Kule z mlecznej czekolady

Kule z mlecznej czekolady

Składniki:

Spód

100 g czekolady gorzkiej 60% Bellaria

50 g kremu smarownego orzechowego Bellaria

100 g prażynek rotality

Konfitura z czarnej porzeczki

5 g pektyny NH

25 g cukru

350 g puree z czarnej porzeczki

50 g cukru inwertowanego/glukozy

Mus z mlecznej czekolady

115 g mleka 3,2%

80 g żółtka

40 g (240 bloom) masy żelatynowej

200 g mlecznej czekolady kuwertura 34,5% Bellaria

1 szt. ziarna tonka

300 g śmietany 33%

Polewa

500 g kremu smarownego kokosowego Bellaria

50 g oleju

Sposób przygotowania:

Spód

Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem z kremem smarownym. Dodać prażynki, połączyć i wyłożyć w ringi. Zamrozić.

Konfitura z czarnej porzeczki

Połączyć pektynę z cukrem. Puree podgrzać z glukozą do 40°C. Dodać suche składniki. Zagotować mieszając cały czas po dnie jeszcze przez minutę. Schłodzić.

Mus z mlecznej czekolady

Z mleka i żółtka przygotować krem angielski. Dodać masę żelatynową z ziarnem tonka. Powstałą masą zalać czekoladę i zemulgować. Odstawić do ostygnięcia do temperatury 30°C. Ubić śmietanę na 2/3 i połączyć z ganache.

Polewa

Podgrzać krem kokosowy z olejem do 45°C i zblendować.

Złożenie

Do formy silikonowej wlać do połowy mus, zaaplikować insert z czarnej porzeczki i zamknąć kruchym spodem. Zamrozić. Zamrożone desery zatopić w polewie.