Ostry stek z grilla

Ostry stek z grilla

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • dip śmietanowy Mlekpol z pomidorami, papryką i chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • koperek do dekoracji
  • Ayran Mlekpol

 

Sposób przygotowania:

Szybkie, proste i tanie danie dla prawdziwych miłośników pikantnych potraw - ostry smak i wręcz idealnie wysmażone mięso - czy można chcieć więcej?

  1. Mięso wyjmujemy z lodówki ok. 2 godzin przed grillowaniem. Powinno mieć temperaturę pokojową. Polędwicę kroimy w plastry. Obieramy czosnek i ścieramy.
  2. Mięso dokładnie nacieramy czosnkiem, pieprzem, solą i ostrą papryką, a następnie skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny i oliwą z oliwek.
  3. Bardzo mocno rozgrzewamy grilla i umieszczamy na nim steki. Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony. Dekorujemy koperkiem.
  4. Wyjmujemy schłodzony Dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili. Polewamy polędwicę wołową.
  5. Danie podajemy z Ayranem marki Mlekpol.

 

Więcej inspiracji na: www.najlepszewkuchni.pl/dipy