańcząc walca, walczyka parami"... ech, to były czasy. Eleganccy mężczyźni, piękne kobiety, muzyka na żywo oraz - niezaprzeczalny symbol karnawału - lorneta z meduzą.
Rachunek na koszt sumienia
Koniec roku to, chcąc nie chcąc, czas swoistych rozrachunków. I o ile remanent w kuchni jest elementem stałym i nie do końca zaskakującym, o tyle podsumowanie empiryczne potrafi przynieść ciekawe wnioski.
ABC organizacji spotkań świątecznych
Organizacja spotkań świątecznych nie jest łatwym zadaniem dla gastronomów, ale posiadając dobry plan, można poradzić sobie z nim szybko, i sprawnie.
Czas trwania umowy najmu lokalu gastronomicznego
Jak długo trwa umowa najmu lokalu potrzebnego do prowadzenia gastronomii?
Jestem zielony, jestem eko
Ekologiczne podejście w restauracji może przypominać wspinaczkę wysokogórską. Nie można ot tak, po prostu, zmienić całego wyposażenia, stylu gotowania czy zarządzania. Wszystko to wymaga czasu i cierpliwości.
Królowa drobiu - kaczka
Najdoskonalszy smak wymaga nie lada cierpliwości i precyzji. Jednak efekt końcowy zadowoli podniebienia każdego miłośnika mięsa. O czym mowa? O królowej polskiego stołu - kaczce.
Ogarnij swój deser - czyli garnir od kuchni
Sztuka ma wiele wymiarów - jednym z nich staje się przyozdabianie potraw i deserów. Ku uciesze konsumentów dania, które trafiają na stół, zaskakują już nie tylko smakiem, ale i sposobem podania, czyli garnirem
Ryba smażona nie tylko od święta
Smażenie to jeden z najbardziej popularnych i lubianych sposobów przyrządzania ryby. Najczęściej jadamy ją w wigilię. Smażona rybka może jednak z powodzeniem gościć na naszych stołach przez cały rok.
Nabiał - w służbie smaku dań i zdrowia gości
Wiele mówi się o niezbędnych składnikach odżywczych, które oferuje nam nabiał, a jeszcze więcej powiedzieć można o jego zastosowaniach w gastronomii, gdzie jest po prostu niezbędny.
Czy smażenie może być zdrowe?
Frytki, kotlety, nuggetsy, panierowane warzywa czy ryby, owoce morza, ser, pierogi, faworki, pączki... Ach ten smak... smażone potrawy smakują przecież najlepiej. I, uwaga! Wcale nie muszą być niezdrowe! Bo smażenie smażeniu nierówne.
Co wyborcze obietnice zrobią z gastronomią?
Podwyższenie pensji minimalnej - najpierw do 2 600 brutto, później do 3 000 brutto, by w 2023 roku dobić do 4000 złotych brutto, co dla niejednego restauratora może być początkiem końca jego gastronomicznej przygody.
Gęś nie tylko od święta
Gęś ma wiele walorów smakowych, a także zdrowotnych - a kto obok kucharzy jak nie producenci tego rarytasu będą wiedzieć o niej więcej?
Jeszcze Polska nie zginęła... gdy tradycja żyje!
Dziś jesień to czas, który szczególnie cieszy. Wszystko to za sprawą dojrzałości. I nie chodzi wbrew pozorom o pierwsze wino czy sery rodem z Francji, a o dojrzałą świadomość historyczną, polityczną i... kulinarną.
Stoliczku, zarezerwuj się
Rozmowy telefoniczne przeprowadzamy coraz rzadziej i coraz rzadziej chcemy zamawiać jedzenie w ten sposób. Podobnie jest z rezerwacją stolika w restauracji - zdecydowanie łatwiej jest nam kliknąć rezerwację w aplikacji niż wykonać w tym celu telefon.
Restauracje bez dzieci - czy to dyskryminacja?
Coraz częściej pewne grupy nakręcają retorykę o dyskryminowaniu poszczególnych grup klientów restauracji. Czy słusznie?
Ryba dzika - dawno odkryta
O korzystnym wpływie ryb na organizm człowieka wie każdy. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę z właściwości, jakie niesie za sobą spożywanie tych dzikich.
Mycie i dezynfekcja - gastronomiczna pięta Achillesa?
O utrzymaniu czystości w restauracyjnej kuchni napisano już wiele, jednak to wciąż palący problem. Nie wiedzieć dlaczego, niektórzy właściciele i pracownicy lokali gastronomicznych jakby "zapominają", jak ważna jest czystość i higiena.
Jesień zagląda do garnków
Wraz z pozłacaniem rudziejących liści drzew oraz spadającymi kasztanami przychodzi jedna z najbardziej nostalgicznych, ale i pięknych pór roku. I chociaż Polska złota jesień potrafi być nieco kapryśna, jednego nie można jej odmówić - bogactwa smaków.
Gastronomia na kółkach
Od niedawna gastronomia na kółkach to nie tylko odpowiednio przerobione samochody dostawcze. Coraz częściej na naszych ulicach widzimy bowiem rowery czy wózki gastronomiczne.
Włoska kuchnia - nieskomplikowana, ale wymagająca
Kultura kuchni włoskiej to nie tylko makarony oraz pizza, mamy bardzo bogatą kulturę - używamy dużo grzybów, ryb, owoców morza, oliwy.
Wina musujące - bohaterowie letnich wieczorów
Sezon wakacyjny rozpoczął się na dobre. Jest to czas, kiedy możemy delektować się słońcem, leżąc na plaży, czy spędzać długie wieczory przy grillu w doborowym towarzystwie.
Piwa bezalkoholowe - oferta obowiązkowa
Lato w pełni, ogródki przed lokalami pękają w szwach, goście - stali bywalcy, ale też wakacyjni turyści - przychodzą spragnieni czegoś chłodnego do picia, i nie ma co ukrywać - przynajmniej połowa z nich marzy o zmrożonym piwie.
Gościna z izbą przyjęć w tle...
Celem pracy restauratorów i szefów kuchni jest niewątpliwie podawanie znakomitych dań oraz nieustające zadowolenie odwiedzających ich restauracje gości.
"Czas odrzucić arogancję w zarządzaniu", czyli biada tym, którzy nie zaakceptują zmian
"Odrzucenie arogancji w zarządzaniu" to cytat z jednej z debat, podczas których rozmawiałam z moimi gośćmi, poruszając m.in. temat ciągłej rotacji pracowników.
Wiosenny talerz zdrowia
Zima chyba na dobre już za nami. Teraz zaczynamy odczuwać wiosenne przesilenie. Dni są coraz dłuższe, słońce świeci mocniej, aż się chce pracować więcej.
Grill - zdrowiej, lepiej...
Pierwsze powiewy ciepłego powietrza natychmiast przywołują temat grilla. I jak co roku, staramy się coraz lepiej do niego przygotować.
Czym rozgrzewają nas restauracje w okresie zimowym?
Okres zimowy to czas zwiększonego zapotrzebowania organizmu na potrawy bogate w tłuszcze. Zimą nasz metabolizm zwalnia. Gdy temperatura na dworze spada, wzrasta w nas chęć spożywania wysokokalorycznych posiłków
Rewolucji w kasach fiskalnych (póki co) nie będzie
Rok 2018 bezsprzecznie stał pod znakiem zapowiadanych zmian, co tam zmian - prawdziwej rewolucji - w używaniu kas fiskalnych
Pączki, pampuchy, donuty...
Myśląc o tłustym czwartku, zacieramy z apetytem ręce, a nasze myśli wypełnione puszystymi kulkami ciasta nadzianego wszelakiej maści konfiturami zagłusza jedynie burczenie rozochoconego żołądka
Walentynki w restauracji
14 lutego zbliża się wielkimi krokami... również do polskich restauracji
Paragon fiskalny czy rachunek kelnerski?
Każda restauracja, mała czy duża, całoroczna czy sezonowa, musi być wyposażona w kasę fiskalną, a najlepiej dwie, bo na wypadek awarii na stanie powinna znajdować się również rezerwowa kasa rejestrująca. Tak czy nie?
O kształceniu młodych cukierników
Miałem w swojej wieloletniej praktyce zawodowej mały epizod dotyczący pomocy w przygotowaniu młodej osoby do cukierniczego konkursu międzynarodowego. I jak myślicie, jak mi poszło?
Poszukując dawnych smaków...
Okazuje się, że historyczna kuchnia polska idzie w parze z nowoczesnymi trendami. Historia zatacza koło. Smaki powracają na nowo. Wykorzystując receptury z przeszłości, możemy zasmakować historii
Drakula, obozowiska na granicach, sielskie klimaty..., czyli 5000 km w PODRÓŻY cz. I
Moja córka poprosiła, abyśmy odwiedzili zamki Drakuli. Transylwania - brzmi egzotycznie, dopóki nie dodamy Rumunia, która nie kojarzy nam się zbyt obiecująco jako kierunek wakacyjnych podróży, a szczególnie kierunek turystyki kulinarnej
Polska jabłkiem stoi!
Jak okiem sięgnąć, możemy być dumni z naszych rodzimych upraw. Prócz zbóż, ziemniaków, śliwek czy wszechobecnych pól kapusty nie da się ukryć, że od pokoleń jesteśmy jednym ze światowych liderów w hodowli jabłek
Od czasu do czasu może przydać się pomoc
Zdarza się że mamy pomysł i pasję, ale brak nam pieniędzy na start. Albo też potrzebujemy nowego pracownika, a boimy się, że nie damy sobie rady finansowo. Warto wtedy pomyśleć o skorzystaniu z oferowanych nam form dofinansowania
Kawa do zadań specjalnych
Podczas gdy przysłowie mówi, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dla wielu osób pierwszy łyk kawy jest najważniejszą częścią poranka
Baranina i jagnięcina - u nas wciąż niedoceniana
Jagnięcina to mięso pozyskane z młodych owiec do 6. miesiąca życia, dzięki czemu jest bardzo delikatne. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, a dzięki dużej zawartości włókna śródmięśniowego cechuje się wyjątkową soczystością
Ugasić letnie pragnienie
Ciepło, cieplej, gorąco! Zimowa, a nawet wiosenna karta menu już dawno zmieniona. Lato! Wreszcie nadeszło lato! Pełnymi garściami można czerpać z obfitości wszelkich, jakie w ogrodzie i sadzie rosną i dojrzewają w pełnym słońcu. Owoców pełne kosze!
Monitoring wizyjny wreszcie z podstawą prawną
Monitoring jest stosowany w polskich przedsiębiorstwach co najmniej od kilkunastu lat. Co więcej, od kilku lat w zasadzie wyjątkiem są restauracje, które tego monitoringu nie stosują
Dobre, bo... owocowe
Polska ziemia jest pełna kulinarnych bogactw, które uprawiane były z dziada pradziada, z ojca na syna. Pola pełne zbóż, roślin oleistych, sady przyjemnie chłodzące swoich opiekunów cieniem zmieszanym z przyjemnym aromatem słodyczy owoców
Najpierw mrożona kawa, a później słodka strawa
Wysokie temperatury sprawiają, że zaczynamy poszukiwać lekkich potraw i deserów. Za moment przyjdzie czas na chłodniki, sałatki, a także na lekkie i mrożone desery.
Cudzoziemiec - antidotum na problemy z zatrudnieniem
Rozmawiając z osobami blisko związanymi z branżą gastronomiczną, coraz częściej można usłyszeć, iż w branży brakuje rąk do pracy
Nalewka doskonała
Były trunkiem, którego produkcję najlepiej opanowano w zakonach i opactwach przez mnichów. Używali oni do ich tworzenia owoców, pestek czy ziół, które bogato rosły na terenach przez nich uprawianych.
Podróż po smakowe doznania
Świadoma turystyka kulinarna to podróż po smakowe doznania, w których coraz częściej nie przeszkadza ani cena, ani dystans, a różnica kulturowa jest najsmaczniejszą wisienką na torcie, po którą właśnie my chcemy sięgnąć
Grillowa alternatywa - kuchnia roślinna
Pogoda za oknem ewidentnie przypomina nam, że najwyższa pora oficjalnie rozpocząć sezon grillowy. Pomimo iż w wielu restauracjach dania z grilla dostępne są przez cały rok, warto wykorzystać okres wiosenny do odświeżenia tych pozycji kart
Zioła, jadalne chwasty i kwiaty bez tajemnic
Z radością zaczynamy na talerzach układać nowalijki i wszystko co młode i zielone. Sałata i kiełki już nie wystarczają. Coraz odważniej do restauracyjnego menu wchodzą dzikie zioła, jadalne chwasty i kwiaty
O wpływie gminy na sprzedaż alkoholu w Twojej restauracji
Jeżeli ktoś oprócz Ciebie ma wpływ na sprzedaż alkoholu w Twojej restauracji, to jest to właśnie gmina. Gmina rozumiana jako Gminna Komisja ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, ale również gmina rozumiana jako Rada Gminy czy Miasta
Rzadkie rodzaje mięsa - ekstrawagancja czy rewolucja?
Światowe laboratoria intensywnie pracują nad stworzeniem technologii, które mogą stać się alternatywą dla tradycyjnej hodowli.
Świeżość i witaminy zamknięte w szklance
Świeży, zdrowy sok ma również niską zawartość tłuszczy, cukru i soli. Czy jednak jest to dobry produkt do sprzedaży w restauracji?
Śródziemnomorskie smaki i aromaty
Warto zgłębić temat i poznać nieoczywiste strony kuchni Morza Śródziemnego.
Wiosna - z czym się je
Wiosna przynosi świeżość i energię - również na talerzach. Warto wtedy wsłuchać się w rytm natury i wprowadzić do restauracji to, co w niej najlepsze
W ogródkach letnich czas zasiąść!
Latem serce restauracji bije na zewnątrz. Chyba sporo w tym prawdy, bo idąc latem rynkiem lub deptakiem nadmorskich miejscowości, trudno nawet znaleźć wolne miejsce
Wielkanoc - event kulinarno-rodzinny
Biznes zaczyna się kręcić wokół wynajmowania restauracji na wspólne śniadania, obiady czy też uroczyste kolacje. I tutaj restauracje poszły po rozum do głowy, organizując wspólne bufetowe śniadania.
O RODO, czyli restauratorzy kontra dane osobowe
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przeglądając różne serwisy i strony internetowe, natknąłeś się już na tajemnicze słowo RODO. Często może jednak zjechałeś myszką w dół, sądząc, że ten enigmatyczny skrót z pewnością nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia
Baby, ach te baby... Wielkanocne
Na tę część wielkanocnej tradycji czekają chyba wszyscy. Baba wielkanocna ma chyba najwięcej wielbicieli. Z lukrem, bez lukru, w pudrze, w czekoladzie strojnością konkurować może jedynie z kolorowymi mazurkami
Praca sezonowa w gastronomii, czyli szef kuchni w terenie
Praca sezonowa w gastronomii to zjawisko charakterystyczne dla okresów letnich i zimowych gwarantujące rozbudowaną liczbę godzin, pewne wypracowane pieniądze i intensywnie zajęty czas przez kilka miesięcy.
Zbyt pusto...
Nie ma receptury na to, jak zostać topowym i głośnym miejscem miasta, chociaż próbujemy to wspólnie wymyśleć podczas tematycznych konferencji, wskazując sukces kolegów za punkt odniesienia
Systemy informatyczne w gastronomii
Restauracje są firmami, które wymagają dostępu oraz przetwarzania bardzo dużych ilości informacji. Są to nie tylko informacje o pracownikach, utargu czy relacjach z klientami, ale również cały system obsługi klientów w i poza restauracją.
Sery wracają na stoły
Nie od dziś wiadomo, że kulturową kolebką serów jest Francja. Tutaj Włosi mogą się na mnie obrazić, bo jak sami twierdzą, to oni jako pierwsi wypromowali sery i tak liczne ich odmiany.
Restauracja i reklamacja
A może tak powinno być, że za każdym razem, kiedy jakość podanego dania nie odpowiada opisowi w karcie, Twój gość ma święte prawo do tego, by otrzymać inne, poprawione danie lub też za takie nie musieć płacić?
Kobieta w (męskim) świecie gastronomii
Dzięki pracowitości oraz skrupulatności coraz więcej kobiet staje dzisiaj na czele firm i tworzy znakomite zespoły.
Jesienno-zimowy czas z warzywami korzeniowymi w tle
Nazwa "warzywa" przyjęła się od określenia roślin zielonych, jedno-, dwu- lub wieloletnich, które w stanie świeżym wykorzystuje się jako pożywienie. Częścią jadalną rośliny warzywnej są różne jej elementy, jak np.: liście, kwiatostany, owoce, korzenie
Franczyza - z czym to się je? Cz. I Na co powinien zwrócić uwagę przyszły franczyzobiorca?
Zastanawiasz się, czy nie skusić się na ofertę współpracy z jedną z wiodących marek na rynku w zakresie biznesu, który chcesz poprowadzić?
Świąteczne smaki
Dim sum zamiast pierogów z grzybami, węgorz z glonami w miejsce karpia, tapioka w zastępstwie makowca. O Bożym Narodzeniu w nowoczesnym wydaniu opowiada Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw.
Sezon na... mrożonki!
Koniec lata, a właściwie późna jesień nierozerwalnie łączy się z ograniczoną dostępnością do świeżych, sezonowych, polskich produktów. Niektórymi mogliśmy cieszyć się od późnej wiosny do jesieni, a niektórymi tylko kilka tygodni.
Nowe gwiazdy jesieni
Jesień to najciekawsza kulinarnie pora roku. Obfitość produktów. Stragany pełne smakołyków. Półki spiżarni już w połowie zapełnione letnimi skarbami. Grzyby się suszą. Teraz nadchodzi czas na przetwory z rokitnika, derenia, jarzębiny i borówki brusznicy.
Pakuj się kto może!
Dania na wynos - dawniej ułatwienie dla zabieganych gości, obecnie główny produkt, pozwalający na funkcjonowanie lokali gastronomicznych. Jak zachować formę, aromat i jakość dań? Jak ułatwić gościom przenoszenie gotowych pozycji z menu?
Smak ulicznego szaleństwa
W ostatnich latach food trucki opanowały ulice na gastronomicznej mapie Polski. Street food to jednak nie tylko te wyjątkowe pojazdy, ale przede wszystkim szeroka paleta smaków, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie
Profesjonalne wykształcenie to podstawa
We wrześniu przedstawiciele Le Cordon Bleu odwiedzili Polskę, aby zaprezentować szkołę. Poproszono mnie, jako absolwentkę londyńskiego oddziału Le Cordon Bleu, abym wspólnie z prezentującym szefem uczestniczyła w pokazie kulinarnym.
Tabaka, czyli kuchenne zamieszanie
Tabaka, czyli chaos i zamieszanie w kuchni, którego się spodziewaliśmy, a jednak nas zaskoczyło.
Jak wygenerować w restauracji dodatkowe 20 tys. obrotu miesięcznie?
Pomimo iż praca w gastronomii sprawia nam ogrom satysfakcji, bywają momenty, w których załamujemy ręce, widząc rachunek zysków i strat.
Granica kuchnia-kelner, czyli jak odpowiednio zaprojektować rozdzielnię kelnerską
Jednym z elementów decydującym o tym, czy jesteśmy w stanie prowadzić lokal gastronomiczny, jest to, czy posiadamy odpowiednią ilość miejsca zgodną z zasadami obowiązującymi w danym kraju.
Kroić każdy może, trochę lepiej i trochę gorzej...
Nóż w kuchni to na pewno bardzo ważne narzędzie, nikt chyba nie wyobraża sobie pracy w kuchni bez jego użycia.
Czas na chłodnik - zimne zupy świata
Owocowe, warzywne, łagodne czy też bardzo pikantne świetnie się będą nadawać na gorące, popołudniowe wiosenne dni.
Szparagowe Love
Szparagowa miłość zaczyna się już pod koniec kwietnia i trwa przez kilka tygodni. Jest intensywna. Bardzo. Na przemian zielono-biała-zielona, czasem fioletowa.
Witaj w naszych progach Młody Smakoszu
Przeogromna ilość kolacji i kulinarnych spotkań adresowana jest wyłącznie do dojrzałych konsumentów.
Wiosna na talerzu
W kalendarzu obowiązuje na pewno. W przyrodzie też rozgościła się na dobre. Pachnie, kwitnie, zieleni się dookoła. Coraz śmielej rozkłada się też na restauracyjnych talerzach i rządzi w kartach menu. WIOSNA!
Audyt lokalu przed jego zakupem bądź zawarciem umowy najmu
Decyzja w zakresie wyboru lokalu jest w mojej ocenie najważniejszą kwestią, którą trzeba dobrze przemyśleć przed rozpoczęciem działalności.
Mroźne oblicze deseru
Lody to najpopularniejszy deser na całym na świecie. Kto nie lubi lodów? Chyba nie ma takiej osoby, zwłaszcza że lody niejedno mają imię.
Wiosenne porządki szefa kuchni
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty... Na nadejście wiosny czeka z utęsknieniem niemalże każdy.
Czy wystarczy sam talent, by wygrać?
Gdy mówi się czy pisze o szefach kuchni, to najczęściej używa się takich określeń jak wyczucie smaku, talent, a gubi się gdzieś przy tym wiedza, umiejętności i po prostu ciężka praca.