Chilli kurczak z woka

Chilli kurczak z woka

autor: Jan Kilański

Danie jest inspirowane singapurskim chilli krabem, tylko że zamiast kraba używamy

skrzydełek kurczaka, a zamiast cytrusów palone ogórki kiszone. Uwaga! Jemy rękoma, a

sos zgarniamy chlebem, najlepiej pampuchem!

Składniki:

Sos

  • 50 g obranego czosnku
  • 100 g umytego nieobranego imbiru
  • 10 g bird eye chilli
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 1 kg pomidorów śliwkowych
  • 45 g cukru muscovado
  • 40 g żółtek jajek
  • 100 g sosu rybnego
  • Kurczak
  • 500 g skrzydełek kurczaka
  • 1 l wody
  • 200 g soli
  • 75 g cukru
  • chipsy z korzenia lotosu
  • 100 g korzenia lotosu
  • olej kokosowy

Garnisz

  • liście świeżej kolendry
  • drobno ścięta dymka

Przygotowanie:

Sos

Ogórki kiszone spalić na grillu. Na oleju przesmażyć do koloru pocięty drobno imbir. Dodać czosnek i również przesmażyć do koloru. Dodać cukier i rozpuścić go. Dodać spalone ogórki i sos rybny. Kiedy całość dobrze się skarmelizuje, dodać pozbawione skóry pomidory i zostawić na wolnym ogniu, aż całość zredukuje się o 1/3. Na końcu zblendować na gładką masę.

Skrzydła

Z wody, soli i cukru zrobić solankę. Włożyć skrzydła do solanki na 25 min. Następnie pozbyć się końcówek skrzydeł, spakować je próżniowo i gotować w cyrkulatorze 45 min w 90°C.

Chipsy

Olej nagrzać do 150°C. Korzeń lotosu umyć, pociąć na mandolinie i usmażyć do złotego koloru i chrupkości.

Finisz

Skrzydła smażymy w woku, a następnie podlewamy sosem i redukujemy go, aż zgęstnieje i zacznie się karmelizować, w woku powinno to trwać max 90 sekund, w ostatnich sekundach zagęszczamy żółtkiem. Danie wykańczamy dymką, kolendrą i chipsami.

Smacznego!

zdj. Anna Kryża