Wywiady

To ja, szefowa, moja kuchnia i moje zasady

Sprawdzamy, co słychać u Sylwii Stachyry po jej zwycięstwie w 7. edycji programu Top Chef

Czasem nie chodzi o robienie rewolucji, ale utrzymanie standardów

Małe przetasowanie na kulinarnej mapie Poznania sprawiło, że postanowiliśmy sprawdzić, co słychać u Sergiusza Hieronimczaka, który dziś jest szefem kuchni w restauracji Nifty No. 20

Polacy pokochali turystykę weekendową

Z Łukaszem de Lubicz Szeliskim rozmawiamy o rodzinnych interesach i społecznej odpowiedzialności biznesu

Z miłości do Azji

Z Marcinem Sasinem, szefem kuchni w Sheraton Warsaw, odczarowujemy hotelowe restauracje

Droga usłana słodkościami

Z Michałem Doroszkiewiczem rozmawiamy nie tylko o jego ostatnim sukcesie, ale o całym słodkim świecie cukierników

Odwaga w przekraczaniu granic

Ze współwłaścicielem i szefem kuchni restauracji Karakter - Danielem Myśliwcem - rozmawiamy o jego kulinarnych upodobaniach, konsekwencji, silnym charakterze i sukcesach

Gotuję nie dla siebie, tylko dla innych

Z Arturem Skotarczykiem, szefem kuchni i zarazem współwłaścicielem Restauracji Muga, rozmawiamy nie tylko o jego lokalu, ale również o tym, czy poznański rynek jest przychylny restauratorom

Nie trzeba robić fine diningu, aby robić najlepsze jedzenie na świecie

Z Janem Kilańskim, szefem kuchni Neon streetfood bar, rozmawiamy nie tylko o udziale w znanym programie, ale także o jego nowym projekcie

Bez szczęścia nie ma co w ogóle startować w tym biznesie

Daniel Pawełek opowiada nam jak ważne w branży gastronomicznej jest szczęście

Wspólne wizje i wartości kulinarne

Z Wojciechem Harapkiewiczem rozmawiamy o tym, jak tutaj trafił i czy jest to jego miejsce na ziemi

To nie czas i miejsce, w którym możemy oszukiwać naszych gości

Z Tomaszem Leśniakiem, właścicielem i szefem kuchni restauracji Nota_Resto oraz Bistro Bene, rozmawiamy o tym, jak pogodzić dwa kulinarne światy

Zaangażowanie - pożądana cecha w gastronomii

Na nasze pytania odpowiada Piotr Rogowski - współtwórca innowacyjnego projektu V4B Vision For Business

Kuchnia zrodzona z planów filmowych

Na mapie Dolnego Śląska w Ścinawie Polskiej, do której trudno trafić raczej przypadkiem, jest niezwykła Tawerna Kapitańska, którą dowodzi kapitan Tomasz Strażyński, a której sercem jest niezwykle pracowita i skromna Anna Strażyńska

Patrzymy na to, co robi sąsiad, a nie na to, co robi cały świat

Wspólnie z Rafałem Wronką postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się finansom w gastronomii

Gotowaniu od zawsze towarzyszą ludzie

Z niekwestionowanym mistrzem nad mistrzami - Kurtem Schellerem - rozmawiamy nie tylko o ciekawych połączeniach smakowych

Powrót do korzeni

Ponoć nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, on jednak postanowił nie trzymać się tej zasady i po 14 latach powrócił do miejsca, które tak naprawdę ukształtowało go kulinarnie. Z Krzysztofem Bielawskim rozmawiamy o powrotach

Tradycja zawsze się obroni

Wspólnie z Jerzym Pasikowskim, doradcą kulinarnym Nestlé, skonfrontowaliśmy tradycję z nowoczesnością

Moją misją jest zarażać kucharzy sukcesem

Z Joanną Ochniak rozmawiamy o realizowanych przez nią projektach

Sukces to sztuka doboru zespołu

Z Robertem Sową, właścicielem autorskich restauracji N31 restaurant & bar i Z57 restaurant & bar, rozmawiamy o tym intensywnym życiu w gastronomii

Sięgać po to, co nieznane i zaskakujące

Z Jakubem Ignyś, szefem kuchni restauracji Nifty no.20, rozmawiamy o jego gościnności

O kreatywności w kuchni

O kreowaniu nowych dietetycznych potraw rozmawiamy z Łukaszem Konikiem

Podhalańska tradycja z nutą nowoczesności

O prowadzeniu restauracji w typowo turystycznej miejscowości rozmawiamy z Michałem Lelkiem, szefem kuchni restauracji Halka w Zakopanem.

W poszukiwaniu kawy najwyższej jakości

Z Anną Oleksak, która objęła stanowisko Coffee Ambasadora w firmie Nespresso, rozmawiamy oczywiście o kawie.

Punk Rock w sercu i na talerzu

Z Sebastianem Krauzowiczem, jeszcze do niedawna głównodowodzącym w Hotelu Copernicus w Toruniu, rozmawiamy o nowym koncepcie, który już wkrótce otworzy we Wrocławiu.

Pan Tasak

Z Witem Szychowskim, znanym w mediach społecznościowych jako Pan Tasak, rozmawiamy między innymi o tym, jak to jest być wizytującym szefem kuchni.

Zwieńczenie 120 godzin ciężkiej pracy

Rozmowa z Bartoszem Peterem - tegorocznym zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski.

Rodzinna restauracja gwarancją sukcesu?

Firmy rodzinne są gwarantem jakości, pewności czy trwałości. Kultywują tradycję i kulturę, a budowane przez nich wartości są procesem długofalowym. O takich firmach, rozmawiamy z dr Adrianną Lewandowską - prezesem Instytutu Biznesu Rodzinnego.

Kuchnia pełna emocji

O gotowaniu prosto z serca rozmawiamy z Dawidem Szkudlarkiem - szefem kuchni restauracji Folwark Folińscy.

Pomysł na restaurację zrodzony z przypadkowego spotkania

Marta, Tamara, Kuba i Mateusz - cztery różne osobowości, które kalkulacje zepchnęły na dalszy plan, a postawiły na pasję i spontaniczność. Tak powstała restauracja Meh. O tym, że pewne rzeczy można pozostawić przypadkowi, rozmawiamy z Mateuszem Żurkiem

Nie chcemy zachłysnąć się szefowaniem

Restauracja Flavoria całkiem niedawno zmieniła nie tylko kartę, ale i swoje wnętrza. Zmian doczekało się również serce restauracji, jakim jest kuchnia. Za sterami zasiadł człowiek, który tę kuchnię zna od podszewki - Jakub Klimkiewicz

Silny ten, kto umie połamać tabliczkę czekolady, a zjeść z niej tylko dwie kostki

W zawodzie cukiernika pracuje niemal 30 lat. Swoją przygodę z czekoladą rozpoczął 13 lat temu i dalej ją kontynuuje, co sprawia, że wie o niej niemal wszystko. Janusz Profus - mistrz cukiernictwa oraz maestro czekolady E. Wedel

Wino narzędziem do zarabiania w gastronomii

To dobry czas, żeby porozmawiać o winie. O tworzeniu kart, odpowiednim doborze tego trunku i innych winiarskich ciekawostkach rozmawiamy z Maciejem Sokołowskim, wicemistrzem Polski Sommelierów 2017.

Finał to nie miejsce na eksperymenty

Rozmowa z Jarosławem Uścińskim, właścicielem i szefem kuchni Restauracji Moonsfera, prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, prowadzącym kadrę Narodowej Polski Juniorów OSSKIC na Olimpiadę Kulinarną oraz trenerem BBQ Kings.

Gotowania uczymy się przez całe życie

Jeden z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia, zwycięzca II edycji programu TOP CHEF. Pracował w uznanych londyńskich restauracjach, pod okiem ikon brytyjskiej kuchni - m.in. Gordona Ramsaya czy Toma Aikensa.

Zapomniane smaki niezapomnianego kucharza

Po 20 latach w branży, bo tyle minie w tym roku, trudno go nie kojarzyć. Szef kuchni w restauracji Blow Up Hall 5050, zwycięzca 5. edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak. Zapomniane Smaki" przybliżył nam swoją osobę.

Znam wszystko, co gastronomia ma do zaproponowania

Businesswoman, startuperka, restauratorka i promotorka zdrowego stylu życia - tak w dużym skrócie można opisać naszą rozmówczynię - Malkę Kafkę.

Nie ma w gastronomii biznesu bez serca

Z kuchnią włoską związany jest od najmłodszych lat. Zdobytym przez ten czas doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi i to nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Ostatnio ze swoją autorską kuchnią zawitał nawet do Azji.

Człowiek zza kładki - rozmowa z Rafałem Targoszem

Duży wpływ na jego kuchnię wywarła Francja - charakterystyczna jej finezja, wykończenie i technika wykonania. Nie wyparł się jednak swojej rodzimej kuchni i stara się przy tym tworzyć formę luźną, nieskrępowaną.

Gastronomia to niekończąca się tajemnica. Rozmowa z Jarosławem Walczykiem.

Jeden z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w naszym kraju. Zanim osiadł na stałym lądzie, dbał o podniebienia tych na morzu.

Francja na talerzu. Rozmowa z C-Michel Labarre

Wszystkim związanym z gastronomią nieobcy jest zapewne konkurs Bocuse d'Or czy Instytut Paula Bocuse w Lyonie. Zarówno z jednym, jak i z drugim mocno związany jest nasz rozmówca

Siła przekazu - rozmowa z Adamem Chrząstowskim

Kucharz i szef kuchni z ponad 25-letnim stażem. Swoje potrawy serwował w pięciogwiazdkowych warszawskich hotelach, takich jak Bristol, Sheraton i Rialto. Podróżował po Europie i Dalekim Wschodzie, co sprawiło, że jeszcze bardziej docenił polską kuchnię.

Fantazje z owoców i warzyw

Już wkrótce zacznie się sezon komunii, wesel oraz innych imprez okolicznościowych. Warto więc zastanowić się, czym restauratorzy mogą zaskoczyć swoich gości. Możliwości jest tutaj wiele, my skupiliśmy się jednak na carvingu

Architektura na talerzu - rozmowa z Katarzyną Daniłowicz

Jest pierwszą i jak na razie jedyną kobietą, która wygrała "Top Chefa". Architektka z Wrocławia, Katarzyna Daniłowicz, na co dzień wprawdzie projektuje, ale zamiast budowli - wyśmienite kompozycje smakowe

Sztuka jest kobietą - rozmowa z Katarzyną Rogowską

O połączeniu miłości do sztuki z miłością do gotowania rozmawiamy z Katarzyną Rogowską.

Kuchnia molekularna Rozmowa z jej prekursorem - Jeanem Bosem

Belgijski mistrz sztuki kulinarnej, którego odznaczeń i wyróżnień nie sposób wymienić. Twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce.

Polscy kucharze kontra włoskie smaki

Propaguje kuchnię włoską w naszym kraju od lat. Obecnie zaangażowany w organizację już dwunastej edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana". Rozmowa z Giancarlo Russo.

Czym jest jutro...

Rozmowa z Ernestem Jagodzińskim zdobywcą tytułu Szef Jutra 2017 Gault&Millau, szefem kuchni restauracji Cucina 88.

Ambasadorka polskiej gastronomii

Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji "Żółtego Przewodnika" i od niedawna wiceprezes zarządu Gault&Millau International

Jak zdobyć kulinarny puchar polski

W przygotowaniach do Kulinarnego Pucharu Polski nie było miejsca i czasu na przypadek.

Młody, zdolny, pracowity

Maciej Pisarek miał okazję tej jesieni pokazać, że uczeń gastronomika może wiele. We wrześniu, jako pomocnik szefa Pawła Salamona, zdobył Kulinarny Puchar Polski

Zmierzamy w dobrym kierunku

O zmianach w formule najważniejszego w polskim środowisku gastronomicznym konkursu kulinarnego rozmawiamy z Filipem Bittnerem, dyrektorem Grupy Produktów na Międzynarodowych Targach Poznańskich...

Sztuka projektowania od kuchni

W świecie gastronomii w ostatnich latach obserwujemy liczne zmiany, nie dotyczą one tylko podejścia do gotowania

Staż okraszony gwiazdkami

Ma nieco ponad 30 lat, z czego 11 pracował w kuchni. Powinien zrobić to już dawno, ale los tak chciał, że dopiero teraz zdecydował się na zagraniczny staż.